Aνοίγει ξανά η Ομπρέλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Για πρώτη φορά μετά την ήττα της, η εσωκομματική μειοψηφία επανεμφανίζεται με δική της ατζέντα για «κινηματική» αντιπολίτευση

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χορός των «οργάνων» αρχίζει από αυτή την εβδομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα και την Κεντρική Επιτροπή να συγκαλείται το Σαββατοκύριακο. Η «Ομπρέλα» του κόμματος «ξανάνοιξε» με το κείμενο της διαφωνίας για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρά την απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία.

Η «σκόνη» που σηκώθηκε από αυτή τη διαφοροποίηση δεν ήταν μεγάλη σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές. Η ομογενοποίηση που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το συνέδριο έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα στην Κουμουνδούρου. Κανείς δεν περίμενε πως τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας θα άλλαζαν θέσεις, επειδή επίσημα πλέον αποτελούν τη μειοψηφία του 25%. Η τάση, άλλωστε, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, αφού πρώτα έγινε η κύρωση από τη Βουλή. Εκτιμήθηκε ως μια ψύχραιμη και μελετημένη πρωτοβουλία που βασίζεται στο έντονο ριζοσπαστικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κεντρική κατεύθυνση ήταν ότι οι περιπτώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι σαφώς διακριτές από άλλες –Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία– ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η «Ομπρέλα», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν θα σιγήσει ούτε στη συζήτηση που θα γίνει στην Πολιτική Γραμματεία για τις πολιτικές εξελίξεις. Η Αριστερά χάνει από τη δύναμή της, λένε, όσο η κυβερνησιμότητα την αναγκάζει να κάνει παραχωρήσεις. Εμμένοντας στα ταυτοτικά χαρακτηριστικά του κόμματος όσοι μετέχουν στο όργανο, ανάμεσά τους οι Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Λάμπρου κ.ά., θα επισημάνουν πως κρίσιμο ρόλο από εδώ και στο εξής θα παίζει η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Τα μέλη της μειοψηφίας θα τονίσουν ότι η ενίσχυση των κοινωνικών αντιστάσεων πρέπει να γίνει ορατή, κατ’ αρχάς στην πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου. Θα είναι μια ευκαιρία, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στους δρόμους μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, αλλά και το μπλοκ του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τον πόλεμο της Ουκρανίας θα προτάξουν τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία ενός ειρηνευτικού κινήματος στη χώρα, αλλά και δράσεις για την ένταξη στην πολιτική διαδικασία ατόμων από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τη νεολαία που έχουν προτιμήσει την αποχή στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Με δεδομένο πως σε μια προεκλογική περίοδο ο κόσμος εμφανίζεται περισσότερο «κουμπωμένος», στην «Ομπρέλα» επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που είχε να σπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο την τριετία που πέρασε.

Με τις παραπάνω δράσεις δεν διαφωνούν τα στελέχη της πλειοψηφίας. Στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Σχεδιασμού τοποθετούν ως προτεραιότητες την ακρίβεια και το ενεργειακό, ενώ και η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα παραμείνει στην ατζέντα. Τι εκτιμούν; Πως η κυβέρνηση πατώντας πάνω στον υπαρκτό κίνδυνο των τουρκικών απειλών επιθυμεί να αλλάξει τη συζήτηση. Η στρατηγική του κόμματος προβλέπει την εμβάθυνση στους προγραμματικούς άξονες της ΔΕΘ, αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των ευάλωτων ομάδων που, όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στη μοίρα τους.

Οι επιλογές προσώπων για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα από τα θέματα της Κεντρικής Επιτροπής του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Η γραμμή της συγκρότησης μια προοδευτικής κυβέρνησης παραμένει ο μεγάλος στόχος με την πλειοψηφία να δίνει έμφαση στην προσέγγιση του κεντρώου χώρου. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συζητηθεί αρκετά οι τελευταίες παρεμβάσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, με πρώτη αυτή της Βουλής στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και μετέπειτα στον ιστότοπο «ieidiseis». Κόβοντας κάθε γέφυρα για συνεργασία με τη Ν.Δ., έχει αναφερθεί στις πολιτικές δυνατότητες της απλής αναλογικής τονίζοντας την ανάγκη να εκλεγεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Οπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, μαζί με τον Χάρη Καστανίδη δείχνουν τον δρόμο ώστε το ΠΑΣΟΚ «να μην αρνηθεί ξανά τον εαυτό του».

Αχρωματοψία για ΟΤΑ

Η σημασία που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στις ακομμάτιστες συμμαχίες φάνηκε από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίζοντας τις περιχαρακώσεις των προηγούμενων εκλογών. Κεντροαριστεροί, κεντρώοι, ακόμα και κεντροδεξιοί που πληρούν τα αυτοδιοικητικά και κοινωνικά κριτήρια θα στηριχθούν του χρόνου τον Οκτώβριο. Οι κομματικές ταυτότητες πετιούνται, το κοντέρ μηδενίζει και όλα αυτά θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή σε έξι ημέρες. Κανένα όνομα δεν έχει οριστικοποιηθεί έως τώρα, εκτός από κάποιες πρώτες συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Κρούση έχει γίνει στον Διονύση Τεμπονέρα για την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με τον ίδιο να φαίνεται να προτιμά μέχρι στιγμής τη Βουλή. Ο Σταύρος Αρναουτάκης θα είναι ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος για την Κρήτη, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σίμος Δανιηλίδης, δεν φαίνεται πως θα πει εύκολα το «ναι». Από τον ίδιο κομματικό χώρο προέρχεται και ο Αντώνης Γκουντάρας, επί σειράν ετών δήμαρχος Αγιάς, που έδωσε το «παρών» και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως εξαιτίας της πολύ επιτυχημένης θητείας του είχε βολιδοσκοπηθεί και το 2019 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και τώρα.

Στην Ηπειρο το μέλος του think tank και πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης φαίνεται πως έχει προβάδισμα. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ακούγεται έντονα το όνομα του Γιάννη Μυλόπουλου και στην Πάτρα έχει ξεκάθαρο προβάδισμα ο Βασίλης Αϊβαλής. Για τον Νάσο Ηλιόπουλο οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι προτεραιότητά του να είναι και πάλι υποψήφιος στην Αθήνα, ωστόσο αν του ζητηθεί δεν αποκλείεται να δεχτεί. Ιδανικά θα επιθυμούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί μια συμμαχία με τον Παύλο Γερουλάνο. Το γεγονός, ωστόσο, πως ο πρώην υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι του περιβάλλοντος του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω σχεδιασμούς αυτή τη στιγμή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT