Παράθυρο επιδότησης ντίζελ από Μητσοτάκη

Παράθυρο επιδότησης ντίζελ από Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κρατική ενίσχυση λόγω της υψηλής τιμής

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρωθυπουργικές επισημάνσεις ότι η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα αντιμετώπισης των μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του καυσίμου ντίζελ, καθώς και ότι σχεδιάζει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, ξεχώρισαν κατά τη χθεσινή, μακρά συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Αλ. Τσίπρα προς τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την ακρίβεια, στο πλαίσιο της «Ωρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή. Από την αντιπαράθεση των δύο αρχηγών, την οποία, για πρώτη φορά μετά πολύ καιρό, κάθε άλλο παρά «χρωμάτισαν» τα στοιχεία τής μεταξύ τους οξύτητας και της πόλωσης, δεν απουσίασαν οι αναφορές στις προσεχείς εκλογές, με πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι στις κάλπες θα κριθούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις αναφορικά με την οικονομική πολιτική.

«Μας απασχολεί το ζήτημα του ντίζελ. Είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε, διότι οι αυξήσεις στο ντίζελ έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το ντίζελ κίνησης», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε επιπροσθέτως: «Είναι απαραίτητο να υπάρχει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν έχουμε απέναντί μας αυτό το φαινόμενο της ακρίβειας με αυτήν την ένταση». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εκ νέου πως κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα: «Οι παρεμβάσεις κινούνται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράθυρο επιδότησης ντίζελ από Μητσοτάκη-1
Απαντώντας στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Ο πρωθυπουργός, που αντιπαρατέθηκε με τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή με επίκεντρο την ενέργεια, τόνισε πως οι όποιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο ντίζελ ήρθε ως απάντηση σε σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην έχει κάνει κάτι, με τον πρωθυπουργό να λέει αφενός ότι έχει δίκιο να αναφέρεται στην παράμετρο του συγκεκριμένου καυσίμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου όμως ότι αδικεί την κυβέρνηση ο ισχυρισμός πως είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο οι καταγραφόμενες αυξήσεις. «Εγώ να αποδεχθώ ότι εν τη ρύμη ανέφερα κάτι το οποίο δεν ισχύει. Σε όλη την Ευρώπη το ντίζελ είναι υψηλό», παραδέχτηκε με τη σειρά του ο κ. Τσίπρας. Ανάλογη παραδοχή εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε και για το εύρος των κρατικών οικονομικών παρεμβάσεων: «Μας λέτε ότι χρηματοδοτείτε –και είναι αλήθεια– με πολλά δισ. ευρώ την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Ορθώς. Το μέγεθος των επιδοτήσεων –αυτό σας λέμε και εμείς– είναι πάρα πολύ μεγάλο», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, παρουσίασε αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχουν έως σήμερα σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την κυβέρνηση. Παράλληλα, επισήμανε ότι το διεθνές πρόβλημα έχει ως βασική αιτία τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση, εκ μέρους του κ. Πούτιν, του ενεργειακού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε περαιτέρω σχολιασμό για τον Ρώσο πρόεδρο, κάτι το οποίο επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράθυρο επιδότησης ντίζελ από Μητσοτάκη-2
Το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες επανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας επανέφερε το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αναλάβει μια προοδευτική κυβέρνηση με διαφορετική οικονομική πολιτική, με τον πρωθυπουργό να αντιτείνει, υπενθυμίζοντας το κυβερνητικό παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πολίτες, αν και δοκιμάζονται, νιώθουν τουλάχιστον την πολιτεία να προσπαθεί να στέκεται δίπλα τους σε μια παγκόσμια περιπέτεια. Και ξέρουν πλέον ποιοι μπορούν να χτίζουν τις επόμενες μέρες μετά τις καταιγίδες με σταθερότητα, με συνέπεια και με συνέχεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή