Ερντογάν: Γεωτρήσεις με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ερντογάν: Γεωτρήσεις με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Εντός της ΑΟΖ της Λιβύης, νότια της Κρήτης, με βάση τη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την προαναγγελία των γεωτρήσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Αγκυρα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Λιβύης, νοτίως της Κρήτης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, έκανε αναφορά στις έρευνες που πραγματοποιούν τα γεωτρύπανα της Τουρκίας και δήλωσε ότι «εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας να πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου, να κάνουμε γεωτρήσεις, να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες. Ερχονται προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από διάφορες χώρες. Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη, μας λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση».

Τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία έρευνας υδρογονανθράκων με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν αντιδράσει καθώς υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δεν νομιμοποιείται να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες, ωστόσο ο κ. Ερντογάν δείχνει πως θέλει να προχωρήσει γρήγορα στο ζήτημα της έναρξης ερευνών με σεισμογραφικά σκάφη και γεωτρύπανα στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Λιβύης, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Εμμεσες απειλές για το ζήτημα που εγείρει η Αγκυρα με τα νησιά εκτόξευσε ο Καλίν, λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις στη βάση του νόμου αλλά και σε άλλους τομείς».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο για όλα τα ζητήματα και ζήτησε τον διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου. «Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνομιλίες. Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο», ανέφερε ο κ. Ακάρ.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk δήλωσε ότι «η προσπάθεια εξοπλισμού είναι μάταιη, όπως είναι μάταιη και η προσπάθειά τους να τρέχουν πίσω από “τεχνητές και κάλπικες” συμμαχίες. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να φτάσουν κάπου. Κάθε φορά υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία είναι ένας δυνατός, έμπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος, και με αυτή την έννοια ο διάλογος θα έχει όφελος προς όλες τις πλευρές, και η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου είναι σημαντική προς όφελος και της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν εκτόξευσε απειλές με επίκεντρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών: «To πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα εδώ. Στο θέμα αυτό είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου αλλά και σε άλλους τομείς», ανέφερε.

Παραμένει το χάσμα Αγκυρας – ΝΑΤΟ

Το χάσμα μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας εξακολουθεί να υπάρχει στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με την Αγκυρα να συνεχίζει να παζαρεύει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό φάνηκε στην επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία. Μετά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως «η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Είναι η ώρα να τις προσκαλέσουμε να γίνουν πλήρη μέλη της Συμμαχίας». Ο κ. Τσαβούσογλου όμως, αφού αναγνώρισε πως έχουν γίνει κάποια βήματα, ξεκαθάρισε πως «μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε πως έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλοι οι όροι που υπήρχαν στο μνημόνιο το οποίο είχε συμφωνηθεί. Πρέπει να δείξουμε στο Κοινοβούλιό μας και στον λαό μας πως και οι δύο χώρες έχουν κάνει ξεκάθαρα βήματα. Αρα, ο στόχος για τις ημερομηνίες εξαρτάται από αυτές τις δύο χώρες». Ο κ. Στόλτενμπεργκ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Toύρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν πληροφορίες πως η ένταξη των δύο χωρών ίσως να μην «προλάβει» να πραγματοποιηθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή