Παρακολουθήσεις: Τι (δεν) έχει κάνει τους τέσσερις τελευταίους μήνες η Δικαιοσύνη

Παρακολουθήσεις: Τι (δεν) έχει κάνει τους τέσσερις τελευταίους μήνες η Δικαιοσύνη

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, που στο παρελθόν είχε ερευνήσει ανάλογες υποθέσεις, ξεκίνησαν εν μέσω Αυγούστου οι πρώτες προσπάθειες της Δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση των υποκλοπών

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, που στο παρελθόν είχε ερευνήσει ανάλογες υποθέσεις, ξεκίνησαν εν μέσω Αυγούστου οι πρώτες προσπάθειες της Δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση των υποκλοπών.

Παράλληλα με τους εισαγγελείς, παρενέβη προσωπικά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος και ανέλαβε την έρευνα σε ό,τι αφορά τυχόν διαρροές απορρήτων της ΕΥΠ, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η μυστικότητα των δραστηριοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την έρευνα για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και άλλων δημοσιογράφων ανέλαβαν οι εισαγγελείς Γιώργος Νούλης και Αντώνης Ελευθεριάνος. Και εκείνες του Νίκου Ανδρουλάκη, ο εισαγγελέας Κων. Σπυρόπουλος.

Ομως, ο ένας από τους εισαγγελείς, ο Αντώνης Ελευθεριάνος, εξελέγη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και αποσύρθηκε από τις έρευνες, ενώ στο μεταξύ υπήρξαν και άλλες καταγγελίες για παρακολουθήσεις, όπως εκείνη του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη. Τελικώς, όλες οι έρευνες συγχωνεύθηκαν σε δύο «πακέτα». Η εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου έχει χρεωθεί όλες τις καταγγελίες, πλην Ανδρουλάκη, την υπόθεση του οποίου ερευνά ο εισαγγελέας Κων. Σπυρόπουλος.

Στο μεταξύ και ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν καλέσει τους καταγγέλλοντες σε κατάθεση και έχουν εξετάσει και κάποιους μάρτυρες, τους οποίους για λόγους μυστικότητας της έρευνας δεν αποκαλύπτουν, ήρθε δεύτερο «πακέτο» καταγγελιών μέσω δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Documento». Και αυτές τις καταγγελίες τις έχει αναλάβει η εισαγγελέας Τριανταφύλλου.

Πέρα όμως από τα διαδικαστικά των ερευνών, από την αντιπολίτευση και από άλλες πλευρές διατυπώνεται εντόνως το ερώτημα: έχει προχωρήσει στην ουσία η Δικαιοσύνη; Εχει εντοπίσει ευρήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκαλύψεις για όσα καταγγέλλονται;

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν ανευρεθεί στοιχεία και έχουν γίνει ανακριτικές ενέργειες, που καλύπτονται όμως από μυστικότητα.

Η έρευνα έχει κατά βάση, όπως τονίζουν οι εισαγγελείς, δύο βασικά σκέλη. Το πρώτο αφορά το κακόβουλο λογισμικό Predator – ποιοι το είχαν, τι έκαναν, ποιους εξυπηρετούσαν, ποιους παρακολουθούσαν και λοιπά. Το άλλο σκέλος αφορά αν και πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είχαν ανάμειξη στις παρακολουθήσεις διαφόρων – υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών. Το δεύτερο είναι πιο δύσκολο να ερευνηθεί, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι πρόσωπα με διακριτές πολιτικές ιδιότητες δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικών ερευνών. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχει τις απαγορεύσεις του…

Ενημέρωση Ντογιάκου

Από το καλοκαίρι ώς τώρα έχουν περάσει περί τους τέσσερις μήνες και η εντύπωση που δίνεται είναι πως ακόμη οι δικαστικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε για να βγει άκρη στο κουβάρι των παρακολουθήσεων. Πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν ζητηθεί δεκάδες έγγραφα, στοιχεία απόρρητα, όπως οι διατάξεις παρακολούθησης από την ΕΥΠ – και κάποια από αυτά έχουν παρασχεθεί. Γίνεται λόγος και για «άλλες κινήσεις» που δεν αποκαλύπτονται από τις εισαγγελικές αρχές. Προς τούτο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την Πέμπτη το κλιμάκιο των εισαγγελέων που ασχολείται με τις έρευνες περί παρακολουθήσεων, ενημέρωσε γραπτώς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για την πορεία των ερευνών και για τις ενέργειες της Εισαγγελίας. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τετρασέλιδο γραπτό κείμενο με όλες τις ενέργειες, που κατά τις εισαγγελικές αρχές πιστοποιεί ότι οι έρευνες, έστω κι αν αυτό δεν φαίνεται, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Σε ερωτήσεις προς αρμόδιους εισαγγελείς, γιατί δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί εγκαταστάσεις της εταιρείας Ιntellexa, η απάντηση που δίνεται είναι πως μια τέτοια επιτόπια έρευνα τώρα δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι, καθώς η εταιρεία ελέγχθηκε το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις πρώτες καταγγελίες για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού τόσο από την Αρχή Διαφάνειας όσο και από την Αρχή Προστασίας των Επικοινωνιών και δεν βρέθηκαν παρά μόνον δύο καρέκλες και ένα σπασμένο τραπέζι!

Εισαγγελική πηγή δήλωνε, πάντως, πως οι έρευνες για τη δράση της εν λόγω εταιρείας γίνονται με άλλες μεθόδους προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία χρήσιμα για τις παρακολουθήσεις.

Ωστόσο, η πλούσια ιστορία υποθέσεων για υποκλοπές και παρακολουθήσεις, που έχουν ταλανίσει πολλές φορές κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση και έχουν κυριαρχήσει σε εκλογικές αναμετρήσεις, διδάσκει πως αν οι έρευνες –που από τη φύση τους είναι εξαιρετικά δύσκολες– δεν γίνουν μεθοδικά, τίποτα δεν βγαίνει τελικά. Οι υποθέσεις Θεοφάνη Τόμπρα επί Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκου Γρυλλάκη επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και εκείνες το 2006 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, τελικά δεν οδήγησαν πουθενά. Μόνον σκιές και υποψίες έμειναν… Πάντως, αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή