Αναζητεί «πέρασμα» προς την άνοιξη

Αναζητεί «πέρασμα» προς την άνοιξη

Πώς θα επιχειρήσει το Μαξίμου να αμυνθεί στην πίεση για να εξαντλήσει την τετραετία σε άλλο πολιτικό περιβάλλον

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την ολοκλήρωση της τετραετίας «γέρνει», σύμφωνα με πληροφορίες, η ζυγαριά της απόφασης για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, παρότι η μεγάλη ρευστότητα και το τοξικό κλίμα που έχει προκαλέσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ανατροπές. Οπως αναφέρουν εξάλλου συνομιλητές του πρωθυπουργού, με την έλευση του 2023 η Ν.Δ. θα τείνει να συμπληρώσει 3,5 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, οπότε στην κρίση των πολιτών τυχόν εκλογές σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθούν πρόωρες. Πάντως, με δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί στην προεκλογική περίοδο να κυριαρχήσει το ζήτημα των υποκλοπών, προτεραιότητα αποτελούν κινήσεις υπέρβασης του υφιστάμενου κλίματος «άμεσα» και «μεσοπρόθεσμα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε ότι στην επιφάνεια θα έλθουν ισχυρισμοί περί νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ σε εν ενεργεία υπουργό και σε άλλα πολιτικά και μη πρόσωπα. Εξάλλου δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τη Δευτέρα ερώτηση με σχετικό περιεχόμενο προς τον πρωθυπουργό. Εάν οι σχετικές πληροφορίες επαληθευθούν, η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει να αντιδράσει άμεσα τονίζοντας πως δεν διαθέτει καμία σχετική πληροφορία ή ένδειξη και εάν υφίστανται αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να κατατεθούν από τους καταγγέλλοντες στη Δικαιοσύνη.

Μεσοπρόθεσμα, όπως αναγνωρίζεται, οι πρωτοβουλίες που είναι δυνατόν να αναληφθούν είναι δύο και μένει να αποδειχθεί εάν και κατά πόσον θα αποβούν αποτελεσματικές. Η κυβέρνηση επενδύει συγκεκριμένα:

• Στη θεσμική πρωτοβουλία που ανέλαβε με την προώθηση του νομοσχεδίου που εμπεριέχει ανατροπές στην οργάνωση και λειτουργία της ΕΥΠ και στην απαγόρευση της κατοχής και εμπορίας παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με πολλαπλά «φίλτρα» και εγγυήσεις που θα αποτρέπουν την επανάληψη φαινομένων τύπου Ανδρουλάκη, αλλά και εκτεταμένες παρακολουθήσεις με συστήματα όπως το Predator. Σημειώνουν, δε, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίστηκε «κάθετα» αρνητικό στις προωθούμενες διατάξεις, αλλά αντιθέτως ο Νίκος Ανδρουλάκης αξιολόγησε θετικά αρκετές εξ αυτών. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εμφανιστεί στη Βουλή ανοικτή στην αποδοχή προτάσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που όμως δύσκολα μπορεί να φθάσει και στη μείωση της τριετίας η οποία προβλέπεται ως χρονικό όριο προκειμένου να ενημερωθεί κάποιος ότι τελούσε υπό παρακολούθηση.

• Στις κινήσεις της ∆ικαιοσύνης. Οπως αναφέρεται, η όποια «κάθαρση» στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν μπορεί να επέλθει μέσα από πολιτικά «εργαλεία», όπως η εξεταστική επιτροπή, που ούτως ή άλλως ολοκλήρωσε τις εργασίες της, ή η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία θα συνέλθει εκ νέου εντός του μηνός. Ως εκ τούτου, θεωρείται κρίσιμο η κοινή γνώμη να πειστεί ότι η δικαστική έρευνα «τρέχει» και έχει ουσιαστικό περιεχόμενο με την κλήση μαρτύρων-κλειδιά, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, που ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου είχε την ευθύνη της ΕΥΠ, και οι κ. Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, οι οποίοι «συνδέονται» με την παρουσία παράνομου λογισμικού στη χώρα.

Από την κυβέρνηση θα επιμείνουν ότι δεν διαθέτουν καμία ένδειξη πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε εν ενεργεία υπουργό.

Η διχογνωμία

Εάν οι εξελίξεις στα δύο ανωτέρω επίπεδα αποδειχθούν αποτελεσματικές, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει έναν «καθαρό διάδρομο» προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών. Θα πρέπει να επισημανθεί πως ακόμη και «εντός των τειχών» υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πολιτικό αποτύπωμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στο εκλογικό σώμα και άρα για την προσφορότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως το μπαράζ των καταγγελιών και η παραφιλολογία του τελευταίου διαστήματος πλήττουν την εικόνα αξιοπιστίας που είχε οικοδομήσει την τελευταία τριετία η κυβέρνηση. Ενώ άλλοι διατυπώνουν την άποψη πως οι πολίτες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, με βάση τις οποίες θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Καθώς και ότι στην κοινή γνώμη έχει εδραιωθεί η πεποίθηση πως «φαινόμενα» παρακολουθήσεων καταγράφονται σε όλες τις κυβερνήσεις. Τέλος, σημειώνουν πως ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στις υποκλοπές και στη «σκανδαλολογία», οπότε το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Πάντως, από τις έρευνες που έφθασαν τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου προκύπτει πως η υπόθεση των υποκλοπών «θολώνει» την εικόνα της κυβέρνησης κυρίως στους κεντρογενείς –και όχι στους δεξιούς– ψηφοφόρους. Ομως, στον αντίποδα, ως σημαντικότερα ζητήματα συνεχίζουν να αξιολογούνται η διαχείριση της ακρίβειας και των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, στα οποία ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός γίνεται ως εκ τούτου αποδέκτης εισηγήσεων για επίσπευση των εκλογών. Εξάλλου, και από όλες τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος προκύπτει πως και στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με απόσταση ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ορισμένοι προσθέτουν πως το κλίμα πόλωσης που έχει διαμορφωθεί ενδεχομένως ευνοεί τη Ν.Δ., καθώς θα αποτρέψει την πιθανότητα της «χαλαρής ψήφου» στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής, οδηγώντας τους «γαλάζιους» σε υψηλά ποσοστά, τα οποία θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

Πάντως, υπάρχουν και οι θιασώτες της εξάντλησης της τετραετίας, που επισημαίνουν πως εάν οι εκλογές μετατεθούν χρονικά, οι όποιες πληγές στην κυβερνητική εικόνα από την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα έχουν επουλωθεί. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πιο εύκολο να κινηθεί προεκλογικά προβάλλοντας μια θετική ατζέντα. Τέλος, θα υπάρχει χρόνος προκειμένου το σώμα των ψηφοφόρων να «αφομοιώσει» θετικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι αυξήσεις στις συντάξεις, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και ενδεχομένως πρόσθετες κινήσεις στήριξης στο μέτωπο της ακρίβειας, εντός των αντοχών του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή