Εκλογές: Γιατί δεν προχωράει το σενάριο Ιανουαρίου

Εκλογές: Γιατί δεν προχωράει το σενάριο Ιανουαρίου

Απορρίπτεται η φιλολογία για εκλογικό αιφνιδιασμό τον Ιανουάριο – Η Ν.Δ. δεν έχει ολοκληρώσει τις λίστες της

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα περιοδεία που πραγματοποίησε το Σάββατο, εντός Αττικής αυτή τη φορά –στην Καλλιθέα–, πυροδότησε ακόμη περισσότερο το ήδη διαμορφωμένο προεκλογικό κλίμα. «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, φράση την οποία ουδέποτε είχε πει στο παρελθόν, ακόμη και όταν άπαντες προεξοφλούσαν πως οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.

Η φράση πάντως του κ. Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε πως το πολιτικό σύστημα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με μόνο ενδιάμεσο σταθμό την εορταστική περίοδο που πλησιάζει. Μόλις όμως περάσει και η Πρωτοχρονιά, θα βρισκόμαστε ουσιαστικά σε πλήρη προεκλογική περίοδο, αφού το αργότερο σε τέσσερις μήνες θα στηθούν κάλπες.

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με δύο «πλήρεις θητείες» για να αλλάξει σελίδα και να ανέβει επίπεδο, δήλωσε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός.

Η φράση του κ. Μητσοτάκη πυροδότησε εκ νέου σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του Ιανουαρίου. Αρμόδιες κυβερνητικές –αλλά και κομματικές– πηγές διαψεύδουν με έμφαση πως υπάρχει ενδεχόμενο για εκλογές στις αρχές του χρόνου.

«Δεν είναι μόνο λάθος στρατηγικά», επισημαίνει πηγή στην «Κ», αλλά «δεν μπορεί να γίνει και τεχνικά», προσθέτει, καθώς «δεν έχουν κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια και κανείς δεν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος σε εκλογές που θα γίνουν σε 60 μέρες από σήμερα».

Οπως έγραφε και την Κυριακή η «Κ», το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι οι εκλογές να γίνουν στις αρχές Απριλίου και οι δεύτερες –εφόσον κριθούν απαραίτητες, που είναι και το πιθανότερο– να γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.

Το σκεπτικό είναι πως αφενός θα γίνει πράξη αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε εξαρχής, πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας, αφετέρου ο χειμώνας, και μαζί οι δυσκολίες που αναμένονται λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα είναι πίσω.

Εκλογές: Γιατί δεν προχωράει το σενάριο Ιανουαρίου-1
Συζήτηση με τον Φρανκ Πετίγκας της Morgan Stanley είχε χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η τράπεζα. [INTIME NEWS]

Αυτοδύναμη Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόσο από την Καλλιθέα όπου περιόδευσε όσο και από το Λονδίνο όπου βρέθηκε χθες έκανε σαφείς εκλογικές αναφορές για τον στόχο του κόμματός του. «Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Ν.Δ. πρώτη και αυτοδύναμη», δήλωσε από την Καλλιθέα, προσθέτοντας το εκλογικό δίλημμα: «Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά και ψηλά ή θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που έχουμε ξεχάσει;». Χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, ο κ. Μητσοτάκης έκανε νέα αναφορά στις διπλές εκλογές, οι οποίες, όπως τόνισε, «δεν θα πρέπει να ανησυχούν τους επενδυτές» διότι «οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα μετά τις πρώτες» και δεν θα μεσολαβήσει διάστημα μηνών αλλά εβδομάδων, ίσως «τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Επιπλέον ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου –κάτι που θα γίνεται διαρκώς από εδώ και στο εξής– το δίλημμα των εκλογών: «Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη. Τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Εχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δύο «πλήρεις θητείες» για να «αλλάξεις σελίδα» και «να ανέβεις επίπεδο». Στο σαφέστατο προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί συμβάλλουν και οι στοχευμένες τηλεοπτικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, όπως έκανε το Σάββατο, που εμφανίστηκε στη μεσημεριανή εκπομπή που παρουσιάζει η Ναταλία Γερμανού, μια εκπομπή ψυχαγωγικού χαρακτήρα με γυναικείο κατά κύριο λόγο κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT