Ελληνοτουρκικά: Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα με αιχμή τη μειονότητα

Ελληνοτουρκικά: Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα με αιχμή τη μειονότητα

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως βασικός λόγος της προσπάθειας επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο είναι να παρεμποδιστεί η ελληνική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να κρατάει υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας μιλώντας για «διώξεις» εναντίον της μειονότητας στη Θράκη, την οποία αποκάλεσε «τουρκική». Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε πως ένας βασικός λόγος της προσπάθειας επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο είναι να παρεμποδιστεί η παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην 38η Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν μίλησε για «άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια κατά της μουσουλμανικής “τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα και συνεχίζονται κλιμακούμενες. Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται. Τα ιδρύματά τους και η περιουσία τους καταπατώνται. Δεν τους επιτρέπεται να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα. Αρνούνται την ταυτότητά τους». Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει πλέον να μένει θεατής των δεινών των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα». Σε σχέση με το Κυπριακό ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ανοιχτή συνομιλία του με νέους στο Ικόνιο ρωτήθηκε για την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι. Ο κ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με όλες τις χώρες, μετά τις προεδρικές εκλογές, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κακιώνω στην πολιτική. Φυσικά, με ποια χώρα, το πότε και το τι θα γίνει αυτό θα το δείξουν οι εξελίξεις… αυτό είναι ξεχωριστό θέμα. Και, φυσικά, η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη. Στρέφεται συνεχώς εναντίον μας, μιλάει εναντίον μας με πολλές κατηγορίες και διάφορα τέτοια. Επίσης κάνουν πολλές και διαφορετικές εκστρατείες στην Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας. Θα ανοίξει μια νέα περίοδος μετά τις επερχόμενες εκλογές».

Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε και τους στόχους της Αγκυρας στις σχέσεις με το Κάιρο. «Στη Μεσόγειο οι σχέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού και του τουρκικού λαού είναι πολύ διαφορετικές. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη δύναμη σε άλλους. Θέλω να πω δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εμπλέκεται και να εισχωρεί εδώ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλές εξελίξεις».

Εν τω μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία και η Αίγυπτος ίσως αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις με την εκατέρωθεν επανατοποθέτηση πρέσβεων».

Στο μέτωπο της Συρίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια χερσαία επιχείρηση και περιμένουν μόνο μια απόφαση από τον πρόεδρο Ερντογάν, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι. Τις τελευταίες δύο ημέρες επτά Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί στα σύνορα της γειτονικής χώρας με τη Συρία, σύμφωνα την εφημερίδα Cumhuriyet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή