«Κάν’ το όπως οι Δημοκρατικοί»

«Κάν’ το όπως οι Δημοκρατικοί»

Στόχευση της καμπάνιας τους στους νέους, ταυτόχρονα με την επαναπροσέγγιση των συνταξιούχων, σχεδιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ακόμα και το TikTok για να απευθυνθούν στους νέους και να ανακόψουν το «κόκκινο κύμα». Και τα κατάφεραν. Η «Generation Z» (17-25 ετών) σηκώθηκε από τον καναπέ και πήγε στις κάλπες. Συμπεριλαμβάνοντας και τους Millennials, των περίπου 42 Μαΐων, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως αυτές είναι οι ηλικίες που μπορούν να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά». Ακόμη και στις εκλογές του 2019 το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είχε διατηρήσει την πρωτιά σε αυτό το κοινό, καθώς η πλειονότητα των πιο νέων ψηφοφόρων εμφανίζεται ιδεολογικά αριστερόστροφη. Το στοιχείο αυτό το κρατούν στην Κουμουνδούρου, που επιχειρούν με ηλικιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια να χαράξουν τη στρατηγική προσέγγισης των ψηφοφόρων μέχρι τις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει ειδική καμπάνια για τους νέους και την αποχή. Το πιο εύκολο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να καταφέρει να αυξήσει την επιρροή του στο συγκεκριμένο ακροατήριο. Το πιο δύσκολο είναι να τους πείσει να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές της κυβέρνησης μέσω της κάλπης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στις ηλικίες 17- 44 ανήκουν οι περισσότεροι αναποφάσιστοι που επιλέγουν να μην πάνε στα εκλογικά παραβάν. Στην εξίσωση της Κουμουνδούρου έχουν μπει και οι δεκαεφτάρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και δεν έχουν μετρηθεί στις δημοσκοπήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει τον στόχο των δύο εκατομμυρίων ψήφων για τις επόμενες εκλογές. Για να επιτευχθεί αυτός είναι απαραίτητο οι μεγάλες ηλικίες –άνω των 55– και ειδικότερα οι συνταξιούχοι να ξαναεμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δύο μονάδες να κερδίζαμε σε αυτή την κατηγορία, θα ήμασταν ευχαριστημένοι», τόνιζε κορυφαία πηγή του κόμματος. Μάλιστα, η «Κ» πληροφορείται πως μία από τις θεματικές που διοργανώνονται μέσα στον Δεκέμβριο θα αφορά τους πολίτες που έχουν αποσυρθεί από την εργασία, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του κόμματος για επιστροφή σε τρεις δόσεις των αναδρομικών και επαναφορά της 13ης σύνταξης. Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στην Κουμουνδούρου είναι ενθαρρυντικά για την υποστήριξη που απολαμβάνουν από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Δεν ισχύει το ίδιο για μεσαίους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες είτε εξακολουθούν να πιστεύουν πως αδικήθηκαν την τετραετία 2015-2019 είτε δεν έχουν δώσει σημασία στο νέο πρόγραμμα. Η επανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει το επόμενο διάστημα για τη στήριξη των δανειοληπτών και την προστασία τους από τα κόκκινα δάνεια.

Συντονισμένη και συνολική θα είναι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των νέων αγροτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν πως οι χρηματοδοτήσεις από την ΚΑΠ δεν τους καλύπτουν και συνεπώς τα παράπονα και ο προβληματισμός του συγκεκριμένου κλάδου είναι μεγάλος. Επιθυμούν να τους δώσουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ανησυχία τους για την περιφέρεια, που ερημώνει. Η υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής συνεπάγεται ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια και θεωρείται πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις.

«Κάν’ το όπως οι Δημοκρατικοί»-1

Οι Πρέσπες έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές, γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει και θα περιοδεύει στη Βόρεια Ελλάδα.

Η γεωγραφία

Η Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε ένα μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Μακεδονία. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τις Σέρρες, την Πέλλα και το Κιλκίς για να κηρύξει ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Θα ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Καστοριά. Ενδεικτικό της ζημιάς που υπέστη το κόμμα είναι πως ακόμη και στην Ξάνθη, τον μόνο νομό της Βόρειας Ελλάδας που κατάφερε να διατηρήσει σε «ροζ χρώμα» στις τελευταίες εκλογές, έχασε 10 μονάδες σε σχέση με το 2015. Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι μετρήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία δέχεται «επίθεση» από άλλες δυνάμεις της «δεξιάς πολυκατοικίας», στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος να ξανακερδίσουν μερικά «γαλάζια κάστρα».

Μετά τη Βόρεια Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρωθεί σε στοχευμένες περιοδείες στη διοικητική περιφέρεια, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας. Το 2015 δεν έχασε πουθενά την πρωτιά στην Αττική και αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας. Στην Ανατολική Αττική θα πραγματοποιηθούν μεγάλες εκστρατείες, καθώς συμβάντα όπως η πυρκαγιά στο Μάτι κόστισαν πολύ στο κόμμα. Τι θέλουν να δείξουν; Πως η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύθηκε τον ανθρώπινο πόνο χωρίς να έχει προχωρήσει σε βασικά έργα υποδομών στην περιοχή. Η στρατηγική νίκης που θέλει να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας στους υποψήφιους βουλευτές θα φανεί μέσα από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βόρειος τομέας της Αθήνας. Θα πολιτευθούν μεταξύ άλλων οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Κ. Ζαχαριάδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Κατρούγκαλος, Π. Σκουρλέτης και ο γνωστός ηθοποιός Μάριος Αθανασίου. Ποιο είναι το μήνυμα; Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτο κόμμα και θα εκλεγούν όλοι οι «πρωτοκλασάτοι» είτε θα βγει πάλι δεύτερος και τουλάχιστον δύο θα μείνουν εκτός της νέας Βουλής. Η πίεση πλέον περνάει στους ίδιους τους υποψηφίους, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να θεωρεί «αυτονόητη» την παρουσία του στην επόμενη ορκωμοσία στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Κάθε περιοχή έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης. Η Εύβοια οργώνεται από τα στελέχη του κόμματος και αναμένεται να την επισκεφθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν επανέλθει οι κανονικοί ρυθμοί της ζωής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Η Κρήτη, λόγω εντοπιότητος του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μπαίνει πρώτη φορά ως αρχηγός στο εκλογικό παιχνίδι, έχει μια ιδιαιτερότητα. Ηταν «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ και εδώ και 10 χρόνια έχει περάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις αρχικές σκέψεις να «μετακομίσει» στην Αθήνα ο Γιώργος Σταθάκης, φέρεται πως θα παραμείνει στα Χανιά προκειμένου το σχήμα και εκεί να παραμείνει ισχυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή