Μετωπική σύγκρουση η επιλογή του Αλ. Τσίπρα

Μετωπική σύγκρουση η επιλογή του Αλ. Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγκρουση για τον προϋπολογισμό θα έχει διττή στόχευση για τον Αλέξη Τσίπρα. Το ευρύ αντιπολιτευτικό πεδίο για «σκληρό ροκ» με το Qatargate, την Εύα Καϊλή και τις παρακολουθήσεις δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Από τη στιγμή που στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πιέζεται από τις εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει έμφαση σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά.

Μια υπόθεση υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να έχει συμμετοχή μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής, που ανήκε στην ομάδα των σοσιαλιστών, αλλά στήριζε, όπως υποστηρίζεται, τη σημερινή πλειοψηφία, είναι η «μαγιά» πάνω στην οποία θα οικοδομήσει την επίθεσή του προς την πλειοψηφία.

Αναμένεται να αναφερθεί στην απονομή δικαιοσύνης και την καθυστέρηση με την οποία έχουν κινηθεί οι διαδικασίες στην Ελλάδα σε σχέση με το Βέλγιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπου δεν έχουν αναζητηθεί έως τώρα αποδείξεις στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Στη συζήτηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν υπάρχει δικαίωμα δευτερολογίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στην ομιλία του να «μοιράσει» όλα τα ζητήματα της οικονομίας. Θα αποτελεί το κυρίως «μενού», καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως το κοκτέιλ της ακρίβειας το Μαξίμου δεν το αντιμετωπίζει με τις σωστές πολιτικές.

Η νέα γενιά κόκκινων δανείων που δημιουργείται, η συγκέντρωση του πλούτου από τις τράπεζες, τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα, η φτωχοποίηση της κοινωνίας, η αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, η ακρίβεια στα αγαθά πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα θα βρεθούν στην αιχμή της τοποθέτησης του τέως πρωθυπουργού.

Αναμένεται επίσης να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως νομοθέτησε έναν πτωχευτικό κώδικα που στοχεύει αποκλειστικά στη ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στο αντιπαραθετικό πρόγραμμα του κόμματός του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

• Ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, με επιβολή πραγματικού πλαφόν στην τιμή, αλλά και στο περιθώριο κέρδους στην ενέργεια και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.

• Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

• Αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και απόδοση στους συνταξιούχους αυτών που δικαιούνται: τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη.

• Ακύρωση αντικοινωνικών νόμων, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή