Ελληνοτουρκικά: Nέο κρεσέντο Άγκυρας για 12 ναυτικά μίλια και «casus belli»

Ελληνοτουρκικά: Nέο κρεσέντο Άγκυρας για 12 ναυτικά μίλια και «casus belli»

Η επέκταση χωρικών υδάτων αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, στην οποία ούτε η Τουρκία ούτε κανείς άλλος διεθνής παράγοντας μπορεί να αρθρώσει λόγο, το μήνυμα της Αθήνας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την προειδοποίηση ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 μίλια επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Στην ομιλία του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Τουρκίας ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι «τα 6 μίλια είναι το ανώτατο σημείο των ορίων που μπορούν να φθάσουν. Πέρα από αυτό το όριο δεν αποδεχόμαστε καμία επέκταση των χωρικών υδάτων». Στον τουρκικό Τύπο αναφέρθηκαν σχόλια πως αυτή ήταν άλλη μια προειδοποίηση για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε Αιγαίο και Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα δεν απαντάει κατά κανόνα σε κάθε δήλωση που εκπορεύεται από την Αγκυρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τόσο για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια όσο και για άλλα ζητήματα που διαρκώς αναδεικνύονται από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λοιπούς αξιωματούχους της κυβέρνησής του. Αρμόδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η δυνατότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί ένα κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο δεν υπόκειται σε καμία διαδικασία διαλόγου με οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Αποτελεί μια αυστηρά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, στην οποία ούτε η Τουρκία ούτε κανείς άλλος διεθνής παράγοντας μπορεί να αρθρώσει λόγο.

Παράλληλα, χθες, επιθεωρώντας το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 της Τουρκίας «Piri Reis», ο Ακάρ δήλωσε: «Καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε με τίποτα να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας». Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει απειλήσει ποτέ κανέναν: «Λένε πως η Τουρκία είναι απειλή. Εμείς ως Τουρκία δεν απειλούμε κανέναν. Την Ελλάδα δεν την έχουμε απειλήσει ποτέ! Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, καλός σύμμαχος».

Τέλος, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός και παραβίαση των δικαιωμάτων της και αυτών των Τουρκοκυπρίων ούτε «θα παρασυρθεί από τις προκλήσεις της Ελλάδας».

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην τελετή παράδοσης των πρώτων νέας γενιάς αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Firtina και εκεί αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. «Φέτος στον στόλο μας θα ενταχθεί το πρώτο πλοίο μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σε αυτό θα ενταχθεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος “Bayraktar ΤΒ3” και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση. Φέτος με τη βοήθεια του Θεού θα ενταχθούν στον στόλο μας η φρεγάτα “Istanbul”, η οποία είναι πρώτη κλάσης I και το υποβρύχιο “Piri Reis”, το οποίο είναι το πρώτο από τα νέου τύπου υποβρύχια».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε πως η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα αμυντικά προγράμματα έχει φθάσει στο 80% και τα αμυντικά προγράμματα της εγχώριας βιομηχανίας τα οποία έχουν εκτελεστεί και θα εκτελεστούν κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν ξεπεράσει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ακάρ επανειλημμένως έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για τα εξοπλιστικά προγράμματα και την αύξηση των αμυντικών δαπανών και έχουν υποστηρίξει πως «είναι μάταιος κόπος και πως θα επηρεαστεί αρνητικά η ευημερία του ελληνικού λαού». Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και προμήθειας των F-16 Viper, για το οποίο περιμένει την έγκριση των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή