Ερντογάν: κάλπες με παροχές

Ερντογάν: κάλπες με παροχές

Οριστικοποιήθηκε ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε επίσημη επιβεβαίωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις δηλώσεις του τόνισε πως η απόφαση ελήφθη για τη συγκεκριμένη ημερομηνία και δήλωσε ότι «σε περίπτωση που δεν ληφθεί η σχετική απόφαση από το κοινοβούλιο για τις 14 Μαΐου, τότε ως πρόεδρος θα λάβω εγώ την απόφαση αυτή».

Ο Ερντογάν επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς συμπίπτει με εκλογή του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές για πρώτη φορά στην εξουσία, το 1950. Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο Ερντογάν εξήγγειλε χθες διαγραφή χρεών για εκατομμύρια πολίτες, σε μία ακόμη σαφή προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Το πακέτο μερικής (ή σε κάποιες περιπτώσεις ολικής) διαγραφής χρεών θα αφορά την περίοδο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και περιλαμβάνει χρέη σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, διοικητικά πρόστιμα, φοιτητικά δάνεια, απλήρωτες κλήσεις, τέλη κυκλοφορίας, διόδια κ.ά.

Διαγραφή χρεών αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοί-νωσε πως η Σουηδία δεν πρέπει να αναμένει στήριξη της Αγκυρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε πως η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει καμία υποστήριξη της Αγκυρας στο ζήτημα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. «Δεν μπορείτε να περιμένετε καμία υποστήριξη από εμάς όταν αλωνίζουν στους δρόμους σας οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο ζήτημα του ΝΑΤΟ μην περιμένετε καμία υποστήριξη. Αφού τους αγαπάτε τόσο πολύ αυτούς, τότε παραδώστε και την ασφάλεια της χώρας σας στις οργανώσεις αυτές», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση μέχρι και τις εκλογές θα συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας. Μπορεί να παρουσιάζει ως πρόφαση τις διαδηλώσεις και το κάψιμο το κορανίου μπροστά στην τουρκική πρεσβεία, γεγονότα τα οποία είναι καταδικαστέα, ωστόσο αναφέρουν πως όσο η Αγκυρα δεν εξασφαλίζει την έγκριση των ΗΠΑ στο ζήτημα της προμήθειας αλλά και του εκσυγχρονισμού των F-16 τόσο θα συνεχίζει να προκαλεί αγωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να θέτει βέτο στις προσπάθειες της Στοκχόλμης.

Ερντογάν: κάλπες με παροχές-1
Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon από την Αγγλία. [BAE Systems]

Πάντως, στα εξοπλιστικά προγράμματα η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να έχει και εναλλακτικές λύσεις. Η ιστοσελίδα Αl Monitor και το τηλεοπτικό δίκτυο TGRT Haber ανέφεραν πως η Τουρκία ετοιμάζει εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» σε συνεργασία με την Αγγλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των οπλικών συστημάτων που η Αγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει από το Λονδίνο φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ αυτών σχεδιάζεται η αγορά 24 ή 48 μαχητικών Eurofighter Typhoon, 9 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J, 3 φρεγάτες Type 23 και κινητήρες για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης M-60. Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι σε περίπτωση που το πρώτο εξάμηνο του 2023 δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα F-16, τότε η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα με την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή