Τσίπρας: Δεν τελειώσαμε με τον χρυσαυγιτισμό, χρειάζονται θεσμικά μέτρα

Τσίπρας: Δεν τελειώσαμε με τον χρυσαυγιτισμό, χρειάζονται θεσμικά μέτρα

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η δημοκρατία είναι ένας καθημερινός αγώνας»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι «η δημοκρατία είναι ένας καθημερινός αγώνας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Με αφορμή τα θύματα του ολοκαυτώματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι οι «μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας… δυστυχώς δεν τελείωσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην εισβολή στο Καπιτώλιο από τραμπιστές και σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια από μπολσοναριστές, όπως επίσης και στη Χρυσή Αυγή.

«Φανατικοί τραμπικοί, μπολσοναριστές, χρυσαυγίτες – αλλάζουν ονόματα αλλά είναι πάντα ίδιοι. Επενδύουν στη φτώχεια και την ανάγκη, κεφαλαιοποιούν τον φόβο, μισούν τον άνθρωπο», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας.

Υπογραμμίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο, αλλά καθημερινός αγώνας», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «απέναντι στη λήθη, αντιπαραβάλλουμε τη μνήμη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη».

Ειδικά για τη Χρυσή Αυγή, αναφέρει ότι η χώρα μας δεν έχει τελειώσει με τον χρυσαυγιτισμό και ζητεί θεσμικά μέτρα ώστε οι καταδικασμένοι νεοναζί «να μην έχουν ξανά τη δυνατότητα να δηλητηριάσουν τον δημόσιο βίο με τη μισαλλοδοξία τους».

Και καταλήγει: «Γι’ αυτό η σημερινή ημέρα είναι ημέρα επαγρύπνησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν τα μάτια ανοιχτά».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στρέφουμε το βλέμμα σε όλες τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας, οι οποίες δυστυχώς δεν τελείωσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι νοσταλγοί του πιο μεγάλου σκότους φτάνουν από το αμερικανικό Καπιτώλιο μέχρι τους δρόμους της Μπραζίλια και -μέχρι πρότινος- τα έδρανα της ελληνικής βουλής.

Φανατικοί τραμπικοί, μπολσοναριστές, χρυσαυγίτες – αλλάζουν ονόματα αλλά είναι πάντα ίδιοι. Επενδύουν στη φτώχεια και την ανάγκη, κεφαλαιοποιούν τον φόβο, μισούν τον άνθρωπο.

Απέναντι στη λήθη, αντιπαραβάλλουμε τη μνήμη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη. Το οφείλουμε στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το οφείλουμε στους λαούς που παλεύουν καθημερινά με το Τέρας, το οφείλουμε στον λαό μας που ξαναμαθαίνει τα τελευταία χρόνια ότι η Δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο αλλά καθημερινός αγώνας.

Στη συνάντηση που είχαμε λίγο πριν από την ορκωμοσία του, ο Πρόεδρος Λούλα μού είχε πει, προφητικά: “Τελειώσαμε με τον Μπολσονάρο αλλά όχι με τον μπολσοναρισμό”.

Αντίστοιχα, στη χώρα μας τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή αλλά όχι με τον χρυσαυγιτισμό, ο οποίος έχει πολλές μορφές και εκφάνσεις – με πιο επικίνδυνες τις κεκαλυμμένες, τις δήθεν ακίνδυνες, τις τάχα ανεκτές. Αλλά οφείλουμε να πάρουμε και τα αναγκαία θεσμικά μέτρα ώστε καταδικασμένοι εγκληματίες νεοναζί να μην έχουν ξανά τη δυνατότητα να δηλητηριάσουν τον δημόσιο βίο με τη μισαλλοδοξία τους.

Γι’ αυτό η σημερινή ημέρα είναι ημέρα επαγρύπνησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν τα μάτια ανοιχτά».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή