Διπλό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Διπλό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Χαριλάου Τρικούπη και Περισσός βλέπουν στη ρητορική της Κουμουνδούρου «επεκτατικές» διαθέσεις και προσπάθεια ποδηγέτησης των όμορων πολιτικών δυνάμεων

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφίπλευρη αντίδραση σε υψηλούς τόνους προκαλεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προκαταλάβει τη μετεκλογική στάση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΚΕ. Για την Κουμουνδούρου, που εμφανίζεται να ανοίγει μέτωπα προς κάθε κατεύθυνση, διαμορφώνονται συνθήκες μιας ιδιότυπης πολιτικής απομόνωσης σε μια περίοδο που η διαμόρφωση συμμαχιών κρίνεται επιτακτική για την επομένη των εκλογών. Η επιδείνωση των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ αλλά και η αντίδραση του Περισσού σε αναφορές για τη στάση του ΚΚΕ κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν μια στρατηγική διαμόρφωσης ενιαίου μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία θεωρητικά υποστηρίζει η Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας χθες επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας από τη Θεσσαλονίκη ότι «εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα, δεν ανοίγουμε μέτωπα με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις». Ωστόσο, τόσο στο Κέντρο όσο και στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στη ρητορική της Κουμουνδούρου «επεκτατικές» διαθέσεις και προσπάθεια ποδηγέτησης των όμορων πολιτικών δυνάμεων.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε η πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Τσίπρας, στον οποίο πολλοί αποδίδουν προσπάθεια ακόμη και υφολογικής μίμησης του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε από την Πάτρα να υποδείξει στη Χαριλάου Τρικούπη πώς θα πρέπει να κινηθεί. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα του Παπανδρέου, αντί να είναι μέρος της αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης για να γυρίσει σελίδα ο τόπος, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποστήριγμα της πιο άθλιας κυβέρνησης της Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με προσωπική ανάρτηση στο Twitter. Με μια φωτογραφία των κ. Τσίπρα και Πάνου Καμμένου αγκαλιά και το εξής σχόλιο: «Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε. Κύριε Τσίπρα, σας παραθέτω μια μόνο εικόνα, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. “Προοδευτικά” μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – Ακροδεξιάς. Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει και την ιδεολογική συνέπεια του καθενός μας».

Και στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν να απαντήσουν ότι αυτά τα συμπεράσματα δεν τα έχουμε ακούσει και ότι μετά το «διαζύγιο», βουλευτές των ΑΝΕΛ συνέχισαν να στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι εντάχθηκαν και στα ψηφοδέλτιά του στις εκλογές του 2019. Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «όσες προφάσεις εν αμαρτίαις κι αν προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη συνεργασία του με την Ακροδεξιά, ο λαός έχει και μνήμη και κρίση».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προστέθηκε και η αντίδραση του ΚΚΕ, που ήρθε έπειτα από αναφορά του Παύλου Πολάκη για το ενδεχόμενο άρνησης μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό να αναφέρει ότι «είτε είναι “πιασμένοι” όπως το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι “κολλημένοι” όπως το ΚΚΕ». Η απάντηση του Περισσού ήταν άμεση: «Οταν έχεις γίνει “κολλητός” της καπιταλιστικής σαπίλας, των μνημονίων, της Ε.Ε., των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και κυρίως των μεγάλων αφεντικών, είναι πολύ λογικό να αναζητάς άλλοθι για τη στάση σου στα δήθεν “κολλήματα” όσων πάνε κόντρα στο ρεύμα».

Eπίθεση στην κυβέρνηση από Τσίπρα

Μετά το Περιστέρι και την Πάτρα, από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Προτάσσοντας το ζήτημα των υποκλοπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα και τους κανόνες της δημοκρατίας. Για να στήσει το δικό του καθεστώς». Στο δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συμπρωτεύουσα πρόσθεσε το ερώτημα «αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ». Προχωρώντας σε έναν απολογισμό της περιόδου 2015-2019, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως το κόμμα του σεβάστηκε και το τελευταίο ευρώ του Ελληνα φορολογουμένου, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Ο τέως πρωθυπουργός μίλησε για «ένα συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης» που θα περιέχει τις δεσμεύσεις της προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στον λαό. Εκτός των οικονομικών, φορολογικών και εργασιακών προτάσεων, το νέο μοντέλο θα περιλαμβάνει τον μικρότερο αριθμό μετακλητών από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. «Θα έχει περισσότερες γυναίκες υπουργούς, καθώς και τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή