Ο Πιερ Μοσκοβισί στην «Κ»: Σε θετική τροχιά η ελληνική οικονομία, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση

Ο Πιερ Μοσκοβισί στην «Κ»: Σε θετική τροχιά η ελληνική οικονομία, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση, λέει στην «Κ» ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη γενικότερα καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας «απαιτείται επαγρύπνηση», καθώς «οι αδυναμίες παραμένουν», λέει στη «Κ» ο πρώην επίτροπος και νυν πρόεδρος του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και στην ανάγκη της Ευρώπης να σταθεί αυτόνομα στον κόσμο. Ο κ. Μοσκοβισί εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι η επιδείνωση των επιδόσεων της Τουρκίας σε όλους τους δείκτες που θα μπορούσαν να τη συνδέσουν με την Ε.Ε., είναι αναστρέψιμη.

– Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

– Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του ομολόγου μου, Ιωάννη Σαρμά, προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ελλάδας, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του, όμοια με εκείνη που ξεκίνησα και εγώ το 2020 στο Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα δύο θεσμικά μας όργανα διατηρούν ισχυρούς δεσμούς, καθώς το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συσταθεί κατά το πρότυπο του αντίστοιχου Γαλλικού Δικαστηρίου, και η επίσκεψή μου θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς αυτούς: πρόκειται να υπογραφεί διμερής συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο ανώτατων οργάνων ελέγχου (ΑΟΕ) των χωρών μας και προσκαλώ τους Ελληνες φίλους μας να ενταχθούν στην κοινότητα των γαλλόφωνων ΑΟΕ. Είμαστε επίσης ανεξάρτητοι δικαστές με δικαιοδοτικά καθήκοντα. Στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα και σε περισσότερες από σαράντα άλλες χώρες που διαθέτουν ήδη ΑΟΕ με τέτοιες αρμοδιότητες, μπορούμε πιο εύκολα να επιβάλουμε κυρώσεις για διαχειριστικά σφάλματα ή να διαβιβάσουμε στην αστική ή ποινική δικαιοσύνη τυχόν παραβιάσεις της ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Αυτό ενισχύει τη χρηστή διακυβέρνηση και συμβάλλει στην καλύτερη καταπολέμηση των προσβολών κατά της εντιμότητας. Επίσης, ξαναβρίσκω στην Ελλάδα πολλούς φίλους που απέκτησα όταν ήμουν Ευρωπαίος επίτροπος. Τότε έλεγα ότι η λιτότητα δεν ήταν η σωστή λύση και πάλεψα για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει σταδιακά από την εποχή των προγραμμάτων χωρίς να καταφύγει σε αυτά. Την περίοδο που βιώνουμε τώρα, με αδύναμη οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλό δείκτη χρέους εντός της Ε.Ε., επιστρέφω για να μοιραστώ μαζί τους ένα κοινό όραμα.

– Ποια είναι γενικά η γνώμη σας για την ελληνική οικονομία;

«Παρακολούθησα πολύ στενά την ελληνική κρίση και είμαι περήφανος που τα μέτρα στήριξης απέδωσαν καρπούς», αναφέρει στην «Κ» ο Πιερ Μοσκοβισί.

– Η ελληνική οικονομία κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2022 και ακόμη και αν το 2023 σημειωθεί επιβράδυνση, η τάση παραμένει καλή και θα επιτρέψει τη συνέχιση της ανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και στη συνέχεια ως Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, παρακολούθησα πολύ στενά την ελληνική κρίση. Είμαι περήφανος που τα μέτρα στήριξης απέδωσαν καρπούς και χαίρομαι που η Ελλάδα επιστρέφει σε θετική τροχιά. Φυσικά, οι αδυναμίες παραμένουν. Πρέπει λοιπόν να συνεχιστούν οι προσπάθειες και απαιτείται ακόμη επαγρύπνηση. Η Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευτεί υπέρ της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), πρέπει επίσης να επενδύσει κυρίως στην οικολογική μετάβαση, στην ψηφιοποίηση και στις υποδομές της.

– Κινδυνεύει η Ευρώπη να βρεθεί στο επίκεντρο ενός ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας;

– Η Ευρώπη βρίσκεται περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο μεγάλων γεωπολιτικών και στρατηγικών διακυβευμάτων. Το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που είχε επικρατήσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αμφισβητείται τώρα από ανελεύθερες δημοκρατίες, λαϊκιστικά ή ακόμη και αυταρχικά καθεστώτα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει μια αλλαγή προτύπου που κλονίζει την Ευρώπη. Σε αυτό το νέο πρότυπο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη και δεν θα είναι ποτέ. Πρέπει να προάγει το κράτος δικαίου και την ελευθερία μαθαίνοντας παράλληλα τη γλώσσα της ισχύος σε έναν πολωμένο κόσμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες δημοκρατικές αξίες με τις ΗΠΑ, ανήκουμε σε μια ουσιαστική στρατιωτική συμμαχία μαζί τους, συμμετέχουμε στα ίδια διεθνή όργανα. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει τη φωνή της να ακουστεί.

– Τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες προσπάθησαν να δοκιμάσουν τις αντοχές της Ευρώπης στην περιφέρειά της. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία του κ. Ερντογάν. Πιστεύετε ότι η Τουρκία έχει χαθεί για τη Δύση ή η κρίση είναι προσωρινή;

– Πήρα θέση, όταν τέθηκε το ερώτημα το 1999, για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., στην προοπτική της οποίας έβλεπα μια υπόσχεση για προσήλωση στις κοινές αξίες, καθώς και στήριξη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ομως η κατάσταση άλλαξε 20 χρόνια μετά. Υπάρχει επιδείνωση όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η επιδείνωση θα είναι αναστρέψιμη! Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που η σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας πρέπει να βελτιωθεί, η ένταξη δεν είναι πλέον επίκαιρη. Ανησυχητική είναι και η τουρκική εξωτερική πολιτική, ιδίως οι απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας και η στάση της απέναντι στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, πρέπει να αρθούν τα εμπόδια για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να διατηρηθεί η δυνατότητα εξαγωγής ουκρανικών δημητριακών διά θαλάσσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή