100 στο «στόχαστρο» του Predator

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών για τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στη χώρα μας, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση παράνομων λογισμικών (επιτροπή PEGA)

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών για τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στη χώρα μας, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση παράνομων λογισμικών (επιτροπή PEGA). Στην επιτροπή κλήθηκαν και μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος. Και οι δύο επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών υπογράμμισαν ότι οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενημέρωσαν για την πρόοδο που σημειώνεται και για τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Μενουδάκος

Ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές, ο κ. Μενουδάκος είπε ότι από την αυτεπάγγελτη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ότι έχουν αποσταλεί περί τα 300 μηνύματα που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator, όχι σε ισάριθμους παραλήπτες, αλλά σε περίπου 100 άτομα. Οπως είπε, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν όταν η Αρχή άρχισε να ερευνά τον τρόπο με τον οποίο εστάλησαν τα sms με τα οποία επιχειρήθηκε να παγιδευτούν οι χρήστες. «Η Αρχή κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση όταν με βεβαιότητα προέκυψε ότι τα μηνύματα δεν είχαν σταλεί μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας αλλά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής αποστολής sms, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις για μαζική αποστολή μηνυμάτων», ανέφερε. Ετσι, ζητήθηκαν στοιχεία από τις εταιρείες αποστολής μηνυμάτων μέσω Διαδικτύου και, ειδικότερα, στοιχεία για μηνύματα που εστάλησαν και περιείχαν ονόματα ιστοχώρων που σχετίζονταν με το Predator. Παράλληλα, δόθηκε εντολή μη καταστροφής δεδομένων σε συγκεκριμένες εταιρείες από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι διήλθαν τα μηνύματα αυτά. «Η Αρχή προσπαθεί να βεβαιωθεί ποιοι είναι οι παραλήπτες, να εντοπιστούν όλοι και να κρίνει αν και με ποιο τρόπο πρέπει να ενημερωθούν και, τελικώς, να ανευρεθούν οι αποστολείς των μηνυμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μενουδάκος.

Η κατάθεση Μενουδάκου στην επιτροπή PEGA – Τι ανέφεραν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Χρ. Ράμμος.

Ο κ. Ράμμος

Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος δήλωσε ότι η Αρχή συνέχισε και συνεχίζει κανονικά τους ελέγχους, ενώ είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωσης των ερευνών καθώς έχουν συσσωρευθεί δεκάδες καταγγελίες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις που να συνδέουν τη χρήση του Predator με την ΕΥΠ.

Ο κ. Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στη συνεδρίαση εκπροσωπώντας τους Ευρωσοσιαλιστές, χαιρέτισε το έργο των ανεξάρτητων αρχών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν «η συγκάλυψη του παρακράτους που δημιούργησε». Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Ράμμος ανέφερε ότι η υπηρεσία του πριν από λίγες εβδομάδες έστειλε στη Δικαιοσύνη στοιχεία που προέκυψαν για την πληρωμή αποστολής μηνυμάτων. Ο κ. Μενουδάκος από την πλευρά του πρόσθεσε ότι και η δική του υπηρεσία έχει εντοπίσει στοιχεία πληρωμών, έκανε αναφορά σε τέσσερις περιπτώσεις και πρόσθεσε ότι έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη καθώς χρειάζεται να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή