Το παρασκήνιο του «όχι» σε κάλπες πριν από το Πάσχα

Το παρασκήνιο του «όχι» σε κάλπες πριν από το Πάσχα

Η απόφαση Μητσοτάκη, ο ρόλος του Γκρίνμπεργκ και ο «πρωινός καφές»

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μοναδικό θέμα την τραγωδία στα Τέμπη συνεδρίασε χθες το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις έκλεισαν οι κάμερες ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον χρόνο των εκλογών, βάζοντας τέλος στα σενάρια για κάλπες πριν από το Πάσχα και σημειώνοντας πως προηγείται το κυβερνητικό έργο, που «πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να πάνε στη Βουλή περίπου 10 νομοσχέδια». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη πως οι εκλογές πρέπει να μετατεθούν για αργότερα. Δεν ήταν ωστόσο της ώρας οποιαδήποτε κουβέντα για τον χρόνο των εκλογών, εξ ου και οι σχετικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν ήταν προσχηματικές. Τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία ο κ. Μητσοτάκης ξέκοβε κάθε συζήτηση για εκλογές, παρότι οι σχετικές ζυμώσεις αναπόφευκτα υπήρχαν. Στο Μαξίμου, μάλιστα, ο λεγόμενος «πρωινός καφές» ήταν «διχασμένος», αφού άλλοι ήταν υπέρ της 9ης Απριλίου και άλλοι υπέρ των εκλογών τον Μάιο.

Η άποψη Γκρίνμπεργκ

Σε μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς τον πλήρη αντίκτυπό της. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχε αρχίσει να γίνεται πλέον σαφές πως το μέγεθος της τραγωδίας δεν άφηνε περιθώρια για εκλογές άμεσα, εξ ου και οι πρώτες διαρροές πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να στηθούν κάλπες. Κρίσιμη θεωρείται πάντα η άποψη του Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες στην Ελλάδα. Ο πολύπειρος Αμερικανός εξέφρασε την άποψη πως οι εκλογές πρέπει να πάνε πιο πίσω, κάτι που συνέπεσε με την αρχική αίσθηση του πρωθυπουργού.

Οι λόγοι

Οι σκέψεις του πρωθυπουργού μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και ο διχασμένος «πρωινός καφές» του Μαξί-μου για τον χρόνο προσφυγής στην κάλπη.

Με το θέμα να «σέρνεται» στον δημόσιο διάλογο, ο πρωθυπουργός θεώρησε απαραίτητο να κάνει σχετική αναφορά σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να σταματήσει η σχετική συζήτηση, ενώ επέλεξε αυτή η αναφορά να γίνει off camera σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα και στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος. Οσον αφορά τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ακυρώνοντας το αρχικό πλάνο της 9ης Απριλίου, είναι οι εξής:

Πρώτον, για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές πριν από το Πάσχα, η προκήρυξή τους θα έπρεπε να γίνει έως την επόμενη Παρασκευή, με την τραγωδία να είναι πολύ πρόσφατη και να μην έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία απόδοσης ευθυνών, ενώ επίσης δεν έχουν γίνει οι κηδείες όλων των θυμάτων. «Είναι ασέβεια απέναντι στο λαϊκό αίσθημα να εκκινήσουμε τώρα την εκλογική διαδικασία», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.

Δεύτερον, οι εκλογές πριν από το Πάσχα, με τη συναισθηματική φόρτιση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θα οδηγούσαν σε μονοθεματική αναμέτρηση, χωρίς να μπορεί να γίνει αποτίμηση της συνολικής προσπάθειας που έχει κάνει η κυβέρνηση τα 3,5 αυτά χρόνια. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως λόγω του τραγικού δυστυχήματος δεν θα πρέπει να ακυρωθούν όλα όσα έχουν γίνει αυτά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια και ήταν προτιμότερο να αναζητηθεί ο χρόνος που θα μπορεί να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μίλησε για ταχεία απόδοση ευθυνών με ονοματεπώνυμα. Οσο γρήγορα και να κινηθεί η Δικαιοσύνη, αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση οι εκλογές να εκληφθούν ως προσπάθεια να κρυφτούν οι ευθύνες κάτω από το χαλί.

Το κλίμα στο υπουργικό

Με το τέλος της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τον λόγο πήραν ουκ ολίγοι υπουργοί, προεξάρχοντος του Γιώργου Γεραπετρίτη, που επικεντρώθηκε τόσο στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού αμέσως μετά την τραγωδία όσο και στα βήματα από εδώ και στο εξής. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου μετέφεραν στην «Κ» πως το κλίμα ήταν βαρύ, αλλά η κυβέρνηση, χωρίς να έχει καμία διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης, θα πρέπει να αναδείξει τόσο τις δικές της ευθύνες όσο και τις διαχρονικές παθογένειες, με επίκεντρο τη σύμβαση 717, η οποία δεν προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοκριτική, συγγνώμη και σειρά δεσμεύσεων

Με τη φράση «ζητούμε δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως προσωπικά», ξεκίνησε χθες την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης. Ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης αυτής, σημείωσε πως «αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη και δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων». Οσον αφορά τις ευθύνες ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας: «Ολοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Ομως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας», κατέληξε. Σχετικά με τα επόμενα βήματα ο πρωθυπουργός είπε ότι εγγυάται δύο πράγματα: «Πρώτον, απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται» και «δεύτερον, δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους μας». Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων, ενώ σημείωσε πως μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έρθουν και οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, κάτι που η κυβέρνηση απέφευγε να κάνει αυτές τις μέρες ώστε να μην εκληφθεί ως προσπάθεια αλλαγής ατζέντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή