Οφέλη αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μετάθεση των εκλογών

Οφέλη αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μετάθεση των εκλογών

Η Κουμουνδούρου θεωρεί πως με τη μετάθεση των εκλογών αποκτά περισσότερες ευκαιρίες για να επικοινωνήσει το πρόγραμμά της και τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κουμουνδούρου δεν φοβούνται πως θα «καούν στο ζέσταμα» επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει αποφασίσει τη μετάθεση τον εκλογών στα τέλη Μαΐου. Καταλαβαίνουν πως αναζητάει περισσότερο πολιτικό χρόνο για να καταλαγιάσουν τα πάθη και ο θυμός από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, όμως βλέπουν το «ποτήρι μισογεμάτο». Εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση ωφελημένος θα βγει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποκτά περισσότερες ευκαιρίες για να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του και τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχώς προκαλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφύγει άμεσα στη λαϊκή ετυμηγορία, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως ούτε στη Ν.Δ. πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις που της έδιναν «αέρα νίκης» 7-8 μονάδων. Πλέον το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι ακόμη πιο ισχυρό, λένε στην αξ. αντιπολίτευση. Η παράταση χρόνου και ζωής που δίνει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνησή του είναι αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, του φόβου και της ανησυχίας που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε τη «γύμνια» του επιτελικού κράτους και πλέον η μόνη άμυνα είναι να κερδηθεί ενάμισης επιπλέον μήνας προκειμένου να ξαναστηθεί ένα νέο αφήγημα. Για «δημοσκοπικό πανικό» που έπαθε ξαφνικά ο πρωθυπουργός κάνουν λόγο στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί πως με τη μετάθεση των εκλογών αποκτά περισσότερες ευκαιρίες για να επικοινωνήσει το πρόγραμμά της και τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.

Ρόλο στη νέα διαρροή του Μαξίμου, που επιβεβαιώνει πως οι κάλπες της 9ης Απριλίου έχουν «καεί», έπαιξαν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, και οι μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως ο κοινωνικός αναβρασμός που υπάρχει προκαλεί μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, με αποτέλεσμα τα πλάνα της «γαλάζιας» παράταξης να αλλάζουν ριζικά. Μιλούν για «στροφή Μητσοτάκη», καθώς η αυτοδυναμία ισχυρίζονται πως έχει βγει από το τραπέζι. Για αυτό άλλωστε, όπως λέγεται, και επιχειρούν από το Μέγαρο Μαξίμου να συσπειρώσουν ξανά την κεντροδεξιά βάση τους, μεταθέτοντας τις εκλογές πιθανότατα για τις 21 Μαΐου. Στις αναλύσεις που κάνουν βουλευτές και στελέχη βλέπουν επίσης μια προσπάθεια περιορισμού τόσο της δεξιάς αντισυστημικής ψήφου όσο και της οργής των νέων, που προκαλούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση. Ενδεχομένως στο μυαλό των επιτελών του Μαξίμου να υπάρχει και η πιθανότητα επαναπροσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, άρα ο επιπλέον χρόνος είναι πολύτιμος.

Σε σχέση με το μήνυμα του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η Πόπη Τσαπανίδου σχολίασε: «Οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια απαξιώθηκαν και ξηλώθηκαν πολλές δικλίδες ασφαλείας, με βάση τις οποίες λειτουργούσαν ομαλά οι σιδηρόδρομοι τόσα χρόνια, που θα είχαν αποτρέψει το δυστύχημα. Και, κυρίως, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση του επιτελικού κράτους και της αριστείας και αντί αυτού κυβερνά με ρουσφέτια και αναξιοκρατία παντού». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «πόσο πειστικό είναι να επιχειρεί να μας πείσει ότι όσα δεν έκανε τέσσερα χρόνια τώρα, θα τα κάνει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές». Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στην κηδεία του Βάιου Βλάχου στην Καρδίτσα και κατόπιν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή