Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων για Ουκρανία, ανταγωνιστικότητα και ενέργεια

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων για Ουκρανία, ανταγωνιστικότητα και ενέργεια

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πρώτη μέρα του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την υιοθέτηση του κειμένου συμπερασμάτων για όλες τις θεματικές συζητήσεις, που τέθηκαν στη σημερινή ατζέντα.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πρώτη μέρα του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την υιοθέτηση του κειμένου συμπερασμάτων για όλες τις θεματικές συζητήσεις, που τέθηκαν στη σημερινή ατζέντα.

Συγκεκριμένα για την Ουκρανία αποφασίστηκε η στρατιωτική της ενίσχυση με την παροχή 1 εκατομμυρίου οβίδων πυρομαχικών σε περίοδο 12 μηνών. Ειδικότερα, το Συμβούλιο χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που αφορά το προτεινόμενο από την ΕΕ σχέδιο τριών κατευθύνσεων για τη δαπάνη 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για βλήματα από αποθέματα και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον για κοινή προμήθεια. Στο κείμενο των συμπερασμάτων, εξάλλου, επισημαίνεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η μη καταστρατήγηση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας  από τρίτες χώρες, ενώ γίνεται ειδική μνεία στα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέλαβε παράλληλα υπόψη τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ρώσου Προέδρου και της Επιτρόπου του για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης και μεταφοράς παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, ενώ εξετάστηκαν οι τρόποι για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής βάσης της ΕΕ και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Οι «27» συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιμείνουν στην «κινητοποίηση των υφιστάμενων κεφαλαίων και των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών μέσων» για τη στήριξη στρατηγικών βιομηχανικών τομέων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας συζητήθηκαν τρόποι για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. Έγινε όμως εκτενής συζήτηση γύρω από την «ενεργειακή μετάβαση». Στη σχετική συζήτηση υπήρξε μάλιστα παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι κρίσιμα τα δίκτυα και η επένδυση σε αυτή «τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης».

Στο μεταναστευτικό εξετάστηκε η εφαρμογή των συμπερασμάτων του σχετικού ως προς το θέμα αυτό Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου. Οι ηγέτες υπενθυμίζουν ότι η μετανάστευση είναι μια «ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτό το θέμα τον Ιούνιο.

Το Συμβούλιο θα ολοκληρωθεί αύριο μετά τη συνεδρίαση της λεγόμενης «Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ» παρουσία και των προέδρων της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, όπου αναμένεται να συζητηθεί και η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω της χρεοκοπίας αμερικανικών τραπεζών και της αναταραχής της ελβετικής τράπεζας. Αναμένεται να  ακολουθήσει συζήτηση για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση στις αρχές Απριλίου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή