Εντός προβλέψεων ο αριθμός αιτήσεων από τους αποδήμους

Εντός προβλέψεων ο αριθμός αιτήσεων από τους αποδήμους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των προβλέψεων του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώνεται ο αριθμός των εκλογέων του εξωτερικού που έχουν δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα την πρόθεσή τους να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 21.500 άτομα μέχρι τώρα έχουν καταθέσει αίτηση και έχουν γίνει δεκτά, καθώς πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Αυτοί οι εκλογείς αναμένεται να εκλέξουν από 2 έως 4 βουλευτές Επικρατείας, ανάλογα τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι οι εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν στις 21 Μαΐου. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τη δυνατότητα ψήφου εξ αποστάσεως στις εθνικές εκλογές η αίτηση των εκλογέων θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Οσοι ενδιαφερόμενοι την υποβάλουν σε διάστημα μικρότερο των 12 ημερών δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές. Εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις θα έχουν αυτή τη δυνατότητα από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Η επίσημη προκήρυξη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 11 Απριλίου, καθώς σε αυτή την ημερομηνία έχει προγραμματιστεί ψήφιση νομοσχεδίου, οπότε ενδεχομένως υπάρχει ακόμη ένα ελάχιστο περιθώριο «της τελευταίας στιγμής». Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους σχετικούς καταλόγους οι εκτός επικράτειας εκλογείς (που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας) είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας και να μπορούν με κάποιον τρόπο να το αποδείξουν. Επίσης θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9), έστω και μηδενική, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Το προαπαιτούμενο της φορολογικής δήλωσης δεν ισχύει για όσους είναι κάτω από 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού.

Ετεροδημότες

Σε αυτές τις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους –ως ετεροδημότες–, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν εκεί όπου έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια, όσοι έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε το όνομά τους έχει συμπεριληφθεί στην τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή