Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση οφειλών και πρώτη κατοικία

Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση οφειλών και πρώτη κατοικία

Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανά χείρας θα πορευθεί ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις εκλογές

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανά χείρας θα πορευθεί ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις εκλογές. Η αρχή έγινε με την παρουσίαση του σχεδιασμού για τη ρύθμιση οφειλών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Την Πέμπτη παίρνει σειρά το πρόγραμμα για τις υποδομές και την ασφάλεια των κτιρίων με έμφαση να δίνεται στη λειτουργία των σιδηροδρόμων. Είναι σαφές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και τον τρόπο αντιμετώπισης καίριων ζητημάτων. Σε αυτή τη γραμμή προανήγγειλε τη δημιουργία υφυπουργείου στο υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιου για θέματα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και στεγαστικής πολιτικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε πως η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησής του θα είναι να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για διάστημα τριών μηνών έως τη θέσπιση του νέου πλαισίου. Οι αλλαγές που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται αναγκαίες, καθώς όπως ανέφερε, «στα τέσσερα χρόνια της Ν.Δ., το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται πλέον σε 11 δισεκατομμύρια».

Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση οφειλών και πρώτη κατοικία-1

Οι προϋποθέσεις προστασίας πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης είναι οι εξής:

• Το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη να μην ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη δημιουργία υφυπουργείου στο υπ. Οικονομικών, που θα είναι αρμόδιο για θέματα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και στεγαστικής πολιτικής.

• Η αντικειμενική αξία του υπό προστασία ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Για την περίπτωση της ρύθμισης οφειλής με μεγάλη διαγραφή μέρους της και σύντομη διάρκεια αποπληρωμής προβλέπεται το όριο για τη διαγραφή να είναι 40%-60%. Θα υπάρχει πρόβλεψη για κρατική επιδότηση έως και 50% για την εξυπηρέτηση οφειλής, με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει από 5 έως 10 έτη, με βάση την οικονομική ικανότητα του οφειλέτη. Για μακροχρόνια διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλές δόσεις θα καταβάλλεται το 100% της αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Εξασφαλίζεται σταθερό χαμηλό επιτόκιο (2%) και η διάρκεια της ρύθμισης θα κυμαίνεται από 10-35 έτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη πρόταση ως βάση και προϋπόθεση μιας προγραμματικής συμφωνίας με κάποιο κόμμα, συμπληρώνοντας πως «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου θα ανοίξει τον δρόμο την επόμενη ημέρα για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

Σύγκρουση για Ραγκούση

Συνεχίζεται η κόντρα με επίκεντρο τον Γιάννη Ραγκούση. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή» έκανε λόγο για «εικονικές προσλήψεις του γιου και της κόρης του, ως προσωπικό στη βίλα της Πάρου, για να εισπράττουν την επιδότηση ανεργίας για εποχικούς και να φουσκώνουν τα έξοδα της ατομικής του επιχείρησης». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως πρόκειται για παραποίηση και πλαστογράφηση του νοήματος εγγράφων, υπογραμμίζοντας πως ο όρος «πλασματική αναγγελία» είναι υπηρεσιακός και δεν έχει καμία σχέση με τον ίδιο και με πλαστές προσλήψεις. Τον κ. Ραγκούση υποστήριξε πλήρως με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για άθλια επίθεση και τονίζοντας πως το «σύστημα Μητσοτάκη βρίσκεται σε πολύ μεγάλο πανικό». «Αν μετά από όλα αυτά ο κ. Τσίπρας εξακολουθήσει να καλύπτει τον κ. Ραγκούση, θα αποδείξει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ποιο πραγματικά είναι το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφεραν από τη Νέα Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT