Eταιρείες Δημοσκοπήσεων: Λειτουργούμε με διαφάνεια – «Οχι» στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευση των δεδομένων

Eταιρείες Δημοσκοπήσεων: Λειτουργούμε με διαφάνεια – «Οχι» στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευση των δεδομένων

Ο ΣΕΔΕΑ απάντησε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για δημοσίευση των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων του, εξηγώντας τους λόγους της άρνησής του μέσω μιας ανακοίνωσης.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς) απάντησε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για δημοσίευση των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων του, εξηγώντας τους λόγους της άρνησής του μέσω μιας ανακοίνωσης.

Στην ανακοίνωσή -μεταξύ άλλων- τονίζεται πως ο ΣΕΔΕΑ λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και συμπληρώνει ότι με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούνται οι δημοσκοπήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν. 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν. 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους».

Η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου

«Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, πλουραλισμός και ισοτιμία στην εκπροσώπηση των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης», σημείωνε στην αρχή της χθεσινής της τοποθέτησης η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει αύριο (σ.σ.: σήμερα) τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή.

Πρώτον, να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μία με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Τρίτον, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους», κατέληγε η κ. Τσαπανίδου. 

Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, είναι εντελώς προβλέψιμος. Αλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα “SOS” στο “λυσάρι” κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», είχε απαντήσει στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ακης Σκέρτσος.

«Στόχος μας, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση. Η διεξαγωγή ενός πολιτισμένου προεκλογικού διαλόγου, χωρίς τοξικότητα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης του ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή