Εκλογές: Μικρά κόμματα με «κυβερνητικό κοστούμι»

Εκλογές: Μικρά κόμματα με «κυβερνητικό κοστούμι»

O ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ, που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, είχαν κοινή πορεία: σβήστηκαν από τον πολιτικό χάρτη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενδοιασμοί και η απροθυμία των μικρότερων κομμάτων να μπουν σε συζήτηση για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν αν σκεφθεί κάποιος την τύχη των μικρών κομμάτων που «μπήκαν σε κυβερνητικό κοστούμι» και είχαν κοινή εξέλιξη: σβήστηκαν από τον πολιτικό χάρτη.

Στη σκληρή μνημονιακή περίοδο, τρία κόμματα δοκίμασαν τις αντοχές τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας και σήμερα δεν υφίσταται κανένα από αυτά. Η αρχή έγινε με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ), το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, το οποίο στις εκλογές του 2009 πήρε ποσοστό 5,63%. Τον Νοέμβριο του 2011 συμμετείχε στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Το κόμμα ήρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2012, αλλά η απόφαση συνοδεύτηκε από την αποχώρηση βουλευτών που προσχώρησαν στη Ν.Δ. Τον Μάιο του 2012 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 2,90%, το οποίο συρρικνώθηκε σε 1,58% στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Τον Ιανουάριο του 2015 συμμετείχε για τελευταία φορά σε εκλογές και πήρε 1,03%.

Η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, μπήκε στη Βουλή τον Μάιο του 2012 με ποσοστό 6,11%. Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 πήρε 6,26% και εξέλεξε 17 βουλευτές, με τους οποίους συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μέχρι τον Ιούνιο του 2013, οπότε και αποχώρησε. Στις ευρωεκλογές του 2014 πήρε μόλις 1,20%. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 η ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκε με τους Πράσινους, με το σχήμα να λαμβάνει μόλις το 0,48% των ψήφων, αποτυχία που έφερε την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. Με νέο πρόεδρο τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, το κόμμα συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ από τον Απρίλιο του 2019 και μετά συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Πάνος Καμμένος, που είχε διαγραφεί από τη Ν.Δ. λίγους μήνες νωρίτερα, ίδρυσε τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ). Το κόμμα μπήκε στη Βουλή τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία που συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Τον Ιανουάριο του 2019 ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση Τσίπρα ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στις εκλογές του 2019 το κόμμα πήρε μόλις 0,80% των ψήφων και έμεινε εκτός Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή