Εκλογικά: Στο μυαλό της Κατερίνας Νοτοπούλου

Εκλογικά: Στο μυαλό της Κατερίνας Νοτοπούλου

Τρεις Κυριακές, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Δύο στην Τουρκία και ενδιάμεσα οι ελληνικές εθνικές εκλογές. Στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε με τη δεύτερη. Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει τον αγώνα της αυτοδυναμίας στις 25 Ιουνίου

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Εκλογική υπερκόπωση. Τρεις Κυριακές, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Δύο στην Τουρκία και ενδιάμεσα οι ελληνικές εθνικές εκλογές. Στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε με τη δεύτερη. Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει τον αγώνα της αυτοδυναμίας στις 25 Ιουνίου. Αυτή η σπάνια σύμπτωση εκλογικών αναμετρήσεων δεν οδήγησε τελικά σε κάποια ένταση, κάτι το οποίο προεξοφλείτο ήδη από την εποχή νηνεμίας στο Αιγαίο που ακολούθησε τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Η ακατάσχετη εκλογολογία των τελευταίων εβδομάδων έχει οδηγήσει τους δημοσιολογούντες σε κάποιο διανοητικό κραχ, καθώς –πέρα από τα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής– ανακυκλώνουν επιχειρήματα και στο πολιτικό πεδίο. Παιδιά, ψυχραιμία. Μία εκλογική Κυριακή μάς έμεινε ακόμη και μετά πάμε προς θερινές διακοπές.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Των γιγάντων, ανάμεσα σε δύο πρώην συναγωνιστές: τον Γαρουφαήλ (Φαήλο) Κρανιδιώτη και τον Θάνο Τζήμερο. Ο κ. Κρανιδιώτης, πρόεδρος της Νέας Δεξιάς, όπως λέει, αποφάσισε στις ερχόμενες εκλογές να στηρίξει τη Ν.Δ. «με στόχο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που θα μπορεί χωρίς εξαρτήσεις να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, φορολογικές». Η απόφαση του κ. Κρανιδιώτη να στηρίξει τη Ν.Δ. (τη Νέα Δημοκρατία, όχι τη Νέα Δεξιά της οποίας προΐσταται) εκνεύρισε τον μέχρι πρότινος ιδεολογικό σύντροφο εν όπλοις Θάνο Τζήμερο, ο οποίος σαν μια άλλη μικρή Γκαλάντριελ του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν προτίμησε να μικρύνει και να πάει στη δύση (του ηλίου). «Θα προτιμήσω ένα μικρό κόμμα, που θα αναδεικνύει τη σημασία της παραγωγής για την έξοδο από την κρίση. Παραγωγής, όχι με κυβερνητική πατρωνία, όπως τη φαντάζεται ο Αδωνις, αλλά με φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Ανάμεσα στα μικρά κόμματα, εκεί θα ψάξω για το μη χείρον», είπε ο κ. Τζήμερος. Γράφοντας έτσι άλλο ένα επεισόδιο στην αέναη πολυδιάσπαση της εξωκοινοβουλευτικής Δεξιάς.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Συμπληρώθηκαν χθες έξι χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (φωτογραφία), γεγονός το οποίο υπενθύμισε με ανάρτησή του ο γιος του. «Δεν περνά ούτε μια μέρα που να μη σε σκεφτόμαστε», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχει ημέρα που να μη μου λείπεις! Αλλά την ημέρα της γιορτής σου ήθελα τόσο πολύ να μοιραστώ μαζί σου τη χαρά μας για τον θρίαμβο του Κυριάκου και ήθελα να δεις την Κρήτη μας μπλε». Οι προσωπικές και συναισθηματικά φορτισμένες αναρτήσεις σε μια περίοδο η οποία συμπίπτει με μια φάση ανάμεσα σε εκλογές, ανάλογη με εκείνη που είχε ζήσει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκ των πραγμάτων δημιουργούν ορισμένους συνειρμούς. Με απλή αναλογική είχε προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο της Ν.Δ. το 1989 το ΠΑΣΟΚ. Με απλή αναλογική επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αναλογίες, βέβαια, σταματούν κάπου εδώ. Διότι η Ν.Δ. του πατρός Μητσοτάκη είχε απέναντί της ένα πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον ιδρυτή του. Ενώ η Ν.Δ. του υιού Μητσοτάκη αντιμετωπίζει έναν ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση πολιτικού αποπροσανατολισμού και ένα ΠΑΣΟΚ που ακόμη δεν είναι σαφές προς τα πού οδεύει. Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σίγουρα θα χαμογελούσε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στο σημερινό φύλλο της «Κ» δημοσιεύθηκε το παρακάτω κείμενο: «Βαγδάτη, 1258. Οι στρατιές του Μογγόλου πολεμάρχου Χουλαγκού Χαν ισοπεδώνουν την πόλη σκοτώνοντας και –κυρίως– διαμελίζοντας χιλιάδες κατοίκων της πρωτεύουσας των Αββασιδών. Οι εικόνες πρέπει να ήταν φρικτές και έχουν περιγραφεί στα ιστορικά βιβλία. Κάποιο από αυτά σίγουρα διάβασε η πρωτεύσασα στην Α΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή δήλωσή της στον ΣΚΑΪ, ότι «η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρτιμελής», αποκαλύπτει έναν ανθρώπινο και ενδόμυχο φόβο. «Μήπως δεν φτάνει η ήττα και θέλουν να μας τεμαχίσουν;» μπορεί να διερωτήθηκε. Και να απάντησε στον εαυτό της: «Οχι, δεν θα το επιτρέψω ποτέ. Θα μπω μέσα στη Βουλή αρτιμελής». Ο φόβος είναι για τον άνθρωπο και η στήλη δίνει αυτή την εξήγηση για τη δήλωση της κ. Νοτοπούλου, η οποία είναι αδύνατον να μη γνώριζε τι σημαίνει η λέξη «αρτιμελής». 

Ωστόσο, ένα μικρό λάθος δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις. Η δήλωση δεν ήταν «χθεσινή» όπως αναφέρθηκε στη στήλη, αλλά του 2019. Εκ παραδρομής λοιπόν ο χρονικός προσδιορισμός. Ο γράφων ευχαριστεί την Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία τον ενημέρωσε προσωπικά γι’ αυτό σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αυτή την άποψη, πέρα από την ίδια την είχαν εκφράσει και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τότε. Β.Ν. 

Η ΑΤΑΚΑ

«Ηρθαν σε γνώση μου δημοσιεύματα απολύτως αναληθή και δίχως πραγματικό υπόβαθρο, τα οποία εμπλέκουν το πρόσωπό μου με δήθεν χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά τόσο στη χώρα μας όσο και στο διεθνές περιβάλλον επί σειρά δεκαετιών και κατ’ επιλογή μου ουδέποτε ενεπλάκην στον πολιτικό βίο και πολιτικά δρώμενα είτε εντός Ελλάδος είτε διεθνώς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που τον συσχέτιζαν με το κόμμα Νίκη. Ο κ. Ρέστης ζητάει να παύσουν οι ψευδείς και ανυπόστατες φημολογίες εις βάρος του και απειλεί με προσφυγή στην ποινική δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή