«Πώς έφτασε εδώ το γαλάζιο κύμα»

«Πώς έφτασε εδώ το γαλάζιο κύμα»

Ο δήμος της Αγίας Βαρβάρας ψήφισε Ν.Δ. για πρώτη φορά μετά το 1977. Οι κάτοικοι επιχειρούν να εξηγήσουν γιατί

7' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20 Νοεμβρίου 1977. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανεκλέγεται πρωθυπουργός, με 41,84% των ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Ο δήμος της Αγίας Βαρβάρας ψηφίζει για τελευταία φορά Νέα Δημοκρατία. Τελευταία, μέχρι την 21η Μαΐου 2023.

Το 1977 ο Δήμος της Αγίας Βαρβάρας, που τότε ανήκε στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, έδωσε 32,26% στη Νέα Δημοκρατία. Σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη βγήκε πρώτο κόμμα στην Αγία Βαρβάρα, έναν από τους επτά δήμους της εκλογικής περιφέρειας Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών, με το ίδιο σχεδόν ποσοστό (32,03%), πετυχαίνοντας αύξηση 7,34% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Πριν από τέσσερα χρόνια, και οι επτά δήμοι του Δυτικού Τομέα Αθηνών είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρικά, με το χαμηλότερο ποσοστό που είχε τότε λάβει στην περιφέρεια να είναι 34,03% στον Δήμο Χαϊδαρίου. Το υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια, ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε συγκεντρώσει στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, όπου είχε πάρει 43,56% των ψήφων. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου όμως η εικόνα άλλαξε πλήρως.

Η Ν.Δ. κέρδισε και τους επτά δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκε από 14,88% μέχρι 19,18% σε σχέση με το 2019, με τη μεγαλύτερη απώλεια να σημειώνεται στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας.

Κληρονομιά… ΠΑΣΟΚ

«Είχε πολύ υψηλά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ, διότι είχε πολύ υψηλά ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος. «Ο κόσμος είχε γαλουχηθεί με τα συνθήματα της πασοκικής εποχής και μετακινήθηκε μετά προς τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχε αντιδεξιά νοοτροπία – “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά”», τονίζει ο ίδιος.

Ο Λάμπρος Μίχος είναι μια τοπική προσωπικότητα, η δημοφιλία της οποίας προηγείται της δημαρχίας του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πριν από την επανεκλογή του το 2019, υπήρξε δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας από το 1995 μέχρι το 2010. Στον ναό της της κεντρικής πλατείας του δήμου, την πλατεία Κολοκοτρώνη ή Αγίας Ελεούσας, μια πλάκα γράφει: «Ο περίβολος του Ιερού Ναού κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας Λάμπρου Μίχου» και εγκαταστάθηκε το 2006. Από το 2009 μέχρι το 2012 ήταν βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά το 2019 κατέβηκε για δήμαρχος ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Γνωρίζοντας εις βάθος την Αγία Βαρβάρα, ένα δήμο περίπου 27.000 κατοίκων, ο κ. Μίχος λέει στην «Κ» πως στις εκλογές της 21ης Μαΐου έπαιξε ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο θετικό για τη Νέα Δημοκρατία –«υπήρξαν πολλά χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, ευδοκίμησαν προγράμματα κοινωνικής πολιτικής», αναφέρει– όσο και αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είχε εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ, ούτε στην αυτοδιοίκηση ούτε στο συνδικαλιστικό κίνημα, και δεν νομίζω ότι είναι εξαίρεση η περιοχή μας», δηλώνει στην «Κ», τονίζοντας πως η αντιπολίτευση που εξέφραζαν προεκλογικά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απήχηση στον κόσμο. Δημιουργήθηκε, συμπληρώνει, ένα κλίμα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχονται «μαύρες μέρες». «Οταν κάποιος ενισχύει την ανασφάλεια και τον κίνδυνο της μελλοντικής αστάθειας», τονίζει ο κ. Μίχος, «στέλνει τον κόσμο σε συντηρητικές κατευθύνσεις».

Εκπληξη για όλους

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας δηλώνουν στην «Κ» ότι τους εξέπληξε η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. «Κανένας δεν το περίμενε», λέει ο Αργύρης Μαμάς, έξω από το γραφείο τελετών του. «Οπως και τώρα, δεν τον έχει ψηφίσει κανείς», συμπληρώνει γελώντας, και εξηγεί πως θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία αλλά σε συζητήσεις δεν το ομολογούν.

«Μου κάνει εντύπωση», λέει η 70χρονη Στέλλα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αγία Βαρβάρα, «αλλά εδώ που τα λέμε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πεθαμένος». «Περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε πολύ καλύτερα», τονίζει στην «Κ» η 46χρονη Μαρία Θωμαδάκη, «ακούγαμε ότι ο κόσμος δεν είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, δεν το περίμενα για την Αγία Βαρβάρα».

Ο Αντώνης Παπαθωμαδάκος βάφει τα κάγκελα ενός κλειστού περιπτέρου. Δεν είναι αυτή η κανονική του ασχολία, λέει στην «Κ». «Εχω εργαστήριο, φτιάχνω παιδικά κοσμήματα – κοίτα όμως τι χρειάζεται να κάνω για να ζήσω», δηλώνει, δείχνοντας το πινέλο του και τα μισοβαμμένα κάγκελα. «Δεν ψήφισε μόνο η Αγία Βαρβάρα Νέα Δημοκρατία, ψήφισαν όλες οι συνοικίες οι φτωχές – είναι δυνατόν;», ρωτάει ρητορικά, με δυσπιστία.

«Τα επιδόματα»

«Νομίζω ότι ιδιαίτερα στην Αγία Βαρβάρα που είναι φτωχός ο κόσμος επέδρασαν πάρα πολύ τα επιδόματα από τη μια μεριά, και από την άλλη, δεν έγινε κατανοητό ή δεν μπορέσαμε να μεταφέρουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα τους ανακούφιζε κατά πολύ», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Βίτσας. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου άφησε τον κ. Βίτσα εκτός Κοινοβουλίου, προς το παρόν τουλάχιστον. Στην περιφέρεια Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τρεις έδρες – ο κ. Βίτσας βγήκε τέταρτος σε ψήφους.

«Είχε πολύ υψηλά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ, διότι παλαιότερα είχε πολύ υψηλά ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ», λέει στην «Κ» ο Λ. Μίχος.

Ο κόσμος της περιφέρειας ψήφισε Νέα Δημοκρατία, λέει, κυρίως για λόγους προπαγάνδας. «Η προπαγάνδα Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία τους έπεισε κατά κύριο λόγο. Δεν έγιναν πλουσιότεροι οι άνθρωποι», αναφέρει, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε 16%-17% σε όλο τον Δυτικό Τομέα. «Ηταν ένα κακό αποτέλεσμα», λέει στην «Κ», που τον εξέπληξε. «Κοιτάμε», συμπληρώνει, «σε αυτές τις εκλογές να το αλλάξουμε».

Σε αντίθεση με τον κ. Βίτσα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, λέει στην «Κ» πως περίμενε η Νέα Δημοκρατία να βγει πρώτη στη συγκεκριμένη περιφέρεια. «Δεν περίμενα να έχουμε τόση διαφορά, αλλά περίμενα να είμαστε πρώτο κόμμα», τονίζει, υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί σε ένα συμπέρασμα για την πολιτική εν γένει. «Για τις δυνατότητες που έχει η πολιτική», επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, «να μπορεί να επηρεάζει και την πραγματική ζωή των ανθρώπων και να τη βελτιώνει, και το αίσθημά τους, ώστε να γίνονται ανατροπές, τεκτονικές σχεδόν, μετά από 50 χρόνια».

Η εκλογική καμπάνια που έκανε τον τελευταίο χρόνο, τον έφερε σε επαφή με χιλιάδες κόσμο – «πολλοί άνθρωποι προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Οι πολίτες που συναντούσε υποστήριζαν την πολιτική της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη –«δεν άκουγα πουθενά παράπονα, δεν άκουγα πουθενά διαμαρτυρία», συμπληρώνει–, ενώ στους πολλούς μικρούς επιχειρηματίες της περιφέρειας, «έμοιαζε αδιανόητη οποιαδήποτε μεταβολή της οικονομικής σταθερότητας που έζησαν τα τελευταία χρόνια», αναφέρει.

Ταυτόχρονα, στην αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας συντέλεσαν και άλλοι παράγοντες, όπως «το κοινωνικό έργο που παρέχουν διάφορες εκφάνσεις του κοινωνικού κράτους, η στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων με ιδιαίτερα ξεχωριστή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών από την περιοχή. «Εψαχνα να βρω εκπροσώπους και εκδηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπήρχαν πουθενά», σημειώνει.

«Πώς έφτασε εδώ το γαλάζιο κύμα»-1
«Οταν κάποιος ενισχύει την ανασφάλεια και τον κίνδυνο της μελλοντικής αστάθειας, στέλνει τον κόσμο σε συντηρητικές κατευθύνσεις», υποστηρίζει ο κ. Λάμπρος Μίχος, δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Δεν υπήρχε κάτι άλλο»

Είναι μια εικόνα που εκφράζει και ο Νίκος Πολυκανδριώτης, ο οποίος διατηρεί καφέ στην Αγία Βαρβάρα. «Ακουγόταν ότι δεν υπήρχε κάτι άλλο πέρα από τη Δεξιά, δεν ακουγόταν κάτι διαφορετικό», δηλώνει στην «Κ».

«Το περίμενα γιατί κουβεντιάζω με τον κόσμο. Ηταν πρόθυμος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία γιατί δόθηκαν επιδόματα, τους ψήφισαν οι επιχειρηματίες γιατί δόθηκαν χρήματα, και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και δεν έλεγε τίποτα για την ασφάλεια», λέει στην «Κ» ο Γεώργιος Ζιάκος, ιδιοκτήτης ενός καφενείου της περιοχής. Οσο μιλάει στην «Κ», ένας θαμώνας του μαγαζιού σηκώνεται από την καρέκλα του και απομακρύνεται. «Εγώ έχω άλλες πεποιθήσεις πολιτικές, θρησκευτικές», τονίζει εκείνος.

Ο 30χρονος Παναγιώτης Κυριακού πιστεύει πως πολλοί Ρομά της περιοχής υποστήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου. «Φέτος είχαμε δικούς μας από Αγία Βαρβάρα που κατέβηκαν με τη Νέα Δημοκρατία ενώ στα άλλα κόμματα δεν είχε», τονίζει, εξηγώντας πως πολλά μέλη της κοινότητας ψήφισαν αυτούς που ήξεραν, χωρίς απαραίτητα να έχουν μελετήσει το πρόγραμμα του κόμματος.

«Εμείς πιστεύουμε στο πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια, που εκπροσωπεί κυρίως η Δεξιά, όμως ο κρατικός μηχανισμός δεν μας έχει σε πολλή υπόληψη», αναφέρει ένας φίλος του κ. Κυριακού, ο 30χρονος Κωνσταντίνος. Τα περισσότερα μέλη της κοινότητας, συμπληρώνει, θεώρησαν πως οι άλλοι υποψήφιοι δεν είχαν την εμπειρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτό εισπράξαμε», λέει στην «Κ».

Αλλοι κάτοικοι της περιοχής που μιλούν στην «Κ», τονίζουν πως δεν τους απασχολεί πολύ η πολιτική, δεν νιώθουν ότι αλλάζει κάτι, και δεν το συζητούν μεταξύ τους – τις εκλογές, την ψήφο, τις επιλογές. «Είτε βγει ο ένας είτε βγει ο άλλος, είναι το ίδιο», λέει στην «Κ» η 30χρονη Χριστίνα, η οποία εργάζεται σε μαγαζί της γειτονιάς, και στον λαιμό της κρέμεται μια βασιλική λίρα. «Εμείς τον Παύλο θέλουμε», λέει γελώντας.

Η συνομήλική της Ελένη αναφέρει πως η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και στον υπόλοιπο Δυτικό Τομέα Αθηνών, της έκανε εντύπωση, αλλά τονίζει πως ούτε κάνει η ίδια ούτε γίνονται γενικά πολιτικές συζητήσεις. «Δεν ασχολούμαστε πλέον», αναφέρει στην «Κ», «υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα να μας απασχολούν από το τι ψήφισε ο καθένας».

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η κεντρική πλατεία της Αγίας Βαρβάρας έχει πολύ κόσμο. Κάτοικοι και επισκέπτες μετακινούνται στις αέναα κυλιόμενες σκάλες του μετρό, το οποίο άνοιξε το καλοκαίρι του 2020, και για το οποίο ο δήμαρχος Λάμπρος Μίχος είναι πολύ περήφανος. Ενας πατέρας παίζει ποδόσφαιρο με τον γιο του. Ηλικιωμένοι έχουν γεμίσει το γωνιακό καφενείο. Γυναίκες βγαίνουν από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. «Το πιστεύω μου δεν είναι σε κανέναν», λέει στην «Κ» η Αρτεμις Ταβανίδου, η οποία έρχεται κάθε Τρίτη στον ναό, και προσθέτει πως η ψήφος της αλλάζει από εκλογή σε εκλογή. «Μόνο», τονίζει, «στους αγίους».

Δήμος Αγίας Βαρβάρας

32,03% Ν.Δ. 24,38% ΣΥΡΙΖΑ 

«Πώς έφτασε εδώ το γαλάζιο κύμα»-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή