Εκλογές 2023: Το παρασκήνιο του διλήμματος από Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Το παρασκήνιο του διλήμματος από Μητσοτάκη

Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρίτες εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός άνοιξε την περασμένη Τρίτη την πόρτα τρίτων εκλογών και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, καθώς τις προσδιόρισε εντός του Αυγούστου, τονίζοντας πως εάν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία, τότε το σενάριο για τρίτες κάλπες είναι σχεδόν νομοτελειακό.

Το ερώτημα είναι τι οδήγησε τον πρωθυπουργό να κάνει αυτή την αναφορά, την οποία απέφευγε διαρκώς πριν από τις 21 Μαΐου.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

1) Το ίδιο το αποτέλεσμα δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η αποδοκιμασία που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου και η μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. καταδεικνύει πως o κ. Μητσοτάκης έχει ακροατήριο να «πιέσει» προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας, καθώς αυτό εξέφρασε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές, απλώς δεν μεταφράστηκε σε καθαρή αυτοδυναμία λόγω της «νάρκης» της απλής αναλογικής.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. δημιουργεί συνθήκες «επείγοντος» θέτοντας ένα σκληρό δίλημμα το οποίο λέει «ή ασφαλής αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο». «Και γιατί όχι τον Οκτώβριο;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση είναι πως δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση επί μακρόν, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τις εκλογές της και ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ πως απορρίπτει τη συνεργασία, καλεί τους κεντρώους ψηφοφόρους να μη διακινδυνεύσουν μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας.

2) Ο κ. Μητσοτάκης δεν ζητάει απλώς «αυτοδυναμία», αλλά «ασφαλή αυτοδυναμία», που σημαίνει από 155 βουλευτές και πάνω. Η τακτική αυτή εντάσσεται στην ίδια λογική των καθαρών και σκληρών διλημμάτων που τίθενται ενόψει της 25ης Ιουνίου, καθώς πλέον δεν υπάρχει στον ορίζοντα το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν τη βούληση της Πειραιώς να συσπειρώσει στον μέγιστο βαθμό τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. της 21ης Μαΐου. Επειδή όμως μια εκλογική διαδικασία είναι πάντα απρόβλεπτη και ξεκινάει από το μηδέν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με το καθαρό δίλημμα που έθεσε απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, τόσο εξ αριστερών όσο και εκ δεξιών της Ν.Δ.

3) Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ πως είναι εκείνο που έκλεισε την πόρτα σε κάθε συνεργασία με τη Ν.Δ., απευθύνεται στους κεντρώους και τους ζητάει να μη διακινδυνεύσουν μια περίοδο αστάθειας και ακυβερνησίας ρισκάροντας να αλλάξουν την ψήφο τους, αφού «η Ν.Δ. έχει ήδη κερδίσει».

Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, είναι να θεωρήσει ένα κομμάτι που την ψήφισε στις 21 Μαΐου πως η μάχη έχει κριθεί και να μετακινηθεί σε άλλο κόμμα.

4) Η διλημματική αναφορά για εκλογές τον Αύγουστο απευθύνεται και στα δεξιά της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως «έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων που δεν θα ψήφιζαν με τίποτα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιθανότατα δεν θέλουν αστάθεια και περιπέτειες, «καλώντας» τους στη Ν.Δ. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άλλωστε, το ποσοστό που θα λάβουν τα δεξιά κόμματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Ακόμη και αν η Νίκη περάσει το όριο του 3% και μπει στη Βουλή, είναι κρίσιμο πού θα φθάσει, καθώς οι εκλογές της 21ης Μαΐου έδειξαν πως ο χώρος αυτός μπορεί να «τραβάει» ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT