Θετικά σήματα από Αγκυρα – Δεύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών

Θετικά σήματα από Αγκυρα – Δεύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών

Πνεύμα συνεννόησης εκπέμπει, στον απόηχο της επανεκλογής Ερντογάν, η Αγκυρα με αφορμή τις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο, για τις οποίες είχαν επικοινωνία ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα συνεννόησης επιδίωξαν να εκπέμψουν το τελευταίο διήμερο Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή το θέμα των μεταναστευτικών ροών στον Εβρο. Χθες το πρωί με πρωτοβουλία των τουρκικών αρχών απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν επί αρκετές ημέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού, κοντά στην περιοχή της Νέας Βύσσας.

Αστυνομικές πηγές περιέγραψαν στην «Κ» ότι χθες το πρωί δυνάμεις της τουρκικής πολιτικής προστασίας απομάκρυναν τους περισσότερους αλλοδαπούς από τη νησίδα, μεταφέροντάς τους στο εσωτερικό της Τουρκίας. Προηγουμένως οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιώντας μεγάφωνα και τηλεβόες είχαν καλέσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να απομακρυνθούν από το σημείο. Παρόμοια τακτική, με χρήση ηχητικών μηνυμάτων, χρησιμοποίησαν και οι ελληνικές αρχές. Η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από τη συνοριογραμμή συνεχιζόταν μέχρι τις βραδινές ώρες χθες.

Η παρουσία αλλοδαπών στη συγκεκριμένη νησίδα του Εβρου είχε δημοσιοποιηθεί από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Alarm Phone ήδη από τις 3 Ιουνίου, ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης με νεότερη ανάρτησή της στο Twitter η οργάνωση έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές ομάδες πάνω στη νησίδα με συνολικά 330 άτομα. «Πολλοί ανάμεσα σε αυτούς είναι εγκλωβισμένοι στη νησίδα για αρκετές ημέρες» ανέφερε η ΜΚΟ.

Η παρουσία μεταναστών στην εν λόγω νησίδα, όπως και σε δεύτερη στην περιοχή Μαράσια (απομακρύνθηκαν από τις ελληνικές αρχές), έθεσε σε εγρήγορση την ελληνική πλευρά, με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη και τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης. Οπως έγινε γνωστό μέσω του επίσημου λογαριασμού του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, o κ. Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης. Οι αρχικές συνεννοήσεις έγιναν σε επίπεδο υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από πλευράς Ελλάδας και υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, μάλιστα μέσω γραπτού αιτήματος σε χαμηλό επίπεδο (επιχειρησιακό) από την Αθήνα προς την Αγκυρα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η επικοινωνία των δύο υπουργών ήταν αυτή που επίσπευσε τις εξελίξεις, με τις τουρκικές αρχές να προχωρούν μερικές μόλις ώρες αργότερα στην απομάκρυνση των προσφύγων από τη νησίδα. Δηλώσεις για το θέμα του Εβρου έκανε και ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, που βρέθηκε στη Θράκη με αφορμή την κηδεία του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου. Ο κ. Λαλούσης είπε ότι η κατάσταση στα σύνορα σε τίποτα δεν θυμίζει την άνοιξη του 2020 και μάλιστα μιλώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία δεν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό».«Είναι μια περίοδος που είναι χαμηλή η στάθμη του ποταμού Εβρου, είναι η φυσική βλάστηση τέτοια, η οποία ευνοεί φαινόμενα προσπάθειας να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια», επισήμανε.

Εικόνα συνεννόησης επιχειρούν να εκπέμψουν το τελευταίο διήμερο Αθήνα και Αγκυρα με αφορμή το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και του Λιμενικού ήδη από τις αρχές της εβδομάδας είχαν ξεκαθαρίσει μιλώντας στην «Κ» ότι δεν παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Και είχαν αποδώσει την πρόσκαιρη κλιμάκωση του θέματος στην επιλογή των κυκλωμάτων διακινητών να κατευθύνουν τους παράτυπους μετανάστες στις νησίδες κατά μήκος του Εβρου.

«Επιλέγουν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία εκτιμώντας ότι έτσι ασκούν πολιτική πίεση και υποχρεώνουν τις ελληνικές αρχές να προχωρούν στη διάσωση των αλλοδαπών», ήταν το σχόλιο ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Κατά την επικοινωνία, αξιολογήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., που έχει μεγάλη στρατηγική αξία για την Ευρώπη, είναι απαραίτητο να ενταθούν οι επαφές σε όλα τα επίπεδα με συγκεκριμένη και θετική ατζέντα». Τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στους τομείς της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ενωσης, της εξασφάλισης της απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα), της διαχείρισης του μεταναστευτικού και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «η δίκαιη μεταχείριση της Τουρκίας και η υποστήριξη της προοπτικής πλήρους ένταξης θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στις σχέσεις των δύο πλευρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή