Τσίπρας: Αυτοκριτική για την απλή αναλογική

Τσίπρας: Αυτοκριτική για την απλή αναλογική

Προσπάθεια από τον Αλ. Τσίπρα για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορώ σήμερα να σας πω mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα το οποίο δεν περπάτησε. Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη χρωμάτισε πιο έντονα την «κόκκινη γραμμή» από την προηγούμενη αναμέτρηση σηματοδοτώντας ένα restart. To ίδιο έκανε και κατά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος, έχοντας δίπλα του την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Με τα τρία πρώτα στελέχη συμβόλισε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνει πολύ πιο μπροστά σε αυτή την εκλογική μάχη. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας εκφράζει την ενότητα με την οποία το κόμμα προσέρχεται στις κάλπες. Το ισχυρό «brand» εξακολουθεί να είναι ο ίδιος που έχει πάρει πάνω του και αυτή την προεκλογική εκστρατεία.

Συσπείρωση

Το 20,07% της 21ης Μαΐου ήταν ένα άκρως ανησυχητικό ποσοστό που ήρθε να αμφισβητήσει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς από το ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για «διορθώσεις». Ενα πλεονέκτημα είναι τα μεγάλα περιθώρια συσπείρωσης που έχει το κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε χθες τόσο στους αναποφάσιστους όσο και στους αντιδεξιούς ψηφοφόρους, μιλώντας με «κομψό» τρόπο για τη «χαμένη ψήφο». «Κάθε προοδευτικός πολίτης ο οποίος θα προσέλθει στην κάλπη έχοντας αποφασίσει να μην ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία θεωρώντας πως δεν είναι καλό να βγει μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από την εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά ενισχύει τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας».

Βασική δεξαμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι λαϊκές γειτονιές, ο κόσμος δηλαδή που τον εμπιστεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως την καμπάνια στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και στη Β΄ Πειραιά την ανέλαβε προσωπικά και πολύ νωρίς ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί, με τα κορυφαία στελέχη να οργώνουν την περιφέρεια, να επικοινωνήσει τον σχεδιασμό του για την ανάσχεση της ακρίβειας, την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική προστασία. Στόχος είναι να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με το προοδευτικό ακροατήριο που κατά γενική ομολογία είχε διαρραγεί το προηγούμενο διάστημα. Από το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στους προοδευτικούς πολίτες είναι φανερό πως στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου έχουν μπει τόσο το ΜέΡΑ25 όσο και η Πλεύση Ελευθερίας.

Η Κουμουνδούρου φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους τόσο από το ΜέΡΑ25, όσο και από την Πλεύση Ελευθερίας.

Κριτική στη Ν.Δ.

Αρκετά στελέχη πιστεύουν πως το εκβιαστικό δίλημμα που βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ισχυρή αυτοδυναμία ή νέες εκλογές τον Αύγουστο», θα γυρίσει μπούμερανγκ στη Ν.Δ. «Αποτελεί τη συνέχεια της αλαζονείας με την οποία κυβέρνησαν», τονίζουν και θυμίζουν πως ο επικεφαλής της «γαλάζιας παράταξης» δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει για ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα. Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία συνεχίζεται αμείωτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αντλεί την κριτική του από την επικαιρότητα έχοντας περιορίσει πολύ τις προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο έκανε και χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις τεράστιες ελλείψεις στον χώρο της υγείας, τις ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΚΑΒ. «Καταρρέει το ΕΣΥ», επεσήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η αναφορά του Σπύρου Πνευματικού για διαλογή ασθενών είναι η «κρυφή ατζέντα της Ν.Δ.».

Η Χαριλάου Τρικούπη

Οσον αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί να μην επιδιώκει υψηλούς τόνους επισημαίνοντας συνεχώς πως ο αντίπαλος είναι η «γαλάζια» παράταξη, ωστόσο δεν παρέλειψε χθες να «καρφώσει» τον Νίκο Ανδρουλάκη, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει «ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» και πως αποτελεί κόμμα – συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας από το 2012. Ερωτώμενος ο Αλέξης Τσίπρας για τον Νίκο Φίλη ανέφερε πως για τη Ροδόπη και τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε «προσωπική άποψη» και δεν υπάρχει θέμα διαγραφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή