Κυβέρνηση: Στις κάλπες με κοστολογημένα προγράμματα

Κυβέρνηση: Στις κάλπες με κοστολογημένα προγράμματα

Η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για τα κόμματα, μετά τη μεταξύ τους αντιπαράθεση στις πρόσφατες εκλογές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τετράπτυχο «καλύτεροι μισθοί, καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας, καλύτερο κράτος και μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα» έθεσε πάλι ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή, πρώτη, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα είναι η μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και το δεύτερο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις όλης της τετραετίας, όπως την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, που ήταν έως σήμερα στον έλεγχο του υπερταμείου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την υποχρεωτική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων, η οποία είχε κυριαρχήσει στην αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο. Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, στέλνοντας μήνυμα και προς τους υπουργούς, πως «είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών», ενώ αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, αλλά και στην είσοδο πολλών μικρότερων κομμάτων στη Βουλή, επισήμανε ότι οι πολλοί σχηματισμοί δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία, αλλά πολλές φορές «διαμορφώνουν μια πολιτική κακοφωνία». Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν» και συνέστησε λίγα λόγια και πολλή δουλειά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κυβερνητικό έργο μας δεν θα πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας. «Αντίπαλοί μας μόνο τα προβλήματα και τα τυχόν λάθη», είπε, σημειώνοντας πως «η κοινωνία μάς παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

Λίγο μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε σχετικό tweet. «Η πρώτη μας συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φως μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για την επιλογή του. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε, καθώς αυτές προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα, το οποίο μας εμπιστεύτηκε», έγραψε.

Οι νέοι υπουργοί βρήκαν στη θέση τους από έναν μπλε φάκελο, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει πως «οι μπλε φάκελοι που βρίσκονται μπροστά σας περιέχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας». Στους μπλε φακέλους που ετοίμασαν οι Σταύρος Παπασταύρου και Ακης Σκέρτσος, οι οποίοι υπογράφουν και το εισαγωγικό σημείωμα, περιλαμβάνονται:

Λίγα λόγια και πολλή δουλειά ζήτησε από τους υπουργούς ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το κυβερνητικό έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας.

Πρώτον, το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και τις δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου.

Δεύτερον, ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες για το 2023. Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού, όπως νόμοι και προεδρικά διατάγματα και κρίσιμη δευτερογενής νομοθεσία. Οσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Τρίτον, το χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών, που αποτελεί ουσιαστικά ένα «χρηστικό ημερολόγιο» με προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα για κάθε υπουργό.

Τέταρτον, το κυβερνητικό έργο της περασμένης τετραετίας σε ψηφιακό αρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT