«Όχι» Μητσοτάκη στην σύσταση έφιππης ομάδας στην Αστυνομία

«Όχι» Μητσοτάκη στην σύσταση έφιππης ομάδας στην Αστυνομία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού συνάντησε η πρόταση Μηταράκη για τη σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «προτάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι -νωρίτερα σήμερα- ο Νότης Μηταράκης είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ότι υπέγραψε χθες τη δημιουργία έφιππου τμήματος στην αστυνομία το οποίο θα αποτελείται από έξι άλογα και αναβάτες αστυνομικούς.

Αντιδράσεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση Μηταράκη για πλήρη επανασχεδιασμό του ρόλου, αλλά και της μορφής της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην φύλαξη στα Πανεπιστήμια, ο κ. Μηταράκης είπε ότι η αστυνομία «δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται». Ο ίδιος τόνισε ότι «θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

Οι παραπάνω αναφορές πυροδότησαν σειρά αντιδράσεων.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης έγραψε στο Facebook: «Είμαι βέβαιος ότι κάποιος παίζει παιχνίδια με τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς του κυρίου Μηταράκη. Αφενός βλέπουμε ανακοίνωση ότι καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία και αφετέρου ότι δημιουργείται στην αστυνομία έφιππο τμήμα. Πρέπει να δώσει οδηγίες στην υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος να διερευνήσει ποιος διαδίδει αυτά τα πράγματα στο όνομά του».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Βάσω Κιντή τόνισε: «Tι εννοεί ο κ. Μηταράκης με τη δήλωσή του “Η ΕΛΑΣ πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο στην ασφάλεια των πανεπιστημίων, πρέπει να βγουν και τα πανεπιστήμια μπροστά”. Πώς να βγουν τα πανεπιστήμια μπροστά; Θέλει κι αυτός ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα ή θέλει να προσθέσει και ρωμαλέους καθηγητές και πρυτάνεις; Δηλαδή φοβάται η ΕΛΑΣ να βγει μπροστά και θέλει να βάλει μπροστά τα πανεπιστήμια; Είναι δουλειά των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών η ασφάλεια; Κάποιο λάθος κάνει. Το υπουργείο του έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ασφάλεια, όχι επικουρικό».

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία». «Το Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι “Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία”. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα “βγαίνει η Δημοκρατία” από τα πανεπιστήμια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη.

Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή.Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα», τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT