Οπου, όποιοι και ό,τι για την ΟΠΠΙ

Οπου, όποιοι και ό,τι για την ΟΠΠΙ

Τι είναι πιο αληθοφανές, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία επανεκκινεί ή ότι καταργείται; Οι παλινωδίες που έγιναν στο όλο θέμα την τελευταία διετία ενισχύουν όσους υποστηρίζουν πως η πανεπιστημιακή αστυνομία πνέει τα… τελευταία λοίσθια

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι πιο αληθοφανές, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία επανεκκινεί ή ότι καταργείται; Οι παλινωδίες που έγιναν στο όλο θέμα την τελευταία διετία ενισχύουν όσους υποστηρίζουν πως η πανεπιστημιακή αστυνομία πνέει τα… τελευταία λοίσθια. Ωστόσο, όχι! «Η πανεπιστημιακή αστυνομία επανεκκινεί», ξεκαθάρισε προ εβδομάδας ο διοικητής των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με πρυτάνεις αθηναϊκών ΑΕΙ. Μάλιστα τους ρώτησε εάν έχουν καταρτίσει σχέδια ασφαλείας για τα ιδρύματά τους, όπως προβλέπεται από νόμο του 2021, ώστε αυτά να επανεξεταστούν και να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα. «Τα σχέδια ασφαλείας θα αναβαθμιστούν. Με βάση τις ανάγκες κάθε ιδρύματος θα βρούμε ένα μηχανισμό προστασίας των ιδρυμάτων σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές», τόνισε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. Η κυβερνητική μετατόπιση ως προς τις αρμοδιότητες των ΟΠΠΙ είναι εμφανής. Oπως σαφής είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν κάνουμε πίσω, ώστε να έχουμε ασφάλεια στα πανεπιστήμια».

Με δεδομένο το «σίριαλ» της πανεπιστημιακής αστυνομίας από τις αρχές του 2021 έως τώρα, δεν θεωρείται παράδοξο να παρερμηνευθούν –όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση– οι προ ημερών δηλώσεις του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη. Μίλησε περί επανεξέτασης του ρόλου των μελών των ΟΠΠΙ και για ενσωμάτωση στους ειδικούς φρουρούς των 1.060 ατόμων που είχαν συγκροτήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, «για να ενισχυθούν οι περιπολίες στους δρόμους».

«Πρόκειται να επανασχεδιαστεί ο ρόλος και η μορφή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», τόνισε.

Βέβαια, η κυβέρνηση εισπράττει δυσπιστία ως προς τις προθέσεις της, πληρώνοντας τη δική της προηγούμενη ολιγωρία. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, αλλά με τις συνεχείς μεταθέσεις στην εφαρμογή του η κυβέρνηση μετέδωσε μήνυμα πολιτικής αμφιθυμίας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 τα «καλοντυμένα» μέλη των ΟΠΠΙ εμφανίστηκαν στο πεζοδρόμιο απέναντι από τις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου. Από το απέναντι πεζοδρόμιο, φοιτητές αριστερών παρατάξεων υποδέχθηκαν τους νέους αστυνομικούς με κραυγές και συνθήματα εναντίον τους.

Πώς εξηγείται αυτή η καθυστέρηση 19 μηνών; Η διαδικασία της προκήρυξης για την πρόσληψη των αστυνομικών, η αναμονή της απόφασης του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας της απόφασης σύστασης των ΟΠΠΙ, ο χρόνος εκπαίδευσης των αστυνομικών, είναι κάποιες απαντήσεις από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Μήπως ήταν προσχήματα για να μην προχωρήσει το έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά; Στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης, μιλώντας στην «Κ», έκανε λόγο για αστοχίες, ωστόσο «η πολιτική βούληση για πανεπιστημιακή αστυνομία παραμένει. Μόνο που τα σχέδια αλλάζουν».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας θα ζητήσει από κάθε ΑΕΙ της Αθήνας να καταθέσει συγκεκριμένα σχέδια ασφαλείας. «Το one size, το ένα μέγεθος, δεν ταιριάζει σε όλους», είπε σκωπτικά στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, οι ΟΠΠΙ θα έχουν επικουρικό ρόλο, αφού η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να παρεμβαίνει σήμερα στα κτίρια σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των ΑΕΙ.

Ομως, «το νέο Σώμα μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με άλλα Σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μπορούν να παρέμβουν αν παραστεί ανάγκη», είχε δηλώσει η τότε υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, στις αρχές Φεβρουαρίου 2021. Τι θα αλλάξει λοιπόν τώρα σε σχέση με το 2021; Μήπως μια κρίσιμη διαφορά υποδηλώνεται στην αποστροφή του κ. Μηταράκη ότι «επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων»;

Η δήλωση Μηταράκη, όπως ερμηνεύτηκε από πρυτάνεις που μίλησαν στην «Κ», προδικάζει μια επανάληψη γνωστής διελκυστίνδας. Τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά το φιάσκο των ΟΠΠΙ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου κατηγορούσε τα ΑΕΙ επειδή δεν είχαν τοποθετήσει τουρνικέ, ενώ τα ΑΕΙ επέκριναν την ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν είχε σχέδιο, λέγοντας ότι η αστυνομία δεν θα βελτιώσει την καθημερινότητα των ιδρυμάτων, αντιθέτως θα την επιβαρύνει. Λέτε οι νέοι πρυτάνεις να βρουν καλύτερους διαύλους επικοινωνίας με την ΕΛ.ΑΣ. και τον κ. Μηταράκη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή