Το ωστικό κύμα της Ν. Αγχιάλου «παρέσυρε» τον Μηταράκη

Το ωστικό κύμα της Ν. Αγχιάλου «παρέσυρε» τον Μηταράκη

Σε παραίτηση από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη υποχρεώθηκε ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος εν μέσω της κρίσιμης μάχης με τις πυρκαγιές επέλεξε να απουσιάσει σε διακοπές

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους υπέβαλε χθες ο Νότης Μηταράκης, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη θέση του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο μέχρι πρότινος αν. υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Οικονόμου και τη δική του θέση αναλαμβάνει ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης.

Οσον αφορά τους λόγους που η παραίτηση έγινε δεκτή, από το Μαξίμου σημειώνουν μια σειρά από λόγους, όπως το γεγονός ότι ο υπουργός «απουσίαζε εκτός Αθηνών τις τελευταίες ημέρες που δίνονταν μάχες», ενώ οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «έτσι θα γίνεται πλέον για όλους» και τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί παρόμοιες συμπεριφορές.

Παράλληλα όμως, στην περίπτωση του κ. Μηταράκη υπήρχε το βάρος των αστοχιών, όπως λέγεται, για την έφιππη αστυνομία και την πανεπιστημιακή αστυνομία, που υπήρξε σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι, εάν καταργείται ή όχι, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρωτοφανή πυρκαγιά εντός της 111 Πτέρυγας Μάχης (Π.Μ.) της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), ένα στρατόπεδο ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Οπως καταγράφηκε και στο σχετικό βίντεο, όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε για την πυρκαγιά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, υπήρξε έντονος προβληματισμός για το αδιανόητο περιστατικό.

Επισήμως στο Μαξίμου παραπέμπουν στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», έχει δοθεί εντολή από το Μαξίμου στον Νίκο Δένδια «το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο» και να αποδοθούν ευθύνες για την πρωτοφανή πυρκαγιά.

Την ίδια ώρα, υπήρξε παραγγελία από την Εισαγγελία Βόλου για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει το πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στη Μαγνησία, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές δεν είχαν συνηθισμένη έκταση και ένταση και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, σε πολλά κτίρια, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε καλλιέργειες και υποδομές και βέβαια οδήγησαν στην απώλεια δύο ανθρώπων στο Χοροστάσι Αλμυρού και στον Αγιο Γεώργιο Φερών.

Εντολή από το Μαξίμου στον Νίκο Δένδια «το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο» και να αποδοθούν ευθύνες στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Αυστηροποίηση πλαισίου

Πλην της πρωτοφανούς κατάστασης που προέκυψε στη Νέα Αγχίαλο, στην κυβέρνηση κάνουν έναν πρώτο απολογισμό του πρώτου μήνα της κυβέρνησης. Αρχικά στα θετικά πιστώνεται το γεγονός ότι βασικές προεκλογικές εξαγγελίες «πέρασαν» ήδη από τον πρώτο μήνα.

Το σημαντικό νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων είναι γεγονός, όπως και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει σχεδόν το 50% των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Τα θετικά νέα επισκιάστηκαν ωστόσο από τις μεγάλες πυρκαγιές, με αποκορύφωμα την πυρκαγιά στην 111 Πτέρυγα Μάχης και τις εκρήξεις πυρομαχικών.

Επίσης, η εκτεταμένη φωτιά στη Ρόδο και οι υπόλοιπες ανά την Ελλάδα που ξέφυγαν και σε πολλές περιπτώσεις μπήκαν σε οικισμούς, δεν μπορεί να ικανοποιούν την κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται πως πρέπει να κινηθεί διαφορετικά.

Ηδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένα νέο σχέδιο που θα παρουσιαστεί από τον Σεπτέμβριο για την πρόληψη των πυρκαγιών, καθώς χρειάζεται ριζικός ανασχεδιασμός. Το γεγονός άλλωστε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά μέσα πυρόσβεσης αλλά παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρνει να ελέγξει τις πυρκαγιές δείχνει πως χρειάζεται αλλαγή πλάνου και επανασχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή