Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η απόσυρση Πατούλη και οι εκπλήξεις προς την κάλπη

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η απόσυρση Πατούλη και οι εκπλήξεις προς την κάλπη

Στο προσκήνιο, έστω και ως αντίδραση σε ατυχή συμβάντα, σενάρια από το «συρτάρι» των κομματικών επιτελείων

9' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεγάλη ανατροπή στην υποψηφιότητα της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αττικής εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των συνδυασμών σε δήμους και περιφέρειες, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει στο τέλος του μήνα. Η επιλογή του Ν. Χαρδαλιά, αλλά και η απόσυρση της υποψηφιότητας του Γ. Πατούλη, είναι η πιο ηχηρή ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα και εκπέμπει σαφές μήνυμα για τα όρια ανοχής του Μαξίμου απέναντι σε αδόκιμες συμπεριφορές. Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται επίμονη δυστοκία στην επιλογή υποψηφίου για την Αθήνα, μιας και στα κριτήρια επιλογής προστίθενται ο ανταγωνισμός για την εκλογή νέου προέδρου και η ανησυχία πως ο υποψήφιος για τον δήμο μπορεί να την επηρεάσει.

Το παζλ των αυτοδιοικητικών συνδυασμών

Της Δώρας Αντωνίου

Ανατροπές και δυστοκία καταγράφονται στην τελική ευθεία οριστικοποίησης των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Καθώς απομένει μόλις ένας μήνας για την οριστικοποίηση των συνδυασμών και των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, είναι αυτονόητο ότι οι σχετικές διεργασίες μετατοπίζονται στο επίκεντρο της κεντρικής πολιτικής συζήτησης. Πάντως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι εμφανές ότι πολλές από τις εξελίξεις που «τρέχουν» στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σχετίζονται με τις άρτι προηγηθείσες εθνικές εκλογές.

Ετσι, η απόφαση για την αντικατάσταση του Γιώργου Πατούλη από τον Νίκο Χαρδαλιά, ως υποψηφίου που θα στηρίξει η Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής, ενδεχομένως δεν θα ερχόταν ως τόσο μεγάλη έκπληξη ή ως ανατροπή έπειτα από ένα «ατυχές περιστατικό», αν δεν είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές. Η συζήτηση για αντικατάσταση του Γιώργου Πατούλη από άλλον υποψήφιο είχε ξαναγίνει στη Ν.Δ. Μάλιστα, πριν από περίπου 1,5 χρόνο είχε ακουστεί και το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά ως ενός από τους πιθανούς υποψηφίους που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση του κ. Πατούλη. Οι συζητήσεις και οι όποιοι σχεδιασμοί μπήκαν στο περιθώριο όσο πλησίαζε ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος για τις διπλές εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, που έτσι κι αλλιώς μετακινήθηκαν χρονικά σε σχέση με το αρχικά σχεδιαζόμενο χρονοδιάγραμμα, ουσιαστικά «πάγωσε» πολλές από τις συζητήσεις που είχαν γίνει για τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς. Τώρα που το ενδιαφέρον σιγά σιγά μεταφέρεται σε αυτό το μέτωπο, έρχονται στο προσκήνιο, έστω και ως αντίδραση σε ατυχή συμβάντα, σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι των κομματικών επιτελείων παλαιότερα.

Η συζήτηση για αντικατάσταση του Γιώργου Πατούλη από άλλον υποψήφιο είχε ξαναγίνει στη Ν.Δ. Ο σχεδιασμός μπήκε στο περιθώριο όσο πλησίαζε ο χρόνος των εθνικών εκλογών.

Διαφορετική είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και εκεί, όμως, η δυστοκία που εμφατικά αποτυπώνεται στην επιλογή υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων, έρχεται ως συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος στις εθνικές εκλογές. Είναι η επώδυνη εκλογική ήττα που δρομολόγησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, οι οποίες, όπως αποδεικνύεται, διατρέχουν κάθε συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος και επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις για την επιλογή υποψηφίου για τον πιο κεντρικό δήμο της χώρας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η απόσυρση Πατούλη και οι εκπλήξεις προς την κάλπη-1
Ο Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα, αναφέροντας ότι «δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα». [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ/STR]

Στη σκληρή εσωκομματική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα θεωρούν ότι ακόμη και το πρόσωπο του υποψηφίου στην Αθήνα μπορεί να επηρεάσει τις εσωκομματικές εκλογές. Ιδιαίτερα αν ο πιθανός υποψήφιος για τον δήμο έχει φροντίσει ήδη να εκφράσει την υποστήριξή του προς κάποιον από τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Κάπως έτσι, ενώ αρχικά η διακηρυγμένη επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να βρεθεί ένα στέλεχος «πρώτης γραμμής», που να μπορεί να δώσει τη μάχη με αξιώσεις και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα –ένα αποτέλεσμα που θα έδειχνε ότι το κόμμα ακόμη διατηρεί ισχυρές δυνάμεις και δεν καταρρέει– όταν το στέλεχος αυτό βρέθηκε (έπειτα από όχι λίγες αρνήσεις) επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και η λογική ότι ένας κομματικός υποψήφιος ίσως επηρεάσει με την εκστρατεία του και την εσωκομματική διαδικασία. Και κάπως έτσι η συζήτηση επέστρεψε σε βολιδοσκόπηση του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά, όσον αφορά το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει τον δήμο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η επίδραση των εθνικών εκλογών στους σχεδιασμούς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι, επίσης, αμελητέα. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκάθαρη επιδίωξη: να αποτυπωθεί στον αυτοδιοικητικό χάρτη ότι το κόμμα μπορεί να κατακτήσει τη δεύτερη θέση –πίσω από τη Ν.Δ.– όσον αφορά τη δύναμή του σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Η ενίσχυση των ποσοστών στις εθνικές εκλογές, η σημαντική απομείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και η διατήρηση σημαντικών ερεισμάτων σε επίπεδο στελεχών και μηχανισμών στην αυτοδιοίκηση, είναι οι παράγοντες που κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θεωρούν ότι ο στόχος που θέτουν είναι εφικτός. Δεν λείπουν, πάντως, οι επικριτικές φωνές για ορισμένες επιλογές. Κυρίως για την επιλογή να μην επιδιωχθούν συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες περιοχές όπου εκτιμάται ότι μια συνεργασία και η σωστή επιλογή προσώπων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ανατροπές. Φωνές, όμως, ακούγονται και για καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση των συνδυασμών που, όπως λέγεται, δείχνει να ενθαρρύνει «αντάρτες» υποψηφίους να προλάβουν να κατεβάσουν δικούς τους συνδυασμούς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι τρεις ημέρες που έκριναν την τύχη του Γιώργου Πατούλη

Της Δώρας Αντωνίου

Χωρίς την περιπέτεια ενός «αντάρτη» υποψηφίου θα δώσει τελικά η Ν.Δ. τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η επιλογή να στηριχθεί υποψήφιος ο Νίκος Χαρδαλιάς έγινε τελικά σεβαστή από τον νυν περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, που ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα. Αυτός ήταν ο επίλογος της μικρής κρίσης που εκδηλώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όταν το Μαξίμου διοχέτευσε σφοδρή δυσαρέσκεια για τις εικόνες του Γιώργου Πατούλη να χορεύει ζεϊμπέκικο το προηγούμενο βράδυ και ενώ ακόμη βρίσκονταν σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η εκδήλωση δυσαρέσκειας, που συνοδεύθηκε από το σαφές μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη της υποψηφιότητας Πατούλη, δρομολόγησε τριήμερο διεργασιών, που ουσιαστικά κατέληξε με τις χθεσινές αποφάσεις. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και στο παρελθόν ως μια πιθανή επιλογή για τη θέση του υποψηφίου στην Περιφέρεια Αττικής, αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση. «Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Χαρδαλιάς», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Αλλες προτάσεις

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επελέγη καθώς είναι στέλεχος με αναγνωρισιμότητα και εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, ενώ έχει γνώση των αυτοδιοικητικών θεμάτων.

Είχε προηγηθεί βολιδοσκόπηση του δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος φέρεται να έθεσε ορισμένους όρους προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση, όπως να διασφαλισθεί ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος ο Γιώργος Πατούλης και ότι θα επιλέξει ο ίδιος τον διάδοχό του στη διεκδίκηση του Δήμου Γλυφάδας. Οι σχετικές επαφές, το Σάββατο, δεν καρποφόρησαν και την Κυριακή ο κ. Παπανικολάου έβαλε ο ίδιος τέλος στα σενάρια για μεταπήδησή του στην υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Με ανάρτησή του γνωστοποίησε ότι παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης του Δήμου Γλυφάδας. Στη συζήτηση μπήκε και το όνομα του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους, με μακρά και επιτυχημένη θητεία. Ωστόσο, ούτε αυτή η πρόταση προχώρησε.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η απόσυρση Πατούλη και οι εκπλήξεις προς την κάλπη-2
Το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά ως πιθανού υποψηφίου στην Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, στη θέση του Γιώργου Πατούλη, είχε ακουστεί πριν από ενάμιση χρόνο. [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR]

Η επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά, που όπως προαναφέραμε είχε στο παρελθόν συζητηθεί, επανήλθε στο προσκήνιο. Εγινε μια προσπάθεια να βρεθεί άλλος υποψήφιος για δύο λόγους: στην κυβέρνηση δεν επιθυμούσαν να προκληθεί νέα αναστάτωση με αντικατάσταση ενός ακόμη κυβερνητικού στελέχους και, παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εμφανιζόταν μεταξύ των προσώπων που «παίζουν» για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του μπήκε ξανά στο τραπέζι, καθώς συγκεντρώνει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: κατ’ αρχάς είναι στέλεχος με γνώση των αυτοδιοικητικών θεμάτων, καθώς έχει υπηρετήσει δήμαρχος Βύρωνα. Η υποψηφιότητά του δεν ξεκινάει από το μηδέν, μια και είναι ένα στέλεχος αναγνωρίσιμο και με περγαμηνές στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, με πιο ενδεικτική τη θητεία του στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Μετά την ανακοίνωση της επιλογής Χαρδαλιά, το ερώτημα ήταν τι θα πράξει ο Γιώργος Πατούλης. Στον απερχόμενο περιφερειάρχη, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει τη δυσμενή γι’ αυτόν εξέλιξη, διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί. «Είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού και του κόμματος και βέβαια οι υποψήφιοι του συνδυασμού του είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο αυτό εγχείρημα με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Λίγο αργότερα, ο Γιώργος Πατούλης γνωστοποιούσε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

ΣΥΡΙΖΑ
«Διερευνητικές» με τον Νίκο Παππά ενώ ο χρόνος πιέζει

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταδειχθεί αν θα πέσουν πρόωρα τίτλοι τέλους ή θα συνεχίσει να γράφεται το σενάριο, που με πρωτοβουλία του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είχε αρχίσει τον περασμένο Απρίλιο να γράφεται, υπό τον τίτλο «Ο μη κομματικός Νίκος Παππάς υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων». Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν είναι «ζωντανή» η υποψηφιότητά του, ή αν η Κουμουνδούρου, μέσα σε πλέον ασφυκτικά περιθώρια, θα πρέπει να επιλέξει το πρόσωπο με το οποίο θα δώσει τον αγώνα για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (9.4) είχε αναφέρει: «Στον Δήμο της Αθήνας στηρίζουμε την υποψηφιότητα του διεθνούς καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά». Στο τέλος της συνεδρίασης δε, τα μέλη της Κ.Ε. στην απόφασή τους ανέφεραν πως επικροτούσαν την πρόταση του τότε προέδρου τους. Ωστόσο, το συντριπτικό εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και η παραίτηση Τσίπρα, προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις στον Ν. Παππά, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη έλεγε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με στήριξε δημόσια. Από εκεί και πέρα, είναι ένα κόμμα που ουδέποτε είχα καμία αλληλεπίδραση στο παρελθόν. Μάλιστα διάφορες κινήσεις του δεν με εξέφραζαν απόλυτα. Είναι λίγο τοξικό για μένα αυτό το περιβάλλον». Οι δυνάμεις που απελευθερώθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος στη δίνη της διαδοχής περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με αποτέλεσμα η υποψηφιότητα Παππά να παρέμενε για αρκετό καιρό «στον αέρα». Ταυτόχρονα, έπεσαν στο τραπέζι και άλλα ονόματα (Κ. Ζαχαριάδης, Ν. Φίλης, Κ. Τσουκαλάς, Ολγα Μπαλαούρα), που όπως σχολιάστηκε δεν είναι «άσχετα» με τις ομαδοποιήσεις πίσω από τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σε απανωτά αδιέξοδα τις όποιες συζητήσεις σχετικά με τον Δήμο Αθηναίων. Οπως δημοσιεύθηκε στην «Κ» (28.7), σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο εκ των υποψηφίων να διαδεχθεί τον Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, «κατά την τοποθέτησή του είπε πως καλό είναι να γίνει άλλη μια συνάντηση με τον μπασκετμπολίστα συνονόματό του, Νίκο Παππά».

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η απόσυρση Πατούλη και οι εκπλήξεις προς την κάλπη-3
Tο συντριπτικό εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις στον Νίκο Παππά σχετικά με την υποψηφιότητά του στον Δήμο Αθηναίων. [INTIME NEWS]

Κάπως έτσι φθάσαμε στη σημερινή συνάντηση, με κομματική πηγή να αναφέρει πως αν δεν υπάρξει «λευκός καπνός», τότε οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν οριστικά –καθώς ο χρόνος πιέζει– αύριο σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού.

Η ανάδειξη αρχηγού

Δεν είναι όμως μόνο τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ εντυπώσεις από τις καθυστερήσεις και την εικόνα ασυνεννοησίας. Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν να ολοκληρώσουν το παζλ των υποψηφιοτήτων για δήμους και περιφέρειες και προκειμένου να ασχοληθούν απερίσπαστοι στη μάχη της ανάδειξης νέου/ας αρχηγού. Ενδεικτικό είναι πως χθες και υπό το σύνθημα «10 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω – Το αύριο ξεκινά από εμάς», γνωστοποιήθηκε η έναρξη καμπάνιας «ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών», με «ορίζοντα την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου». Σημειώνεται πως το Συνέδριο για την τυπική έγκριση των υποψηφιοτήτων διαδόχων του Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος προγραμματίστηκε να διεξαχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή