Εντός και Εκτός: Δύσκολοι καιροί για «αυτοδιοικητικούς»

Εντός και Εκτός: Δύσκολοι καιροί για «αυτοδιοικητικούς»

Ηδη προτού ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης είχε έλθει αντιμέτωπος με ένα πλήθος παραιτήσεων από τον συνδυασμό του

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ηδη προτού ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης είχε έλθει αντιμέτωπος με ένα πλήθος παραιτήσεων από τον συνδυασμό του. Υπήρχε ο κίνδυνος να μείνει στο ψηφοδέλτιο… μόνος του. Οι δεκάδες… αυτομολήσεις προς τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αττικής Νίκο Χαρδαλιά ήταν ορατές προς κάθε κατεύθυνση, και, βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου από όπου και είχε δοθεί το πράσινο φως για την εγκατάλειψη του αγλαού χορευτή Πατούλη στην άοκνα λικνιζόμενη τύχη του. Κάπως έτσι, ο κ. Πατούλης αποφάσισε να υποστεί την τύχη του –ουσιαστικά αποπεμφθέντος– και να δει τι θα κάνει στον επόμενο τόνο. Οποτε και αν ακουστεί αυτός, όπου και αν τον οδηγήσει.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για το χρίσμα του υποψηφίου στον Δήμο Αθηναίων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνει σουρεαλιστικά χαρακτηριστικά. Είναι λογικό, βέβαια, ένα κόμμα το οποίο ακόμα δεν έχει οδηγηθεί στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου, να δυσκολεύεται στη λήψη αποφάσεων, ωστόσο οι μέρες περνούν. Ηδη χθες ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε τα ονόματα που συγκροτούν τον συνδυασμό με τον οποίο θα διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν, επίσης, καταλήξει σε πρόσωπο. Οπότε το πεδίο της αντιπαράθεσης έχει –λίγο πολύ– δημιουργηθεί και τα πιόνια μπαίνουν, επίσης, στη θέση τους. Νίκος Παππάς (ο μπασκετικός), Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Φίλης, Ολγα Μπαλαούρα –και κάποιοι ακόμα– έχουν, όπως φαίνεται, συζητήσει για το ενδεχόμενο να πάρουν το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο απερχόμενος πρέσβης της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ. Αποχαιρέτησε χθες και επισήμως την Αθήνα έπειτα από 4 χρόνια πολύ εντατικής ελληνογαλλικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς και, ιδιαίτερα, στον σκληρό πυρήνα της άμυνας και της ασφάλειας. Εχει ήδη επιλεγεί η αντικαταστάτριά του, η οποία έχει σημαντική και πολυετή εμπειρία και σύντομα θα κάνει και την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στην Αθήνα. Ο κ. Μεζονάβ, πάντως, αφήνει αρκετά σημαντικό αποτύπωμα. Πάντα η ελληνογαλλική σχέση είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ήταν δοκιμασμένη ακόμα και στις πιο σκληρές εποχές. Από τον όχι δύσκολο τοκετό της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας το 1974, αλλά και αργότερα, στα χρόνια της μνημονιακής αναταραχής που είχαν αφήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη με λιγοστούς συμμάχους. Η Γαλλία ήταν ένας από αυτούς τους συμμάχους, με εξαίρεση, βέβαια, τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος το 2009-10 ήταν πλήρως εναρμονισμένος με τις πολιτικές της Αγκελα Μέρκελ. Στα χρόνια της παρουσίας του κ. Μεζονάβ στην Αθήνα πέρα από τα πολύ γνωστά εξοπλιστικά που υπογράφηκαν με τη Γαλλία (αεροσκάφη Rafale, φρεγάτες FDI) και τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας του 2021, οι ελληνογαλλικές σχέσεις απέκτησαν για την Αθήνα έναν χαρακτήρα συστράτευσης που ξεπερνάει κατά πολύ τα διμερή. Αθήνα και Παρίσι, παρά τη διαφορά μεγέθους και επιρροής μέσα στην Ε.Ε., συνομιλούν και συντονίζονται.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγιναν το προηγούμενο διήμερο αρκετές συζητήσεις σχετικά με το πώς θα συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις ασφαλείας και πυρασφάλειας σε υπηρεσίες, μονάδες και συγκροτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά που επηρέασε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο. Επικεφαλής είχε τεθεί ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά ως επίσημος υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, παραμερίζει. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας αποφάσισε ότι η συνέχεια θα πρέπει να είναι υπηρεσιακή, γι’ αυτό και με οδηγίες και εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου αποφασίστηκε ότι το σχετικό έργο θα εκτελεστεί από τις Γενικές Επιθεωρήσεις των Γενικών Επιτελείων, μέσω συγκρότησης εξειδικευμένων επιτροπών κατά κλάδο. Σήμερα, επίσης, αναμένεται να παραδοθούν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διετάχθη προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Το πρώτο στάδιο των ερευνών, πάντως, φέρεται να ολοκληρώθηκε χθες.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες αποτελούν τη συνεπή και μαχητική δύναμη υπεράσπισης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο, τη μοναδική αντιπολίτευση στην πολιτική της φορομπηξίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της μετατροπής της τοπικής διοίκησης σε “ντίλερ” επιχειρηματικών συμφερόντων, που υπηρετούν οι “εκλεκτοί” των αστικών κομμάτων με όποιο μανδύα κι αν εμφανίζονται». Πρόκειται για την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δηλαδή το σχήμα υπό το οποίο κατέρχονται οι υποψήφιοί τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τμήμα της ανακοίνωσης παρατίθεται αμετάφραστο, μιας και η στήλη έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις εξαφανισμένες (ξύλινες) γλώσσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή