Κύπρος: Πολυεπίπεδες αντιδράσεις για τα επεισόδια

Κύπρος: Πολυεπίπεδες αντιδράσεις για τα επεισόδια

Επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά δύναμης του ΟΗΕ που επιτηρεί τη νεκρή ζώνη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, στην περιοχή της Πύλας, έπειτα από την απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών των Κατεχομένων να προχωρήσουν στη διάνοιξη δρόμου μεταξύ των χωριών Πύλας και Αρσους, με στόχο, όπως υποστηρίζουν, να υπάρχει πέρασμα προς την Πύλα χωρίς να πρέπει να διέρχονται από τις βρετανικές βάσεις.

Χθες το πρωί οι άνδρες της δύναμης του ΟΗΕ, UNFICYP, που επιτηρούν τη νεκρή ζώνη, παρατάχθηκαν στην περιοχή για να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών. Προκλήθηκε ένταση από ομάδες Τουρκοκυπρίων, που επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων της UNFICYP και προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης. Η UNFICYP καταδίκασε τις επιθέσεις, ενώ οι πρωτοφανείς εικόνες δείχνουν επίθεση με μπουλντόζες κατά των οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης. «Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της UNFICYP, ενώ καλείται η τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την αποστολή του ΟΗΕ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, που καταδίκασε τα επεισόδια ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη, μόνιμα μέλη του Σ.Α., την Ε.Ε., την ελληνική κυβέρνηση και με την ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών». Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για τον διαρκή συντονισμό ενεργειών. Από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων. «Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Αθήνα.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Χριστοδουλίδη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη.

Διπλωματική κινητοποίηση της Λευκωσίας για τα γεγονότα στην περιοχή της Πύλας – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της UNFICYP.

Οι πρεσβείες στην Κύπρο των τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βρετανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ, σε κοινή δήλωσή τους καταδίκασαν τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των Η.Ε. και οι ζημιές σε περιουσία των Η.Ε. αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Κύπρος: Πολυεπίπεδες αντιδράσεις για τα επεισόδια-1
[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ / HABER KIBRIS]

Μιλώντας στην «Καθημερινή Κύπρου» ο Ελληνοκύπριος κοινοτάρχης Πύλας, Σίμος Μιτίδης, ανέφερε ότι μετά την εκτόνωση των επεισοδίων οι δυνάμεις της UNFICYP παρέμειναν στην περιοχή και τοποθέτησαν τσιμεντένια εμπόδια για να εμποδίσουν τις εργασίες. Ο ίδιος χαρακτήρισε «υψίστης σημασίας» ζήτημα για τους κατοίκους του χωριού να αποτραπεί η διάνοιξη του δρόμου και αναφέρθηκε σε άλλη μία προσπάθεια να παραβιαστεί το status quo στη νεκρή ζώνη.

Την ίδια στιγμή από τα Κατεχόμενα ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επέμεινε ότι το έργο θα προχωρήσει. «Εχουμε ετοιμάσει ένα οδικό έργο για να διευκολύνουμε την είσοδο και έξοδο του τουρκικού λαού της Πύλας προς την ΤΔΒΚ, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με φυσιολογικό τρόπο στις ανάγκες τους. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπούμε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων, ετοιμάσαμε ένα δρόμο στα εδάφη που θεωρούμε ότι είναι δικά μας και τα Η.Ε. θεωρούν ότι είναι νεκρή ζώνη. Συνοψίζοντας θα γίνει ασφαλτόστρωση ενός παλιού, υφιστάμενου δρόμου», ανέφερε.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε εγρήγορση και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή