Θεωρείο: Γεραπετρίτης – Φιντάν

Θεωρείο: Γεραπετρίτης – Φιντάν

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, πριν τα πουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του OHE

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, πριν τα πουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του OHE, η οποία θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Το επεισόδιο στην Πύλα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και μελών της δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο προφανώς δεν διευκόλυνε τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, η 5η Σεπτεμβρίου είναι μια πολύ πιθανή ημερομηνία. Αν δεν υπάρξει φυσικά κάποιο απρόοπτο…

Σαρωτικές αλλαγές

Σε λιγότερο από δύο μήνες οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τοπικούς άρχοντες. Συνεπώς, δεν είναι ώρα αλλαγών. Μετά όμως τις εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει ένα νέο πλαίσιο, που θα αλλάξει ριζικά την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στο επίπεδο πρώτου βαθμού, καθώς, μεταξύ άλλων, διαρκώς διολισθαίνει στα χέρια στελεχών δεύτερης διαλογής και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου κράτους.

Ενα νέο πλαίσιο που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες και θα αναζωογονήσει την αυτοδιοίκηση μοιάζει πιο αναγκαίο από ποτέ. Και νομίζω ότι στο Μαξίμου το σκέφτονται ήδη.

Σκληρά λόγια

Η (μη) σχέση Ανδρουλάκη – Μαξίμου είναι γνωστή, καθώς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό βρίσκονται στα… μαχαίρια. Τούτο αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά, κατά την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αλεξανδρούπολη, όπου όπως με πληροφόρησαν αυτήκοοι μάρτυρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πολύ σκληρές εκφράσεις για την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ανίκανη και κατηγορώντας τη για βιβλικών διαστάσεων καταστροφή.

Μεσολαβητής

«Ολα τα λεφτά» απ’ όσα είπε χθες ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον Ν. Μόντι ήταν η αποστροφή του πως η Ελλάδα όχι απλά θέλει να είναι η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη, αλλά ότι αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί σε δεύτερο χρόνο είναι μια «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης». Με απλά λόγια, αποκάλυψε τον ρόλο που θέλει να παίξει η Ελλάδα, ως «μεσολαβητής».

Συμβολισμοί

Πόσες φορές έχουμε δει πρώην δήμαρχος να αποδέχεται να είναι υποψήφιος… δημοτικός σύμβουλος και να μπαίνει «υπό»; Ο ανατρεπτικός Γιάννης Μπουτάρης πλέον στα 81 του έτη το έκανε, επιλέγοντας να μπει στη μάχη του σταυρού με τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Σπύρου Πέγκα, προφανώς όχι για να πάρει κάποια επιβεβαίωση, αλλά για να συμβολίσει πως το ενδιαφέρον για μια πόλη ή για τα κοινά δεν περιορίζεται σε τίτλους, αλλά είναι στάση ζωής. «Η συμμετοχή μου αποτελεί έκφραση της ανησυχίας μου για την πόλη», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος, συνεχίζοντας να εκπλήσσει με τη διαφορετική αντίληψη που έχει για τα πράγματα. Μόνο γι’ αυτό η υποψηφιότητά του έχει πετύχει πολύ περισσότερα από τους σταυρούς που θα πάρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή