Επίσκεψη Μόντι: Στρατηγική σχέση με την Ινδία

Επίσκεψη Μόντι: Στρατηγική σχέση με την Ινδία

Συναντίληψη για τη σημασία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ιστορική επίσκεψη πρωθυπουργού της Ινδίας έπειτα από 40 χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε χθες τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών που καλλιεργείται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Στη συνάντηση των δύο πλευρών τέθηκε ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας με επίκεντρο την οικονομία, την άμυνα έως τον πολιτισμό και τον τουρισμό αλλά και τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα –υπεγράφη μάλιστα σχετικό μνημόνιο– έως την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης κατά τις πρώτες δηλώσεις του υποδεχόμενος τον Ινδό πρωθυπουργό έθεσε τον στόχο του διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου μέσα στην επόμενη τετραετία. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η Ινδία αποτελεί την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι Ελλάδα και Ινδία συμπλέουν απόλυτα στον στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που απασχολεί και την Ινδία αν ληφθούν υπ’ όψιν τα όσα την απασχολούν στον Ινδοειρηνικό Ωκεανό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου που ακολούθησε, οι δύο πρωθυπουργοί ήταν πιο αναλυτικοί. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νέα αφετηρία» στις διμερείς σχέσεις που έχουν, όπως είπε, βαθιές ρίζες, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση «που μετατρέπει τη σχέση μας σε στρατηγική». Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση και για απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «ασιατικό γίγαντα» την Ινδία είπε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι πύλη της Ευρώπης για την Ινδία και θα ανοίξει ταυτόχρονα και τις ευκαιρίες για μία διηπειρωτική προσέγγιση, κάτι το οποίο σαφώς θα σφράγιζε και μία φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μόντι ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός και εγώ αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε στρατηγική σχέση», ενισχύοντας τη διμερή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής, της παιδείας, των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως επίσης και την προώθηση των δεξιοτήτων. Αποκάλυψε μάλιστα πως συμφωνήθηκε «στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις αλλά και τις αμυντικές μας βιομηχανίες». Ο κ. Μόντι σημείωσε ακόμα πως «θέλουμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά δεξιοτήτων από τη μια χώρα στην άλλη και γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι σύντομα θα υπογραφεί μια συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης».

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μόντι έκανε λόγο για συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της άμυνας, των υποδομών και των νέων τεχνολογιών.

Κοινή Δήλωση

Στην Κοινή Δήλωση που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών αποτυπώνεται η συναντίληψη Ελλάδας και Ινδίας για μια ελεύθερη, ανοικτή και βασισμένη σε κανόνες Μεσόγειο Θάλασσα και Ινδοειρηνικό, «σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα με τις προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας προς όφελος της διεθνούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας», όπως αναφέρεται. Νωρίτερα, οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, ενώ κατά το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί συμφωνία για την κινητικότητα και τη μετανάστευση, η οποία βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία και τη σημασία της οποίας τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT