Επίσκεψη Μόντι: Τι συζητήθηκε στα επιχειρηματικά τετ α τετ Ελλάδας – Ινδίας

Επίσκεψη Μόντι: Τι συζητήθηκε στα επιχειρηματικά τετ α τετ Ελλάδας – Ινδίας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικότατες προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας διαπιστώθηκαν κατά το γεύμα εργασίας, την Παρασκευή το μεσημέρι, στο «Mεγάλη Βρεταννία», μεταξύ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ναρέντρα Μόντι.

Οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν στην Ινδία στο πρώτο μισό του 2024.

Ενεργειακή μετάβαση, φαρμακοβιομηχανία, τουρισμός, χρηματοοικονομικός τομέας και τρόφιμα ήταν στο μενού των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν. Επισήμως τέθηκε ο στόχος για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου σε τετραετή ορίζοντα.

Το 2022 διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ., δηλαδή χαμηλότερα από ένα ευρώ ανά Ινδό κάτοικο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην «Κ», συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Εκτός από τους δύο πρωθυπουργούς, στο γεύμα συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων, η πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και της Eurobank Φωκίων Καραβίας, οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος και Σπύρος Θεοδωρόπουλος, όπως και ο Γιώργος Περιστέρης και ο γενικός γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μελάς.

Στο μενού της χθεσινής συνάντησης Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών, ο τουρισμός, τα φάρμακα, η ενέργεια, οι τράπεζες και τα τρόφιμα.

Οπως υπογραμμίστηκε, η Ινδία περιμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και κατά το γεύμα έλαβε τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα στηρίζει την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο.

Επίσης η Ελλάδα έλαβε το χρίσμα του στρατηγικού συνεργάτη της Ινδίας, το οποίο στην Ευρώπη έχουν λάβει μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία και η Γερμανία.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να απασχοληθούν στην Ελλάδα, σε τομείς όπου παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό όπως οι κατασκευές, Ινδοί εργάτες στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προοπτικές επενδύσεων της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο εκ των Ινδών επιχειρηματιών της αποστολής, Binish Chudgar, αντιπρόεδρος της Intas Pharmaceuticals, η οποία έχει ήδη ανοίξει μονάδα στην Αθήνα, αποκάλυψε πως η Ελλάδα επιλέχθηκε έπειτα από εξέταση και άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Μάλτα και Ισπανία) ως μέρος για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Βrexit. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι απασχολούμενοι εδώ από περίπου 150 σήμερα σε 500.

Από ελληνικής πλευράς, ο Φ. Καραβίας αποκάλυψε τα σχέδια της Eurobank να ανοίξει το 2024 παράρτημα (γραφείο εκπροσώπησης) στην Ινδία. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που το προσεχές διάστημα βάζει σε λειτουργία νέο εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων στην Ινδία, προσκάλεσε τους δύο πρωθυπουργούς στα εγκαίνια, ενώ τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στη ναυτιλία εξήγησε η Μελίνα Τραυλού. Σημαντικό ενδιαφέρον για την επέκταση στον ελληνικό τουρισμό εκδήλωσε ο Srinivas Bommidala της GMR Group, η οποία μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναπτύσσει και θα διαχειρίζεται το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε η προοπτική συμφωνίας με ξενοδοχεία της Κρήτης προκειμένου να επεκταθούν σε δωδεκάμηνη λειτουργία ώστε να φιλοξενούν επισκέπτες από την Ινδία.

Οσον αφορά τα σχέδια για την ενέργεια και τη μετάβαση της Ινδίας σε μια πιο πράσινη οικονομία ρώτησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ενημερώθηκε πως ένας από τους βασικούς στόχους της Ινδίας είναι η επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα από τα ινδικά τρένα –που μεταφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια επιβάτες– έως το 2030. Μεταξύ των Ινδών επιχειρηματιών ήταν επίσης ο Sanjiv Puri, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας (CII) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ITC Limited, ενός από τους σημαντικότερους ομίλους επιχειρήσεων με πολυσχιδή δραστηριότητα στην Ινδία.

Ακόμη παρόντες ήταν ο Samit Mehta της Emcure Pharmaceuticals, ο Vikram Shroff από την UPL Limited, πολυεθνική που κατασκευάζει και εμπορεύεται αγροχημικά, βιομηχανικά χημικά και φυτοφάρμακα, ο Arun Garodia του ινδικού οργανισμού προώθησης εξαγωγών EEPC και στέλεχος της ινδικής βιομηχανίας χάλυβα, και ο Harish Ahuja της βιομηχανίας υφασμάτων Shahi Exports.

Στη συζήτηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συμφωνήθηκε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες από την πλευρά του Νέου Δελχί για να ξεκινήσει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

Η Ελλάδα είναι η εγγύτερη ευρωπαϊκή χώρα στην Ινδία και διαθέτει πλέον τις υποδομές για να μπορέσει να αποτελέσει πύλη του διμερούς εμπορίου, συμφώνησαν επίσης οι περισσότεροι εκ των παρισταμένων.

Επίσκεψη Μόντι: Τι συζητήθηκε στα επιχειρηματικά τετ α τετ Ελλάδας – Ινδίας-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή