Δηλώσεις Μητσοτάκη – Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Δηλώσεις Μητσοτάκη – Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Ο κ. Μόντι έφτασε σήμερα στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ινδού ομολόγου του, Ναρέντρα Μόντι, οι οποίοι είχαν πριν από λίγο συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στηριγμένοι ακριβώς σε αυτά τα πανίσχυρα θεμέλια της μακρόχρονης σχέσης μας, έχουμε τη μεγάλη μας χαρά να αναβαθμίσουμε τώρα τη συνεργασία μας σε Στρατηγική Σχέση», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του. «Βρισκόμαστε πολύ εγγύτερα από τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ, όπως τόνισε, οι επαφές σε υψηλό επίπεδο έχουν πυκνώσει.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης, από την οικονομία και την άμυνα έως τον πολιτισμό και τον τουρισμό καθώς και από τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα μετά την υπογραφή και του σχετικού μνημονίου χθες Πέμπτη, μέχρι την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η μεταφορά εμπειρίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρήση τεχνολογίας στην πρόληψη των φυσικών απειλών, γίνεται καθοριστική προτεραιότητα.

Στόχος είναι μέσα στην επόμενη τετραετία να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι Ελλάδα και Ινδία συμπλέουν απόλυτα στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας – πεδίο που χαρακτήρισε κρίσιμο εάν ληφθούν υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ινδού πρωθυπουργού να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα την Ινδία.

Οι δηλώσεις Μόντι

Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο του ίδιου όσο και του ινδικού λαού για τις απώλειες ζωών από τις καταστροφικές πυρκαγιές καθώς και σε όσους άλλους επλήγησαν.

Σε ό,τι αφορά τους δεσμούς Ελλάδας – Ινδίας, τόνισε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πρόκειται για δύο πανάρχαιους πολιτισμούς.

Ο κ. Μόντι ανέφερε και από τη δική του πλευρά την πρόθεση αναβάθμισης της σχέσης Ελλάδας – Ινδίας σε στρατηγική σχέση.

Οπως τόνισε, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα γεωπολιτικά, διεθνή και περιφερειακά, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για τον Ινδοειρηνικό.

Ο κ. Μόντι αναφέρθηκε και ο ίδιος στην απόφαση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς μεταξύ άλλων της άμυνας, της ασφάλειας, των υποδομών. 

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, ανέφερε και ο ίδιος ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα υπεγράφη συμφωνία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Συνάντηση και με Σακελλαροπούλου

Σημειώνεται ότι ο κ. Μόντι έφτασε σήμερα στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια.

Νωρίτερα, συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε σχετική ανάρτηση, ο κ. Μόντι ανέφερε τα εξής: «Χαίρομαι που γνώρισα την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Αθήνα. Συζητήσαμε πολλά θέματα που θα ενισχύσουν τη φιλία Ινδίας-Ελλάδας. Συζητήσαμε επίσης τρόπους για την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης. Εδωσε συγχαρητήρια στην Ινδία για την επιτυχία του Chandrayaan-3.»

Σε άλλη ανάρτηση, ευχαριστεί την ΠτΔ, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, που, όπως σημειώνει, δέιχνει τον σεβασμό της Ελλάδας προς την Ινδία.

Οπως ανέφερε σήμερα 25/8 η «Κ», η επίσκεψη του κ. Μόντι θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Oπως προκύπτει μάλιστα από απάντηση του κ. Μόντι σε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά (ολόκληρη θα δημοσιευθεί στο φύλλο της «Κ» της Κυριακής), ο στόχος της Ελλάδας να γίνει η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απότελεί επιδίωξη και του Ινδού πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή