ΣΥΡΙΖΑ: Κλειδιά μιας δύσκολης επανεκκίνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Κλειδιά μιας δύσκολης επανεκκίνησης

Λίγα 24ωρα πριν από την αναμέτρηση για τη διαδοχή, η συμμετοχή παραμένει ο πιο κρίσιμος δείκτης για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ ξέρω καλύτερα αγγλικά από τον Κασσελάκη», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το γνωστό χιούμορ του, σε σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ την εβδομάδα που πέρασε, όπως πληροφορήθηκε η «Κ». Χαλαρές στιγμές εν μέσω των περιοδειών αναζητούν οι υποψήφιοι, τη στιγμή που το εκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Και σίγουρα οι επιδόσεις στις ξένες γλώσσες δεν είναι αυτό που τους χωρίζει ή τους απασχολεί. Προβλέψεις στην Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής δεν κάνουν. Και επειδή ακόμη και οι στοιχηματικές εταιρείες εμφανίζουν αποκλίσεις, αναμένουν τις δημοσκοπήσεις που θα βγουν μέσα στην εβδομάδα.

Τις πολύ δύσκολες ημέρες του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 2015, στις εσωκομματικές εκλογές είχαν προσέλθει 52.388 μέλη και φίλοι του κόμματος. Η συμμετοχή είναι το μεγάλο «σκαλοπάτι» που έχει να ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία εβδομάδα από σήμερα. Αλλιώς ο πρώτος γύρος θα είναι «του θανάτου». Τι νομιμοποίηση θα έχει ο νικητής αν το εκλογικό σώμα γυρίσει το ρολόι πίσω στο παλιό μητρώο μελών, που ήταν για χρόνια κολλημένο στις 30.000; Προσπάθεια για κινητοποίηση θα υπάρξει. Οι καμπάνιες θα «τρέξουν», από τα κεντρικά θα προτρέψουν τον κόσμο να στηρίξει το κόμμα, οι υποψήφιοι θα απευθυνθούν στους δικούς τους κύκλους να ψηφίσουν και οι τελευταίες περιοδείες ενδεχομένως να αυξήσουν το ενδιαφέρον. Αλέξης Τσίπρας, όμως, να φέρει στις κάλπες πάνω από 150.000 κόσμο δεν υπάρχει. Και σε αυτό έρχεται να προστεθεί η απογοήτευση των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά και ο θυμός ενός μεγάλου αριθμού μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τις διαδικασίες, όπως εξελίσσονται. Και δεν είναι μόνον οι πασοκογενείς, με τον Χρήστο Σπίρτζη να ανακοινώνει πως δεν θα ψηφίσει την άλλη Κυριακή, δίνοντας τον τόνο. Είναι απλά μέλη, που νιώθουν ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν.

Το ιερατείο

Για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, παρά την αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι με το που θα βγει ο νέος πρόεδρος, θα επανέλθει δυναμικά. Αυτό σημαίνει πως για τις νέες ισορροπίες στο κόμμα, στα όργανα, αλλά και για την εκλογή του νέου γραμματέα, θα δοθεί νέα σκληρή μάχη. Αρκετοί, άλλωστε, πιστεύουν ότι το συνέδριο του Νοεμβρίου θα είναι η πιο δύσκολη εσωκομματική διαδικασία των τελευταίων χρόνων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν δεν γίνει… Το πρώτο πράγμα που έγινε σαφές την τελευταία εβδομάδα είναι πως η παλαιά φρουρά εξακολουθεί να βρίσκεται στα πράγματα. Δεν έχει σκοπό έτσι απλά να αφήσει το κόμμα στους «νέους». Οι πρόσφατες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Νίκος Μπίστης κ.ά., έδειξαν πως η «επετηρίδα» και τα «αγωνιστικά ένσημα» δεν μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Η συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα διαδοχής αφύπνισε τον «κομματικό πατριωτισμό» στο άκουσμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε ένα «δημοκρατικό κόμμα της Αμερικής». Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, εάν υπάρξει δεύτερος γύρος, οι παρεμβάσεις των ιστορικών μελών του κόμματος θα ενταθούν.

Η σχάση

Τι νομιμοποίηση θα έχει ο νικητής αν το εκλογικό σώμα γυρίσει το ρολόι πίσω, στο παλιό μητρώο μελών, που ήταν κολλημένο στις 30.000;

Το δεύτερο στοιχείο που έρχεται στην επιφάνεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε για αρκετό καιρό προβλήματα στον πυρήνα του και αυτό φάνηκε λίγο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Η Κίνηση Μελών κατείχε με διαφορά τα περισσότερα «στρέμματα» στο κόμμα έχοντας τη σφραγίδα του συνεδρίου του 2022. Αυτή τη στιγμή, οι τρεις πρώην «δασάρχες», Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης και Χρήστος Σπίρτζης, είναι πλέον ξένοι μεταξύ τους. Εκτός από τις διαφορετικές πορείες τους χαρακτηριστικό είναι πως κανείς δεν στήριξε τον ανερχόμενο και σημείο αναφοράς της τάσης των «προεδρικών», Κώστα Ζαχαριάδη, να λάβει το χρίσμα για τον δήμο της Αθήνας. Ο κατακερματισμός της πλειοψηφίας συνεχίζεται ακόμη και τώρα, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας να γίνεται «κομματάρχης» του Στέφανου Κασσελάκη, αφαιρώντας ψήφους από τον Νίκο Παππά. Η συνάντηση των δύο –που αποκάλυψε η «Κ» μέσα στην εβδομάδα– δεν έβγαλε προς το παρόν κάποια είδηση, καθώς ο 35χρονος επιχειρηματίας φέρεται να ενημέρωσε όλους τους συνυποψηφίους του, τηλεφωνικά, για την πρόθεσή του να κατέβει στις εκλογές. Εκτός και αν μετά τον πρώτο γύρο συγκροτηθεί από τους δύο κάποιο νέο μέτωπο απέναντι στην Εφη Αχτσιόγλου ή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι συμμαχίες της επόμενης ημέρας θα αποτυπωθούν με βάση τους συσχετισμούς και τα ποσοστά που θα λάβουν οι υποψήφιοι. Η πρώην υπουργός Εργασίας εξακολουθεί να είναι το φαβορί, έχοντας λάβει τις περισσότερες δημόσιες στηρίξεις από στελέχη και βουλευτές. Το 50%+1 πλέον δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Το «παιχνίδι» για τη δεύτερη θέση μένει μέχρι στιγμής ανοιχτό. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θεωρεί πως επηρεάζεται η δική του υποψηφιότητα από την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στην εκλογική μάχη. Οι «δεξαμενές» του έχουν ανοίξει πέρα από το κοινό της «Ομπρέλας». Από το περιβάλλον του Νίκου Παππά εκτιμούν πως ο πέμπτος διεκδικητής «έκαψε» σε ένα βαθμό το «νέο» που εκπροσωπούσε η Εφη Αχτσιόγλου. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά. O Στέφανος Τζουμάκας είναι ο μόνος που παρά τις πρόσφατες εξελίξεις παρέμεινε χαλαρός, καθώς η υποψηφιότητά του έχει διαφορετικό συμβολισμό.

Κατά πολλούς, το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην τρέξει «μαραθώνιο», όπως οι άλλοι τέσσερις, αλλά «κατοστάρι», ανακοινώνοντας ότι επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία 12 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, δεν αποτελεί μειονέκτημα. Εχει προκαλέσει έναν ενθουσιασμό με τις παρεμβάσεις του στα social media, που ενδεχομένως να καλύπτει τα κενά που προκαλεί η μη επίγνωση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Τι θα γράψει το «κοντέρ» για τον κ. Κασσελάκη, που έρχεται να «αμφισβητήσει» κομματικές ιεραρχίες; Σε αυτό το ερώτημα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Ο Παύλος Πολάκης ενδεχομένως να πάρει σε λίγες ημέρες την «εκδίκησή» του για την παρ’ ολίγον διαγραφή του από το κόμμα την άνοιξη. Η ανάδειξη, πάντως, ενός νέου πολιτικού αποκλειστικά από τα social media μπορεί να είναι μία ακόμη πρωτιά που θα κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα της Κυριακής

Ιδανικά η Κυριακή που έρχεται θα έπρεπε να ήταν για την Κουμουνδούρου μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συσπείρωση μετά ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Ενόψει, μάλιστα, και των εκλογών των ΟΤΑ, οι περιοδείες των υποψηφίων, που όλοι στο σύνολό τους προτρέπουν τα μέλη να μη χάνουν την πίστη τους, θα μπορούσε να είναι ένα σήμα ανασυγκρότησης και μεταφοράς ενός μηνύματος ελπίδας. Ακόμη και η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη θα ήταν λογικό, πέρα από νέα μέλη που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά, να «σηκώσει από τον καναπέ» ένα πιο κομματικό κοινό, το οποίο επιθυμεί η ταυτότητα του κόμματος να μείνει αυτούσια. Το κυβερνητικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστεί την ερχόμενη Κυριακή σε μια περίοδο που πολλοί αμφισβητούν πως το κόμμα μπορεί να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό σε υψηλό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή