Ενα ντιμπέιτ για την Αθήνα

Υπερτουρισμός, τραπεζοκαθίσματα, παραβατικότητα, κίνηση στην πόλη. Η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απάντησαν στις ερωτήσεις της «Κ»

8' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερτουρισμός, τραπεζοκαθίσματα, παραβατικότητα, κίνηση στην πόλη. Η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απάντησαν στις ερωτήσεις της «Κ».

Υπάρχουν γειτονιές του κέντρου όπου η κατοικία και οι εμπορικές χρήσεις εξορίζονται. Πρέπει η πολιτεία να λάβει μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, την εστίαση και τον υπερτουρισμό; Κι αν ναι, ποια; 

Κώστας Ζαχαριάδης: Να ξαναγυρίσουμε στα βασικά που έχουν εντελώς ξεχαστεί από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Τι πόλη θέλουμε; Mια Αθήνα τουριστικό πάρκο; Πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες στην ανάπτυξη της πόλης. Προφανώς ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντικότατη πηγή ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για εμάς δεν νοείται άναρχη τουριστική ανάπτυξη χωρίς μέριμνα για τις άμεσες και μελλοντικές επιπτώσεις σε κάθε έκφανση της κοινωνικής δραστηριότητας – δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επίσης όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο τουρισμός και οι πόροι του δεν είναι ανεξάντλητοι. Χρειάζονται προστασία και σχέδιο. Η κατοικία και οι εμπορικές χρήσεις τείνουν να εξοριστούν από το κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει επιλέξει τη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού. Αυτό εξυπηρετεί άλλωστε και η σχεδιαζόμενη μεταφορά του διοικητικού κέντρου της χώρας από το κέντρο της Αθήνας στην ΠΥΡΚΑΛ. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν θα παραμείνει ο φτωχός συγγενής των κυβερνητικών αποφάσεων για την Αθήνα, όποια κυβέρνηση κι αν είναι. Οι Αθηναίοι δεν θα γίνουν απλοί επισκέπτες στην πόλη τους.    

Χάρης Δούκας: Η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει πόλη μόνο τουριστών. Οσον αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει να τεθούν όρια. Ο υπερτουρισμός συνδέεται άμεσα με τη στεγαστική κρίση. Η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας ρύθμισης είναι έκδηλη, καθώς έχουμε μία τρομακτική αύξηση από το 2015, που προσεγγίζει το 470%. Οι ευρωπαϊκές πόλεις προχωρούν σε παρεμβάσεις. Στο Αμστερνταμ και στο Δουβλίνο υπάρχουν πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν τη χρησιμότητα μέτρων χρονικού περιορισμού βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Σχεδιάζουμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε συστηματικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να πετύχουμε τη βέλτιστη κατανομή των διαμερισμάτων σε όλη την έκταση της Αθήνας, με χρονικούς περιορισμούς όπου αυτό χρειαστεί και την αναβάθμιση των οικιστικά υποβαθμισμένων περιοχών, στη βάση της φέρουσας ικανότητας. 

Από την επόμενη ημέρα των εκλογών υλοποιούμε, επίσης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των ακατοίκητων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνάει τα 1.400. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση για την αξιοποίηση και των διαθέσιμων δημόσιων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία, με κίνητρα για επιστροφή μόνιμων κατοίκων και νέων ζευγαριών σε γειτονιές του κέντρου. 

Πρέπει να περιοριστούν τα τραπεζοκαθίσματα στον δημόσιο χώρο; Πώς θα τηρηθεί και θα εφαρμοστεί ο νόμος; Επαρκεί η δημοτική αστυνομία;

Κώστας Ζαχαριάδης: Παρακολούθησα πριν από λίγες μέρες μια συνέντευξη του κ. Μπακογιάννη και πραγματικά δυσκολεύτηκα να το πιστέψω. Ο δήμαρχος Αθηναίων εύχεται να υπάρξει ένα κίνημα των τραπεζοκαθισμάτων, κατ’ αναλογία με το αποκαλούμενο «κίνημα ελεύθερων παραλιών». Δεν έχει κατανοήσει ακόμη ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων δεν είναι κίνημα, αλλά άσκηση δημόσιας εξουσίας, είναι 100% αρμοδιότητα του δήμου. Μίλησε σαν παρατηρητής, αν και πολύ θα ήθελε να φανεί σαν ακτιβιστής. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Ναι στην επιχειρηματικότητα, αλλά πρώτα ναι στη νομιμότητα. 

Ειδικά για τα τραπεζοκαθίσματα η ψηφιοποίηση και η επιτήρηση των χώρων είναι ένα έργο απλό, που μπορεί να μελετηθεί, να κοστολογηθεί και να λειτουργήσει σε άμεσο χρόνο. Εργαλεία υπάρχουν πολλά. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ενώ υπάρχουν και δρουν, παράλληλα, κατεστημένα συμφέροντα που βγάζουν χρήματα από την ανομία και την αδιαφορία. 

Χάρης Δούκας: Τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να περιορίζονται εκεί όπου η άδεια του καταστήματος προβλέπει και όχι να καταλαμβάνουν παράνομα τον δημόσιο χώρο, στερώντας τον από τους πεζούς, τα ΑμΕΑ και τους γονείς με τα παιδικά καροτσάκια. Πέρα όμως από την προφανή εφαρμογή της νομιμότητας, εμείς σχεδιάζουμε να μειώσουμε τον νόμιμο χώρο που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και να επανέλθουμε στην προ πανδημίας εποχή. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, μπορεί να τον μειώσουμε ακόμη περισσότερο. 

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μπακογιάννης είχε δηλώσει «μακάρι να υπάρξει ένα κίνημα τραπεζοκαθισμάτων». Για ποιο λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής εύχεται για κίνημα τραπεζοκαθισμάτων, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια είχε πολύ απλά τη δυνατότητα να εφαρμόσει τον νόμο και δεν το έκανε; 

Η Δημοτική Αστυνομία θα μπορεί να επιτελέσει την αποστολή της, ξέροντας ότι θα έχει την πλήρη κάλυψη του δημάρχου για το έργο της. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε για το θέμα αυτό, καθώς και για όλα τα άλλα, την προϋπόθεση της κοινωνικής υποστήριξης και εμπιστοσύνης ως θεμελίου κάθε επιτυχούς παρέμβασης.

Ενα ντιμπέιτ για την Αθήνα-1
Κώστας Ζαχαριάδης. Υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν θα παραμείνει ο φτωχός συγγενής των κυβερνητικών αποφάσεων για την Αθήνα, όποια κυβέρνηση κι αν είναι. Οι Αθηναίοι δεν θα γίνουν απλοί επισκέπτες στην πόλη τους. Φωτ. INTIME NEWS

Στο θέμα της παραβατικότητας, πέρα από το να διαμαρτύρεται προς την αστυνομία, τι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος;

Κώστας Ζαχαριάδης: Κατ’ αρχάς να υπάρξει και ως κοινωνικός διοικητικός και πολιτικός οργανισμός με τη συνεχή του παρουσία στις γειτονιές όπου σήμερα είναι απών. Βεβαίως και η παραβατικότητα είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας, με την οποία ο δήμος οφείλει να είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία. Οχι με λόγια και ευχές, αλλά με δεσμεύσεις και συμφωνίες που θα τηρούνται.  

Το κυριότερο, όμως, είναι η αναγέννηση των υποβαθμισμένων γειτονιών. Εμείς αυτό προτάσσουμε: τη ριζική αναγέννηση περιοχών της Αθήνας που έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Την προστασία των πολιτών μέσω της αλληλεγγύης και της κοινωνικής πρόνοιας. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ασφάλειας είναι κρίσιμο και δεν πρόκειται να αφήσουμε τη σχετική ατζέντα στα χέρια των φασιστών που θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές. Για εμάς είναι σαφές και τι είναι και ποιο είναι το σχέδιό τους για επιστροφή στην πολιτική και κοινωνική ζωής της χώρας, από την πίσω πόρτα, των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Χάρης Δούκας: Η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος μας είναι η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών, για να μπορεί ο δημοτικός αστυνομικός να είναι ο άνθρωπος του δήμου σε κάθε γειτονιά, πάντα δίπλα στον πολίτη.

Επίσης, ενισχύσουμε τη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερους αστυνομικούς διαθέσιμους για περιπολία στις γειτονιές της Αθήνας και σε κοινή εποπτεία ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας στο κέντρο και στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές. Ενα ακόμη βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η ενίσχυση του φωτισμού στις περιοχές με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας. Και φυσικά, θα διοργανώσουμε πολύ περισσότερες εκδηλώσεις στις γειτονιές της πόλης, ώστε να αποκτήσουν και πάλι τη ζωντάνια τους. Οι «ζωντανές» πλατείες και τα «ανοιχτά σχολεία», με πολιτισμικές και αθλητικές δραστηριότητες, είναι σημαντικές δράσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Συμπερασματικά, μια δέσμη καλά σχεδιασμένων μέτρων δίνει θετικά αποτελέσματα.

Ο «Μεγάλος Περίπατος» ξεκίνησε με στόχο να δοθεί περισσότερος χώρος σε πεζούς και ποδήλατα. Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο; Πρέπει να αποθαρρυνθεί η χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο;

Κώστας Ζαχαριάδης: Πού τα είδατε τα ποδήλατα στον τρίτο κατά σειρά σχεδιασμό της Πανεπιστημίου; Εφυγαν μαζί με τις χρωματιστές λωρίδες. Ο λεγόμενος «Μεγάλος Περίπατος» είναι ένα εμβληματικό έργο για την ανάδειξη της αποσπασματικότητας, της αδιαφάνειας, του ερασιτεχνισμού και της επιπολαιότητας της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Το χάος που επικρατεί στην Πανεπιστημίου μπορεί να προκαλεί θυμηδία στους γελοιογράφους και στα social media, αλλά δυστυχώς επηρεάζει καίρια και με αρνητικό τρόπο την καθημερινότητα της πόλης.  

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα παραλάβουμε από το έργο. Δεν γνωρίζει επίσης κανείς τι προκάλεσε η υλοποίησή του. Μετρήθηκαν οι χαμένες εργατοώρες, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι και οι ρύποι που αυτοί προκαλούν από τα πειράματα στην Πανεπιστημίου ή το κλείσιμο της λεωφόρου Ολγας, μιας λεωφόρου με θεαματικά μεγάλα πεζοδρόμια; Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς δεν σκοπεύουμε να ταλαιπωρήσουμε, ούτε να επιβαρύνουμε οικονομικά τους πολίτες. Θα δούμε τι ακριβώς θα παραδώσει ο κ. Μπακογιάννης. Απέναντι στους πειραματισμούς του νυν δημάρχου εμείς θα απαντήσουμε με υπευθυνότητα και σεβασμό. Επίσης ας εξηγήσει κάποιος στον δήμαρχο ότι «κλιματικός δρόμος» δεν υπάρχει ως όρος. Ας μην ξαναβαπτίζει επικοινωνιακά την ταλαίπωρη Πανεπιστημίου, που είναι άλλωστε και Ελευθερίου Βενιζέλου.  

Χάρης Δούκας: Ο «Μεγάλος Περίπατος», όπως τελικά υλοποιείται, είναι ένα έργο βιτρίνας που δεν προσφέρει επί της ουσίας, που στέρησε μεγάλους οικονομικούς πόρους και ταλαιπώρησε αφάνταστα τους πολίτες. Εμείς θα δώσουμε από την αρχή βαρύτητα σε έργα αναζωογόνησης των γειτονιών της Αθήνας. Οι γειτονιές είναι η βάση του οικοδομήματος, ώστε να συνδεθεί με τις κεντρικές παρεμβάσεις σε ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της πόλης. Οσον αφορά το κέντρο, ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να μειωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει προτού πετύχουμε σημαντική αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας που ενώνει τις γειτονιές με το κέντρο, την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων σε δρόμους που πραγματικά το χρειάζονται (όπως π.χ. η Σόλωνος), έτσι ώστε να μπορεί κανείς να περπατάει με άνεση και ασφάλεια. 

Ενα ντιμπέιτ για την Αθήνα-2
Χάρης Δούκας. Υποψήφιος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ. Προτείνουμε ένα νέο πράσινο κοινωνικό 
συμβόλαιο στην Αθήνα, που θα υλοποιηθεί μέσα στις γειτονιές και θα μας αφορά όλους, με έμφαση στους περισσότερο αδύναμους.   

Αν έπρεπε να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο έργο στην Αθήνα την επόμενη τετραετία, ποιο θα ήταν αυτό;

Κώστας Ζαχαριάδης: Η δημιουργία κανόνων για τη λειτουργία της πόλης όπου δεν υπάρχουν και η τήρησή τους όπου υπάρχουν και η ανασυγκρότηση, οργανωτική και οικονομική, του Δήμου Αθηναίων. Βασική προτεραιότητά μου, επίσης, εφόσον εκλεγώ δήμαρχος, θα αποτελέσει ο περιορισμός του ενεργειακού αποτυπώματος και του ενεργειακού κόστους προς όφελος των κατοίκων, του περιβάλλοντος και της πόλης. 

Ξέρετε, δεν με ενδιαφέρει να κόψω κορδέλες σε μεγαλεπήβολα αλλά αποσπασματικά ή αναποτελεσματικά έργα. Με ενδιαφέρει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Με ενδιαφέρει να ανταποκριθούμε στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής. Πρέπει να μπουν επιτέλους οι βάσεις για μια βιώσιμη, ανθεκτική, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. 

Χάρης Δούκας: Το όραμά μας είναι μία πράσινη, ασφαλής, καθαρή και δημιουργική Αθήνα. Για εμάς, το μεγάλο έργο είναι να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Τα 25.000 νέα δέντρα, η πτώση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέσα στην πενταετία, η σημαντική μείωση της ηχορρύπανσης και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσα από τον διαμοιρασμό φθηνής καθαρής ενέργειας σε 50.000 φτωχά νοικοκυριά είναι οι εμβληματικές αλλαγές του κοστολογημένου προγράμματος που προτείνουμε στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. 

Δεν προτείνουμε, δηλαδή, ένα μεμονωμένο έργο. Υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία αλλάζει ριζικά την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Προτείνουμε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο στην Αθήνα, που θα υλοποιηθεί μέσα στις γειτονιές και θα μας αφορά όλους, με έμφαση στους περισσότερο αδύναμους. Αυτή είναι η βασική μου διαφορά σε σχέση με τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της δημαρχίας Μπακογιάννη.

Η «Κ» κάλεσε και τον δήμαρχο Αθηναίων Kώστα Μπακογιάννη να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο. Ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή