Α. Μανιτάκης: Το Σύνταγμα επιτρέπει τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Α. Μανιτάκης: Το Σύνταγμα επιτρέπει τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ερμηνεύουμε το Σύνταγμα, πάντα σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην θέση ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξωτερικού μπορούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα χωρίς συνταγματική αναθεώρηση εξέφρασε ο Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, με αφορμή όσα έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

«Εννοούμε όμως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων» διευκρίνισε ο κ. Μανιτάκης στην ΕΡΤ. 

«Δεν πρόκειται δηλαδή να ιδρυθούν στην Ελλάδα ξένα πανεπιστήμια, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο πράγματι, στο άρθρο 16. Αυτό για το οποίο συζητάμε είναι για την εγκατάσταση ξένων, αλλοδαπών πανεπιστημίων στην Ελλάδα» επισήμανε. «Αυτό είναι επιτρεπτό, διότι το άρθρο 16 αναφέρει ρητά την ίδρυση Πανεπιστημίων ή Σχολών. Και δεύτερον, διότι η εγκατάσταση ξένων πανεπιστημίων συνδέεται με την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων, προσώπων, κεφαλαίων που καθιερώνει ως θεμελιώδη οικονομική ελευθερία η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρα, δηλαδή, στηρίζεται σε μια ελευθερία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είμαστε υποχρεωμένοι να ερμηνεύουμε το Σύνταγμα, πάντα σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε ο Καθηγητής.

«Αν μάλιστα ερμηνεύσουμε το 16 σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το Ενωσιακό δίκαιο, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να αποκλείσουμε μια ερμηνεία του Συντάγματος τέτοια που θα απαγόρευε την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μανιτάκης.

Ακριβώς για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο συνταγματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσέθεσε, επικαλείται η δυνατότητα να συναφθούν διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και ένα οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή κράτος που μετέχει στη Συμφωνία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, διότι με αυτόν τον τρόπο η διεθνής αυτή διακρατική συμφωνία έχει μια ισχύ υπερ-νομοθετική, σύμφωνα με το άρθρο 28. Συμφωνείται δηλαδή μεταξύ δύο κρατών ότι θα επιτραπεί η εγκατάσταση αμοιβαία και στις δύο χώρες παραρτημάτων Πανεπιστημίων και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο λαμβάνει η συμφωνία αυτή μια ισχύ, υπέρτερη από το νόμο. «ο κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή είναι όχι αν θα εγκατασταθούν ή όχι, αλλά με ποιους όρους θα εγκατασταθούν. Πώς δηλαδή θα εξασφαλίσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης πανεπιστημιακής παιδείας από τα ξένα αυτά παραρτήματα» επισήμανε ο κ. Μανιτάκης, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία την αναθεώρηση για να επιτραπεί, όπως είπε, πλέον ελεύθερα η ίδρυση πανεπιστημίων από την αρχή στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό νομίζω ότι έχει καταφύγει η κυβέρνηση στην ερμηνεία αυτή, για να επιταχύνει τις διαδικασίες και για να προετοιμάσει θεσμικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο» συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή