Κυβέρνηση: Διαχείριση κρίσης και αναβολή ΔΕΘ

Κυβέρνηση: Διαχείριση κρίσης και αναβολή ΔΕΘ

Οι προτεραιότητες μετά την καταστροφή – Στις πληγείσες περιοχές ο Μητσοτάκης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες απόλυτης καταστροφής από τις πλημμύρες που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Daniel» στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, και ανέδειξαν για ακόμη μία φορά κενά και ελλείψεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, οδήγησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να αναβάλει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στη Λάρισα προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης, ενώ είναι πολύ πιθανό να παραμείνει και το Σάββατο στην περιοχή. Η απόφαση ελήφθη όταν έγινε σαφές ότι οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας είναι πολύ σοβαρές, κάτι που, άλλωστε, μαρτυρείται από τις απώλειες ζωών, ενώ δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών σε υποδομές και περιουσίες.

Το μέγεθος της καταστροφής οδήγησε σε εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τον υφιστάμενο δίαυλο που τις συνδέει με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και εσπευσμένα επέστρεψε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, με σκοπό να είναι παρών στην Αθήνα, καθώς η κατάσταση που διαμορφώθηκε απαιτεί τη χρησιμοποίηση τεράστιων πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων, που δραστηριοποιήθηκαν πλήρως σε Καρδίτσα και Τρίκαλα από χθες το πρωί. Οι εντολές για ετοιμότητα, πάντως, είχαν δοθεί ήδη από το βράδυ της Τετάρτης.

Πάντως ακόμη και αργά χθες το βράδυ, με εξαίρεση τα μεγάλα μηχανήματα του Μηχανικού και τα τροχοφόρα, η διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης εγκλωβισμένων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η κατάσταση σε πολλά χωριά και κωμοπόλεις της Καρδίτσας περιγράφεται από πηγές με γνώση της κατάστασης ως οριακής. Εν ολίγοις, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούσαν να φθάσουν οδικώς σε σημεία όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι. Γι’ αυτό τον λόγο πολύτιμη ήταν χθες η συμβολή όσων λέμβων τελικά αξιοποιήθηκαν και φυσικά των ελικοπτέρων που απεγκλώβισαν μεγάλο αριθμό ατόμων. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλο το βράδυ, εφόσον αυτό είναι εφικτό, και με το πρώτο φως της ημέρας θα εντατικοποιηθούν. Η κατάσταση πάντως που διαμορφώθηκε, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, τα τελευταία 24ωρα, οδήγησε στην άσκηση κριτικής για την ακτίνα παρουσίας του Στρατού, ιδιαίτερα καθώς το ΓΕΕΘΑ προωθούσε χθες διαρκώς φωτογραφικό υλικό με την ένδειξη «Πάμε παντού».

Από χθες το πρωί η κινητοποίηση των Ε.Δ. – Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούσαν να φθάσουν οδικώς σε σημεία όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν διατεθεί συνολικά 46 οχήματα (ΤΟΜΠ, Χάμερ, γενικής χρήσης, λεωφορεία, φορτωτές γαιών και προωθητές γαιών), 27 λέμβοι, λόχος (70 άτομα) της Ζ΄ ΜΑΚ και προσωπικό από την 32 ΤΑΞ Π.Ν., πέντε ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και μία φρεγάτα στον Παγασητικό Κόλπο, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται ήδη αρκετά ακόμη μέσα. Τέλος, γίνεται προσπάθεια από τη ΜΟΜΚΑ για τοποθετήσεις γεφυρών «Μπέλεϊ», όπου αυτό απαιτηθεί (Καλά Νερά Βόλου, Στουρναραίικα Τρικάλων, Μουζάκι Καρδίτσας).

Στη Θεσσαλία

Ολο το βάρος της κυβέρνησης μετατίθεται για το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλία. Χθες με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με την Πολιτική Προστασία. Συγκεκριμένα, στη Λάρισα εγκαθίστανται επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον διοικητή της Α΄ Στρατιάς, αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο για τους απεγκλωβισμούς, ο Αναστάσιος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση, ο Θοδωρής Λιβάνιος για το δίκτυο υδροδότησης, ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος για τα μεταφορικά δίκτυα, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος για τον εφοδιασμό των αποκλεισμένων περιοχών της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τρόφιμα, νερό και στέγη αν χρειάζεται, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την πρόσβαση σε δομές υγείας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αξιολογεί διαρκώς τα πάντα. Προφανώς και η νεροποντή που έπνιξε την Κεντρική Ελλάδα ήταν πρωτοφανούς έκτασης, από την άλλη όμως έχουν εντοπιστεί και διαχειριστικά λάθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή