Μήνυμα ανάταξης αλλά και αυτοκριτικής

Μήνυμα ανάταξης αλλά και αυτοκριτικής

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλην των επιμέρους οικονομικών πολιτικών τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, η ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είχε τρία βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο, το οποίο κυριάρχησε κατά τον πρόλογο του, ήταν η προσπάθεια να στείλει μήνυμα γενικής ανάταξης προς την κυβέρνησή του μετά από 2,5 μήνες όπου υπήρξαν πολλά προβλήματα με επίκεντρο την κλιματική κρίση και σε πολλές περιπτώσεις φάνηκε να χάνεται το μομέντουμ των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Η φράση του κυρίου Μητσοτάκη πως «η μάχη με την κλιματική κρίση δεν μπορεί να είναι μια χαμένη μάχη» ήταν χαρακτηριστική της προσπάθειας να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η υπαρκτή κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί πάντα άλλοθι. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και τη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης υδάτων στην Θεσσαλία, θέλοντας να καταδείξει πως το κράτος θα είναι παρόν με μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια αναχαίτισης των πολλαπλών κρίσεων. Θέλοντας να κάνει ακόμα πιο έντονο το μήνυμα «αντεπίθεσης», έδωσε προσωπική χροιά, καταλήγοντας πως «ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν».

Τα λάθη

Ο πρόλογος όμως του πρωθυπουργού είχε και έντονα στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής που αποτέλεσαν το δεύτερο πολιτικό στοιχείο της ομιλίας του. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε «πως ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος». Η γενική αναφορά σε λάθη έγινε σε άλλο σημείο πιο σαφής καθώς εστίασε στην πρόσφατη διαχείριση των κρίσεων, λέγοντας πως υπήρξε «σύγχυση αρμοδιοτήτων και μετάθεση ευθυνών».

Ο δρόμος της ευθύνης

Το τρίτο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός ήταν πως η ΝΔ είναι μόνη της στη μάχη για τον εκσυγχρονισμό της χώρας έναντι όλων των άλλων κομμάτων. Πρόκειται για την επανάληψη του ίδιου μηνύματος που είχε στείλει στο τελευταίο υπουργικό, αλλάζοντας το προεκλογικό αφήγημα που είχε «απέναντι» τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση με όλα τα κόμματα. «Είμαστε μόνοι στον δρόμο της ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά. Η αναφορά κρίθηκε απαραίτητη μετά τα τελευταία γεγονότα ώστε να ενισχύσει σε ψυχολογικό επίπεδο την παράταξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή