Πώς βλέπουν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα δύο στοιχεία που μπαίνουν στα ραντάρ

Πώς βλέπουν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα δύο στοιχεία που μπαίνουν στα ραντάρ

Πού στρέφουν την προσοχή τους Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει την προσοχή συνολικά του πολιτικού φάσματος. Στην κυβέρνηση η επίσημη τοποθέτηση είναι ότι δεν ασχολούνται με μια εσωκομματική διαδικασία σε άλλο κόμμα. Ωστόσο, το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσεχή Κυριακή ασφαλώς και έχει σημασία. Ουσιαστικά μπαίνει τέλος, έπειτα από τρεις μήνες, στο πλεονέκτημα που είχε η κυβέρνηση από το γεγονός ότι απέναντί της βρισκόταν μια ακέφαλη αξιωματική αντιπολίτευση. Το ενδιαφέρον στα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς επικεντρώνεται σε δύο παραμέτρους: η πρώτη αφορά την κινητοποίηση και κινητικότητα που συνόδευσαν τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η συμμετοχή, πάνω από 146.000, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και το γεγονός ότι σχεδόν 40.000 είναι τα νέα μέλη, που προχώρησαν σε εγγραφή για να μπορέσουν να ψηφίσουν, επίσης είναι ένα σημαντικό προς αξιολόγηση στοιχείο. Οι υπόγειες διεργασίες στο εκλογικό σώμα και η κινητικότητα που αναπτύσσεται, δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Η δεύτερη παράμετρος είναι το πρόσωπο που θα βρεθεί στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ από την προσεχή Κυριακή. Το προβάδισμα διαθέτει σαφώς ο Στέφανος Κασσελάκης. Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της αντιπολίτευσης που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί και από αυτό το στοιχείο, καθώς θα είναι διαφορετικά τα δεδομένα με μια ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απούσα από τη Βουλή, που ενδεχομένως θα επιδιώξει ως πεδίο αντιπαράθεσης έναν «εξωκοινοβουλευτικό ακτιβισμό». Εντελώς διαφορετικά δεδομένα ισχύουν για το ενδεχόμενο ανατροπής και επικράτησης της Εφης Αχτσιόγλου. Παράλληλα, κομβικό ζήτημα για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσον αφορά το μέτωπο με την κυβέρνηση, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ενιαίος ή θα κυριαρχήσουν τάσεις διάσπασης.

Η κινητοποίηση στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόσωπο που θα βρεθεί στο τιμόνι του προσελκύουν το ενδιαφέρον – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου.

«Μήπως κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ψηφοφόροι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές;». Το ερώτημα διατυπώνει παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και δείχνει μια ευρύτερη αγωνία στις τάξεις του κόμματος, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η Χαριλάου Τρικούπη διεκδικεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσβλέπει σε συρρίκνωσή του για να κερδίσει ζωτικό χώρο και ψηφοφόρους.

Ετσι, η διαδικασία της Κυριακής μπαίνει στο μικροσκόπιο των αναλύσεων που γίνονται και υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν. Οπως η καταφανής ανάγκη σημαντικής μερίδας του κόσμου να εκφραστεί μέσω κάποιου προσώπου που ενθουσιάζει και εξιτάρει ως εικόνα και παρουσία και δημιουργεί προσδοκία να αλλάξουν τα πράγματα. Βεβαίως, στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί και προβληθεί η επικοινωνιακή δεινότητα στην καμπάνια με την οποία κινήθηκε ο Κασσελάκης. Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν έχει μπει στα βαθιά της πολιτικής, δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, σχέδιο και θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Υπό αυτή την έννοια, τίθεται ένα ερώτημα, αν θα καταφέρει να πάει μακριά.

Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η διαφαινόμενη αναζήτηση των πολιτών για κάτι διαφορετικό. «Να μην το αφήσουμε να το εκφράσουν οι πάσης φύσεως Κασσελάκηδες. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με αδιαφορία αλλά δεν πρέπει να μας πιάνει και πανικός», υπογραμμίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή