Κυβέρνηση: Τα τέσσερα μηνύματα της ΔΕΘ

Κυβέρνηση: Τα τέσσερα μηνύματα της ΔΕΘ

Ανάταξη, αυτοκριτική, ευθύνη και φρένο στην αλαζονεία – «Είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούργια χαρτοφυλάκια», ανέφερε ο πρωθυπουργός

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα περιείχε η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σε ένα χρονικό σημείο που η κυβέρνηση έβγαινε από μια παρατεταμένη κρίση δύο εβδομάδων με επίκεντρο τη μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία. Πλην των οικονομικών εξαγγελιών, ο πρωθυπουργός προσπάθησε σε καθαρά πολιτικό επίπεδο να στείλει μήνυμα ανάταξης κυρίως προς το εσωτερικό της κυβέρνησής του. Χαρακτηριστική είναι η φράση του πως «η μάχη με την κλιματική κρίση δεν μπορεί να είναι μια χαμένη μάχη», καθώς ο κ. Μητσοτάκης εντόπισε πως το τελευταίο διάστημα έτεινε να παγιωθεί η άποψη πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα και απλώς έχει παραδοθεί. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόσο με την ομιλία του όσο και με τη συνέντευξη Τύπου έστειλε σε αρκετά σημεία το ίδιο μήνυμα ανασύνταξης, ώστε να βάλει φρένο στην άποψη πως χάθηκε το μομέντουμ που κερδήθηκε στις 25 Ιουνίου, δίνοντας προσωπική χροιά στην προσπάθεια αυτή. Η φράση πως «ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν» ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές.

Οπως έχει κάνει σε όλες τις μεγάλες κρίσεις, η ομιλία του πρωθυπουργού είχε και στοιχεία αυτοκριτικής, που πάντα λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Η αναφορά του πως κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Θεσσαλία υπήρξε «σύγχυση αρμοδιοτήτων και μετάθεση ευθυνών» είναι ενδεικτική, αλλά δεν ήταν η μόνη. Αναφερόμενος στο rotation του καλοκαιριού άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να έγιναν και λάθος επιλογές. Συγκεκριμένα είπε πως «είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούργια χαρτοφυλάκια», προσθέτοντας πως η επιλογή έγινε ύστερα από σκέψη για το ποιος υπουργός μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, προσθέτοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει «ότι πάντα μπορεί να έκανα όλες τις ορθές επιλογές».

Πλην του μηνύματος ανάταξης και αυτοκριτικής, το «μενού» της πρωθυπουργικής ομιλίας είχε ένα μήνυμα και για τη συνέχεια και το πώς αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα εντός Βουλής. Μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ο βασικός αντίπαλος πριν από τις εκλογές, αναφέρθηκε σε όλο το πολιτικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. ως το κόμμα της ευθύνης και των μεγάλων αναγκαίων αλλαγών. Ο στόχος είναι προφανής: να υπάρξει μια ψυχολογική ανάταση εντός της κυβέρνησης μετά από μια περίοδο πολύ δύσκολη, κατά την οποία επλήγη το κυβερνητικό αφήγημα.

Τέλος, με την κυβέρνηση να κατηγορείται πως έχει πρώιμα σημάδια αλαζονείας λόγω της ευρείας νίκης του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε αυτό. Ευχαριστώντας τους πολίτες για την εμπιστοσύνη, εξήγησε πως η εμπιστοσύνη αυτή «γίνεται ευθύνη, καθώς αυτό το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού ούτε άλλοθι αλαζονείας για εμάς», αλλά εντολή «σεμνότητας και συνέπειας».

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση θα γίνει στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος (11 το πρωί τοπική ώρα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή