Στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα σήμερα οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή

Στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα σήμερα οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico το αίτημα που θα κατατεθεί σήμερα στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα αφορά τον «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» ενώ αυτό θα εξεταστεί από τρεις ανεξάρτητους δικαστές.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου βρίσκονται σήμερα το πρωί οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά τους για το εάν οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία παραβίασαν την ασυλία της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια των παρακολουθήσεών της, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση του Qatargate.

Οι μυστικές έρευνες για την εν λόγω υπόθεση ξεκίνησαν πριν από περίπου έντεκα μήνες, όταν οι βελγικές αρχές έβαλαν στο «στόχαστρο» ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους για να ανακαλύψουν εάν δωροδοκούνταν από το Μαρόκο και το Κατάρ, προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο αυτών χωρών στην Ε.Ε και ειδικότερα, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι συνήγοροι της κα Καϊλή οι Βέλγοι Σβεν Μαρί, Κριστόφ Μαρσάν και ο Έλληνας Μιχάλης Δημητρακόπουλος θεωρούν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία παραβίασαν τους νόμους της Ε.Ε και την βουλευτική ασυλία της πελάτισσάς τους και ενδεχομένως και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Politico το αίτημα που θα κατατεθεί σήμερα στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα αφορά τον «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» ενώ αυτό θα εξεταστεί από τρεις ανεξάρτητους δικαστές. Σύμφωνα επίσης με τους νομικούς εκπροσώπους της κα Καϊλή «η κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και η ποινική διαδικασία εναντίον της πρέπει συνεπώς να κηρυχθεί απαράδεκτη». Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, οι βελγικές αρχές θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της – κάτι που δεν έγινε.

Οι έρευνες έχουν πάντως ήδη υποστεί πλήγμα, όταν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής τους, ανακριτής Μισέλ Κλεζ λόγω «σύγκρουσης συμφερόντων» στην εν λόγω υπόθεση, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του με τον γιο της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα, το όνομα της οποίας αναφέρεται στον φάκελο της υπόθεσης Qatargate, είχαν ιδρύσει από κοινού εταιρεία το 2018. Από τότε τις έρευνες έχει αναλάβει η ανακρίτρια Ορελί Ντεζέφ.

Επιτροπή JURI

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί στο ευρωκοινοβούλιο και στην αρμόδια επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) διεξάγεται ακρόαση για άλλη υπόθεση της πρώην αντιπροέδρου Εύας Καϊλή, διαφορετική από εκείνη που αφορά το Κατάρ και η οποία διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την OLAF πρόκειται για την υπόθεση απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, αναφορικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών της βοηθών. Ο ευρωπαίος εισαγγελέας έχει ζητήσει άρση της ασυλίας της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή