Εξοπλιστικά: «Ξεκλειδώνει» η πώληση των F-35 στην Ελλάδα – Μήνας εξελίξεων ο Οκτώβριος

Εξοπλιστικά: «Ξεκλειδώνει» η πώληση των F-35 στην Ελλάδα – Μήνας εξελίξεων ο Οκτώβριος

Οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν το τυπικό σκέλος στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών προς την Ελλάδα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις στο θέμα των F-35 αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς στην Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται ότι μια ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση θα μπορούσε να στείλει λάθος μηνύματα στην Αθήνα και να προκαλέσει αχρείαστη δυσπιστία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα, «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης στο Κογκρέσο», κλείνοντας ουσιαστικά το τυπικό σκέλος στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών προς τη χώρα μας.

Φαίνεται πως μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που προκλήθηκε (λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί από τους Αμερικανούς η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ), στην Ουάσιγκτον κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρονοτριβής και ο Οκτώβριος πρέπει να είναι μήνας εξελίξεων «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Οι Αμερικανοί λοιπόν αναμένουν να δουν αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να τηρήσει την πολιτική δέσμευση που έδωσε στο Βίλνιους και να φέρει το θέμα της Σουηδίας προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την έναρξη των εργασιών της, την 1η Οκτωβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα του δώσουν λίγες εβδομάδες περιθώριο για να δουν τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει. Αν προχωρήσει στο θέμα της Σουηδίας –κάτι για το οποίο δεν είναι σίγουροι ούτε στην κυβέρνηση ούτε και στο Κογκρέσο– θα επιχειρήσουν να «ξεκλειδώσουν» το θέμα των F-16, επαναφέροντας παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα το πακέτο κατοχύρωσης, εγγυήσεων και παροχών που είχε διαμορφωθεί το καλοκαίρι.

Η Ουάσιγκτον αναμένει να δει αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε στο Βίλνιους και θα φέρει το θέμα της Σουηδίας προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αν δουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας, αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» το θέμα των F-35 και ουσιαστικά να το αποσυνδέσουν από τα F-16 (θέματα που υπενθυμίζεται πως ατυχώς είχαν γίνει πακέτο με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου, για τη διατήρηση των ισορροπιών). Στην Ουάσιγκτον, πάντως, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να στείλει όντως το θέμα της Σουηδίας στην Εθνοσυνέλευση, αλλά παρασκηνιακά να έχει προηγουμένως δώσει το «νεύμα» για απόρριψη του αιτήματος, έτσι ώστε να μπορεί να προφασιστεί στους Αμερικανούς ότι προσπάθησε μεν να τηρήσει τη δέσμευσή του, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στην απόφαση του «ανεξάρτητου» νομοθετικού σώματος της Τουρκίας.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι δεν κατάφερε για ακόμη μία φορά να δει τον πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως και στην Ινδία κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20, όπου υπήρχαν προσδοκίες διμερούς συνάντησης και έντονες πιέσεις από το περιβάλλον του, αντάλλαξαν κυριολεκτικά μόνο λίγες κουβέντες, και μάλιστα όρθιοι. Αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι οι δύο χώρες έχουν εισέλθει σε έναν νέο φαύλο κύκλο καχυποψίας, όπου Μπάιντεν και Ερντογάν περιμένουν ο ένας από τον άλλον να κάνει το πρώτο βήμα στα θέματα της Σουηδίας και των F-16.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθεί η Ουάσιγκτον τη δυναμική που αναπτύσσεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεωρώντας ότι οι αλλεπάλληλες επαφές του τελευταίου διαστήματος συμβάλλουν στην εμπέδωση και τη διατήρηση του θετικού κλίματος. Οπως είπε στην «Κ» εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες στον μέγιστο βαθμό από αυτή τη συνάντηση μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει στην Αγκυρα ότι θεωρούν την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα ως απαραίτητη (αλλά όχι βεβαίως τη μοναδική) προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Και έχουν επίσης διαμηνύσει ότι τα θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας αποτελούν κόκκινη γραμμή και πρέπει να μείνουν έξω από κάθε πλαίσιο διαπραγμάτευσης, για να μπορέσει η όποια διαδικασία να είναι παραγωγική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT