Τουρκία: Δοκιμάζει τον αντιαεροπορικό πύραυλο Siper-2

Τουρκία: Δοκιμάζει τον αντιαεροπορικό πύραυλο Siper-2

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του Siper-2 – Το βεληνεκές του υπερβαίνει τα 150 χλμ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πριν από λίγες ημέρες, η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικής κατασκευής αντιαεροπορικού πυραύλου Siper-2, που σύμφωνα με πληροφορίες η εμβέλειά του ξεπερνάει τα 150 χιλιόμετρα. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών, Χαλούκ Γκιοργκιούν, δημοσίευσε τις εικόνες από την εκτόξευση η οποία έγινε στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. Τo αντιαεροπορικό σύστημα Siper, το οποίο αναπτύσσει η Τουρκία για το εθνικό της σύστημα αεράμυνας, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2024. Το ραντάρ, ο εκτοξευτής και ο πύραυλος είναι τουρκικής κατασκευής και στόχος είναι η εξαγωγή του προϊόντος και σε άλλες χώρες.

Το τουρκικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς Hisar, ήδη παράγεται και θα καλύπτει τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όμως η Τουρκία έχει την ανάγκη ενός αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, που προσπαθεί να αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια. Η Αγκυρα το 2019 αγόρασε το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-400 έναντι 2,5 δισ. δολαρίων, γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες την απέκλεισαν από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας των μαχητικών F-35. Μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης έχουν υποστηρίξει πως τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα δεν έχουν ενεργοποιηθεί, με την τουρκική κυβέρνηση να αναφέρει πως θα χρησιμοποιηθούν όταν θα υπάρχει ανάγκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο παρελθόν δήλωσε πως η χώρα του είχε προσπαθήσει να προμηθευτεί το αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, που όμως η Ουάσιγκτον δεν παραχώρησε, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να ψάξει εναλλακτικές λύσεις. Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για το ευρωπαϊκής κατασκευής σύστημα Samp-T, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αγκυρα επιχειρεί να ολοκληρώσει τη δική της αντιαεροπορική «ομπρέλα», με εγχώριας κατασκευής συστήματα. Το 2022, η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, που σύμφωνα με πληροφορίες το βεληνεκές του ξεπερνάει τα 500 χλμ. Αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως η Τουρκία ικανοποιεί τις ανάγκες της σε οπλικά συστήματα με εγχώριας κατασκευής όπλα σε ποσοστό που αγγίζει το 80%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή