Μετωπική στη Βουλή με φόντο την ΑΔΑΕ

Μετωπική στη Βουλή με φόντο την ΑΔΑΕ

Μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δρομολόγηση της αντικατάστασης μελών της, των οποίων η θητεία έχει λήξει – Τι είπαν Ανδρουλάκης, Βορίδης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ προκάλεσε χθες στη Βουλή η δρομολόγηση για σήμερα της διάσκεψης των προέδρων με αντικείμενο την αντικατάσταση μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Τη σπίθα που άναψε τη φωτιά προκάλεσε στην αίθουσα της Ολομέλειας η ιδιαιτέρως υψηλών τόνων αιφνιδιαστική παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση όχι μόνο για αιφνιδιαστική δρομολόγηση της σχετικής διαδικασίας, αλλά και για προσπάθεια, όπως είπε, να «φρενάρει» την προγραμματισθείσα για αύριο Παρασκευή συνεδρίαση της ΑΔΑΕ για την επιβολή προστίμου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ύψους 100.000 ευρώ, για την υπόθεση των υποκλοπών. Τους ισχυρισμούς του κ. Ανδρουλάκη απέρριψε σε ανάλογα υψηλούς τόνους η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

«Την Παρασκευή (αύριο) υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ για το θέμα που αφορά την ΕΥΠ. Η εισήγηση του προέδρου είναι ένα πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ γιατί δεν δέχεται να συνεργαστεί με την Ανεξάρτητη Αρχή. Ενώ, λοιπόν, η επίμαχη συνεδρίαση είναι αυτή την Παρασκευή, μαθαίνουμε πριν από λίγο ότι αύριο στη διάσκεψη των προέδρων έρχεται αιφνιδιαστικά η αντικατάσταση μελών της Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό είναι μία ακόμη σύμπτωση», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίσει: «Μέσα από τέτοιες συμπτώσεις αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία μας, οι θεσμοί μας, το κράτος δικαίου δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να περιφρουρηθούν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία».

Οταν σε πρώτο χρόνο προσπάθησε να απαντήσει ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου συζητείτο την ώρα της καταγγελτικής παρέμβασης, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε: «Είστε επικίνδυνοι για τους θεσμούς και τη δημοκρατία».

Λίγη ώρα αργότερα και αφού ο πρόεδρος και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν αποχωρήσει, στην αίθουσα της Ολομέλειας προσήλθε και σχολίασε τους ισχυρισμούς Ανδρουλάκη ο κ. Βορίδης: «Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή για το ότι θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Προφανώς έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προθεσμίες», είπε αρχικά, απορρίπτοντας την αιτίαση περί «αιφνιδιασμού», ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ που η θητεία τους έχει λήξει «πάνω από έναν χρόνο». Ο υπουργός Επικρατείας, μάλιστα, συνέχισε: «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει κάτι το οποίο θεωρώ απίστευτο. Λέει ότι επίκειται συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής για να επιβληθεί πρόστιμο –καθόρισε και το ύψος του– 100.000 ευρώ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πού το ξέρει αυτό, δηλαδή ποια θα είναι η απόφαση της Αρχής, ο κ. Ανδρουλάκης; Εχει κάποια πληροφόρηση; Εμείς δεν έχουμε». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Εμφανίζεται εδώ αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος να γνωρίζει και τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, πριν γίνει η διάσκεψη αυτής. Εδώ ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται βαθιά εκτεθειμένος». Από πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αργότερα σημειωνόταν πως η γνώση του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα του προστίμου προήλθε από δημοσιεύματα.

Την ίδια στιγμή, ανώτερες κοινοβουλευτικές πηγές επισήμαιναν ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε στη διάσκεψη των προέδρων της περασμένης εβδομάδας «προϊδεάσει» αναφορικά με την πρόθεσή του να φέρει το ζήτημα της αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ, προσθέτοντας πως αν κάτι έγινε χθες ήταν απλώς να διανεμηθούν στα μέλη της διάσκεψης τα βιογραφικά των προτεινομένων νέων μελών της Αρχής.

«Αν δεν αρέσουν τα πρόσωπα που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, έχει τη δυνατότητα η διάσκεψη των προέδρων –και μάλιστα, επειδή απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, δεν αρκεί η ψήφος της Ν.Δ., χρειάζονται κι άλλες ψήφοι στη διάσκεψη– να πει “δεν μου αρέσουν, δεν τα εγκρίνω, απορρίπτω την πρόταση”», σημείωσε σχετικά με τη σημερινή διαδικασία ο κ. Βορίδης.

Τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής συναποτελούν 27 μέλη, εκ των οποίων 14 είναι της Ν.Δ. και 13 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τούτου δοθέντος, η «αυξημένη πλειοψηφία» (των 3/5) είναι 16 θετικές ψήφοι. Δύο, δηλαδή, περισσότερες από εκείνες των «γαλάζιων», που πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον έως χθες το βράδυ είχαν διασφαλισθεί.

Για «παρακράτος» και «νέα κεφάλαια στη μαύρη Βίβλο της υποβάθμισης του κράτους δικαίου» κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή