Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: Δοκιμασία αντί περιπάτου για τον Αγοραστό λόγω «Daniel»

Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: Δοκιμασία αντί περιπάτου για τον Αγοραστό λόγω «Daniel»

Κοντά σε μια νέα θητεία ως περιφερειάρχης ο Φάνης Σπανός, που πιθανώς θα έχει αντίπαλο στον β΄ γύρο τον Απόστολο Γκλέτσο

περιφέρειες-θεσσαλίας-και-στερεάς-ελ-562643485

Μέχρι τις αρχές του μηνός θεωρείτο βέβαιο ότι οι εκλογές για την ανάδειξη περιφερειάρχη στη Θεσσαλία θα ήταν μάλλον μια τυπική διαδικασία για την εκλογή για ακόμη μια θητεία, την τέταρτη στη σειρά, του νυν περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Αγοραστού. Ο κ. Αγοραστός εξασφάλισε το χρίσμα από τη Ν.Δ. χωρίς και πάλι να τίθεται θέμα επιλογής άλλου υποψηφίου, καθώς η αυτοδιοικητική πορεία του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρείται επιτυχημένη. Ολα αυτά μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν η κακοκαιρία «Daniel» έπληξε με πρωτόγνωρη σφοδρότητα το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, αφήνοντας κατεστραμμένες υποδομές, δρόμους, δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.λπ. στην πόλη του Βόλου και σε μεγάλο μέρος της Μαγνησίας και στη συνέχεια βυθίζοντας κάτω από το νερό αρκετά χωριά στον κάμπο της Καρδίτσας, στα Τρίκαλα και, τελικά, και στη Λάρισα. Η μεγάλη καταστροφή συνοδεύτηκε από ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που επλήγησαν, με την αρμοδιότητα και την ευθύνη για αρκετά αντιπλημμυρικά έργα να ανήκουν στη δικαιοδοσία της περιφέρειας.

Ηταν αυτή η εξέλιξη που έθεσε νέα δεδομένα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Θεσσαλία και θεωρείται ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα θεωρείτο περίπατος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αγοραστός εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ν.Δ. και την επόμενη Κυριακή θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του στην περιφέρεια. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 αναδείχθηκε περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 55,75%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Νίκος Τσιλιμίγκας, ο οποίος είχε διεκδικήσει την περιφέρεια με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τρίτος ήταν ο υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ Αναστάσιος Τσιαπλές. Τέταρτος το 2019 ήταν ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος είχε κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και πήρε το 5,42% των ψήφων.

Ο κ. Κουρέτας εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως κύριος αντίπαλος του νυν περιφερειάρχη, καθώς σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που δίνουν μεγαλύτερη δυναμική στην υποψηφιότητά του. Μένει να φανεί αν οι πληγές της πρόσφατης κακοκαιρίας θα επηρεάσουν και την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών της Θεσσαλίας και αν θα υπάρξουν ανατροπές σε ένα αποτέλεσμα που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες είχε μάλλον προεξοφληθεί.

Στη Στερεά Ελλάδα αναμένεται επανάληψη της μάχης που έδωσαν το 2019 ο νυν περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο Απόστολος Γκλέτσος. Ο κ. Σπανός, που είχε κατέβει με την υποστήριξη της Ν.Δ., κέρδισε τελικά στον δεύτερο γύρο με 52,39% έναντι 47,61% που έλαβε ο κ. Γκλέτσος. Στον πρώτο γύρο πρώτος είχε αναδειχθεί ο κ. Σπανός, ο οποίος εξασφάλισε το 39,77% των ψήφων. Ο κ. Γκλέτσος, που είχε κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας ποσοστό 23,82%. Ξεπέρασε έτσι τον Δημήτρη Αναγνωστάκη, που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε 14,14%, αλλά και την Κατερίνα Μπατζελή, που είχε διεκδικήσει την περιφέρεια με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και πήρε το 11,35% των ψήφων. Την επόμενη Κυριακή ο κ. Σπανός θα διεκδικήσει την επανεκλογή του έχοντας και πάλι τη στήριξη της Ν.Δ. Ο Απόστολος Γκλέτσος εξασφάλισε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και μένει να φανεί εάν αυτή η εξέλιξη μπορεί να προσδώσει στην υποψηφιότητά του την αναγκαία δυναμική για να ανατρέψει το αποτέλεσμα και να κερδίσει την περιφέρεια. Στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε δυστοκία για την οριστικοποίηση υποψηφιότητας στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς κρούσεις που έγιναν σε μια σειρά από στελέχη δεν βρήκαν ανταπόκριση. Τελικά, και με δεδομένη την κεντρική απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος από τους νομούς της περιφέρειας αποφάσισαν την υποψηφιότητα του παλαιού στελέχους του κόμματος Λουκά Αποστολίδη. Ο ίδιος ο υποψήφιος του κόμματος εμφανίστηκε σε δημόσιες τοποθετήσεις του βέβαιος ότι μπορεί ο συνδυασμός του να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αισιόδοξος για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης εμφανίζεται και ο κ. Γκλέτσος. Από την άλλη πλευρά, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του Φάνη Σπανού έχει ισχυρή δυναμική, που θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του για άλλη μια θητεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT